Szampan czy Cava? Wino musujące na świętowanie Nowego Roku

Kategoria: Parę słów o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 139

Wina musujące: idealne na noworoczne toasty

Tradycja spożywania szampana w Nowy Rok powstała w XIX wieku. Wtedy był on oznaką przepychu. Zachęcał do wznoszenia sylwestrowych toastów i dobrej zabawy. Obecnie degustowanie dobrych win musujących, bezalkoholowych i alkoholowych stało się nieodzownym elementem celebracji symbolizującym radość. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się różnym kategoriom trunków, od szampana po prosecco. Odkryj, które z nich współgrają z noworocznymi potrawami oraz jak serwować i przechowywać dobre wino musujące.

Kategorie win musujących

Wina musujące można podzielić na kilka kategorii. Głównym wyznacznikiem jest region, gdzie wyróżniamy przede wszystkim trzy rodzaje trunków:

  • Szampan — produkowany tradycyjną metodą champenoise wyłącznie we francuskim regionie Szampania. Najbardziej prestiżowy rodzaj wina musującego, którego znakomitym przedstawicielem jest francuski Comtesse Lafond Brut.
  • Prosecco — włoskie wino musujące wytwarzane metodą charmat. To popularna, lekka i owocowa propozycja, często wybierana przez kobiety. Jednym z rześkich, musujących win Prosecco jest Sachetto z apelacją D.O.C. Prosecco Treviso.
  • Cava — wino musujące produkowane zazwyczaj metodą tradycyjną w hiszpańskiej Katalonii. Można je kupić w dość przystępnej cenie, czego doskonałym przykładem jest Cava Manos Brut.

Oprócz tego warto zwrócić uwagę na kolor i poziom wytrawności. Najbardziej powszechne są wytrawne i półsłodkie białe wina musujące. To standardowy wybór na każdą okazję, szczególnie sylwestrową noc. Ciekawą propozycją jest także różowe wino musujące. Subtelny odcień i lekki smak uzyskiwany jest dzięki ograniczonemu kontaktowi soku ze skórką.

Oddzielna kategoria, która wyróżnia się na tle pozostałych, to wina musujące z brokatem. Po potrząśnięciu butelką drobinki umieszczone w środku zaczynają się mienić. Takie rozwiązanie tworzy niezapomniany efekt wizualny. Przykładem może być wino musujące Monte Santi, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem.

Szampan a wino musujące — różnice

Wiele osób zastanawia się, czy szampan to wino musujące. Tak, jest to rodzaj wina musującego, ale istnieją pewne cechy, które go wyróżniają. Kluczowe jest pochodzenie. Aby trunek mógł zostać nazwany "szampanem", musi pochodzić z regionu Szampanii. Metoda wytwarzania powinna być tradycyjna, która polega na zachodzeniu drugiej fermentacji w butelce. Ponadto szampan powstaje z trzech klasycznych odmian: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Inne białe wina musujące tworzone są z różnych szczepów: od Glery po Macabeo.

Wina pasujące do potraw noworocznych

Zróżnicowanie pod względem smaków to norma wśród noworocznych potraw. Dlatego dobór odpowiedniego rodzaju wina musującego potrafi urozmaicić doświadczenia kulinarne. Szampan świetnie komponuje się z owocami morza, np. krewetkami i ostrygami. Prosecco podkreśli potrawy rybne, dodając im lekkiego, orzeźwiającego smaku. Białe wino musujące Cava idealnie komponuje się z kurczakiem i serami. Natomiast do deserów często zazwyczaj podawany jest słodszy rodzaj wina.

Drinki z winem musującym

Jeśli nie lubisz smaku wina musującego wytrawnego, postaw na eleganckie koktajle. Istnieje wiele prostych przepisów, które idealnie sprawdzą się przy sylwestrowych toastach. Poniżej znajdziesz 3 popularne propozycje:

Mimosa — drink z białym winem musującym i sokiem pomarańczowym.

Aperol Spritz — kultowy koktajl składający się z Aperolu, włoskiego wina musującego prosecco i wody gazowanej.

French 75 — w skład tego drinka wchodzą dobre wino musujące wytrawne, gin, syrop cukrowy i sok z cytryny.

Każdy z tych drinków jest szybki w przygotowaniu. Pamiętaj, że zamiast tradycyjnych bąbelków można też wykorzystać wino musujące bezalkoholowe. 

Dokładne przepisy pod linkiem:
https://wybieramwino.pl/blog/proste-i-efektowne-drinki-z-prosecco-b12.html

Serwowanie i przechowywanie win musujących

Serwowanie i przechowywanie gazowanego alkoholu wymaga przestrzegania kilku zasad. Najpierw trzeba usunąć korek do wina musującego. Należy go chwycić lewą ręką, a prawą delikatnie kręcić butelką. Dzięki temu korek nie wystrzeli. Trunek wlewa się powoli, po ściance kieliszka. W innym przypadku szybko się spieni i wygazuje. Ważna jest także temperatura podania wina musującego — najlepsze będzie mocno schłodzone (od 6 do 8°C). Oprócz tego warto pamiętać o odpowiednim szkle. 

Kieliszki do win musujących powinny być smukłe, aby utrzymać bąbelki jak najdłużej. Natomiast jeśli chcesz przechowywać otwarte wino w lodówce, zadbaj o odpowiednie zabezpieczenie. Białe lub różowe wino musujące musi być zamknięte za pomocą korka lub specjalnej zatyczki.

Jak widzisz, istnieje wiele rodzajów musujących win. Nieważne, czy wybierzesz słodkie wino musujące, czy ekskluzywnego szampana — każde sprawdzi się w celebracji Nowego Roku

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj