Proste i efektowne drinki z Prosecco

Kategoria: Winne porady Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 144

Proste i efektowne drinki z Prosecco

Wielu znawców wina uważa, że Prosecco powinno się pić w roli aperitifu bez dodatków, jednak czasem dobrze jest porzucić sztywną etykietę, poeksperymentować i odkryć nowe smaki. W rzeczywistości Prosecco idealnie nadaje się do roli bazy wielu odświeżających drinków. Jeśli szukasz czegoś zaskakującego, musująca konsystencja Prosecco doda charakteru klasycznym drinkom.

Przepis na mocne, musujące Mojito

Składniki:

  1. 50 ml schłodzonego LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry
  2. 50 ml białego rumu
  3. 1/2 limonki
  4. 2 czubate łyżeczki brązowego cukru
  5. garść świeżych liści mięty
  6. lód

Sposób przygotowania:Umyj i pokrój limonkę. Umieść w wysokiej szklance, rozgnieć z cukrem. Rozetrzyj w dłoniach listki mięty i dorzuć do szklanki. Dosyp kruszony lód. Dolej rum, Prosecco i zamieszaj.

Przepis na Prosecco z bzem

Składniki:

  1. 80 ml schłodzonego LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry
  2. 30 ml ginu
  3. 10 ml syropu z bzu
  4. 20 ml soku porzeczkowego
  5. plaster cytryny
  6. lód

Sposób przygotowania: Do wysokiej szklanki włóż lód i plaster cytryny, dolej pozostałe składniki – Prosecco jako ostatnie i delikatnie wymieszaj. Koktajl podawaj mocno schłodzony.

Przepis na jeszcze bardziej różowe "Rossini"

Składniki:

  1. 120 ml LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry
  2. 70 g musu malinowego
  3. kilka kropli soku z cytryny
  4. opcjonalnie świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania: Mus malinowy wymieszaj z sokiem z cytryny.  Wstaw na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu delikatnie zmieszaj z, również schłodzonym, Prosecco. Koktajl wlej przez sitko do kieliszka i udekoruj listkami mięty.

Przepis na egzotyczną Mimozę

Składniki:

  1. 120 ml schłodzonego LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry
  2. 30 ml soku z mango
  3. 30 ml soku z pomarańczy

Sposób przygotowania: Wymieszać i podawać od razu.

Przepis na odważną Krwawą Mary

Składniki:

  1. 60 ml schłodzonego LA JARA FRIZZANTE BIANCO SPECIAL CUVÉE
  2. 90 ml soku pomidorowego
  3. 15 ml soku z cytryny
  4. kilka kropli tabasco
  5. szczypta pieprzu i soli do smaku
  6. lód
  7. opcjonalnie łodyga selera naciowego

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki poza Prosecco wlej do shakera i energicznie zmieszaj. Przelej do wysokiej szklanki z kostkami lodu. Dolej Prosecco i delikatnie wymieszaj. Można udekorować łodyżką selera.

Przepis na musujący Basil Splash

Składniki:

  1. 50 ml schłodzonego LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry
  2. 40 ml ginu
  3. 1/2 cytryny
  4. 2 łyżeczki brązowego cukru
  5. garść świeżych liści bazylii
  6. lód

Sposób przygotowania:Liście bazylii i pokrojoną w cząstki cytrynę umieść w wysokiej szklance, rozgnieć z cukrem. Dosyp lód. Dolej Prosecco oraz gin i zamieszaj. Rozlewaj przez sitko.

Przepis na z Margaritę z twistem

Składniki:

  1. 150 ml schłodzonego LA JARA PROSECCO FRIZZANTE
  2. 50 ml srebrnej tequili
  3. 50 ml Cointreau
  4. 20 ml soku z limonki
  5. sól gruboziarnista
  6. ćwiartki limonki
  7. lód

Sposób przygotowania: Rozpocznij przygotowywanie tego drinka na kilka godzin przed planowanym podaniem. Wymieszaj Cointreau, tequilę i sok z limonki. Przygotuj kieliszki do Margarity – przejedź limonką po krawędzi kieliszka, a następnie odwróć go do góry dnem, stawiając na moment na spodeczku z solą. Ten proces nazywa się crustowaniem. Wrzuć lód do kieliszka, wlej schłodzoną mieszankę, dolej Prosecco i wymieszaj. Udekoruj limonką i serwuj od razu.

Prosecco nadaje się też idealnie jako inspiracja dla lekkich sorbetowych drinków. Wrzuć do blendera ulubione owoce, najlepiej świeże, ale w zimie z powodzeniem zastąpisz je mrożonymi, dodaj pokruszony lód i zmieszaj. Przelej do szklanki, wlej Prosecco i ciesz się natychmiastowym orzeźwieniem.

POLUB >
SKOMENTUJ >
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć