Proste i efektowne drinki z Prosecco
Proste i efektowne drinki z Prosecco
Wielu znawców wina uważa, że Prosecco powinno się pić w roli aperitifu bez dodatków, jednak czasem dobrze jest porzucić sztywną etykietę, poeksperymentować i odkryć nowe smaki. W rzeczywistości Prosecco idealnie nadaje się do roli bazy wielu odświeżających drinków. Jeśli szukasz czegoś zaskakującego, musująca konsystencja Prosecco doda charakteru klasycznym drinkom. Prezentujemy zarówno klasyczne koktajle na bazie tego nazywanego “królem drinków” wina, jak i bardziej zaskakujące przepisy dla miłośników kulinarnych ciekawostek.
Tradycyjne drinki na bazie Prosecco
Przepis na soczyste Bellini Doskonały drink na lato, uważany za bardzo “kobiecy”, ale świetnie schłodzi także męskie towarzystwo.
Składniki:
- brzoskwinia (może być z puszki, ewentualnie sok z brzoskwini),
- 500 ml schłodzonego MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC.
Sposób przygotowania: Do blendera włóż pokrojoną brzoskwinię z lodówki (bez pestki, ale możesz pozostawić ją nieobraną). Stopniowo dodawaj wino i zmiksuj. Jeśli się spieszysz albo nie masz blendera możesz użyć kupionego soku brzoskwiniowego.
Drinki z Prosecco: Przepis na włoski aperitif - Aperol Spritz
Kolejna bardzo klasyczna pozycja wśród koktajli, popularny aperitif.
Składniki:
- 150 ml MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC,
- 100 ml Aperol,
- 50 ml gazowanej wody mineralnej
- kostki lodu.
Sposób przygotowania: Do kieliszków do białego wina wrzuć kostki lodu, a następnie wlej Prosecco, Aperol i wodę gazowaną.
Drinki prosecco: Przepis na podwójnie włoski smak - Limoncello Spritz
Idealnie zbalansowany słodki i kwaskowaty smak, przyjemnie ożywi po posiłku.
Składniki:
- 150 ml MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC,
- 40 ml limoncello,
- kostki lodu,
- plasterek cytryny,
- pomarańczy i limonki.
Sposób przygotowania: Do kieliszka włóż lód, wlej limoncello, a na koniec dolej wino musujące. Całość udekoruj plasterkami cytrusów.
Drinki z prosecco: Przepis na włoskie lato - Sgroppino
Wypróbuj, a nie będziesz już w stanie wyobrazić sobie lata bez tego smaku!
Składniki:
- dwie gałki lodów cytrynowych albo sorbetu cytrynowego,
- 30 ml MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC,
- 15 ml wódki,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gęstego kremu. Przelej drink do zmrożonych kieliszków.
Drinki z prosecco: Przepis na odświeżające Martini Royale
Świeży smak i letni aromat sprawdzą się najlepiej na rozpoczęcie imprezy.
Składniki:
- 60 ml MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC,
- 60 ml Martini Bianco,
- sok z jednej limonki,
- kilka listków mięty,
- lód.
Sposób przygotowania: Napełnij kieliszki do wina lodem, dolej wino i Martini, a także sok z limonki. Udekoruj drink listkami mięty.
Przepisy na kreatywne drinki na bazie Prosecco
Chcesz zaskoczyć gości albo po prostu spróbować czegoś nowego? Niemal każdy drink da się przyrządzić w wersji musującej. Co więcej, taka wersja dodaje mu lekkości i często smakiem może nawet przewyższać oryginał. Przekonaj się na poniższych przepisach.
Przepis na mocne, musujące Mojito
Czy jest coś, co mogłoby sprawić, że Mojito będzie jeszcze lepsze? Odpowiedzią są orzeźwiające bąbelki!
Składniki:
- 50 ml schłodzonego LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry,
- 50 ml białego rumu,
- 1/2 limonki,
- 2 czubate łyżeczki brązowego cukru,
- garść świeżych liści mięty,
- lód.
Sposób przygotowania: Umyj i pokrój limonkę. Umieść w wysokiej szklance, rozgnieć z cukrem. Rozetrzyj w dłoniach listki mięty i dorzuć do szklanki. Dosyp kruszony lód. Dolej rum, Prosecco i zamieszaj.
Przepis na musujący Basil Splash
Przypominający Mojito drink w nieco bardziej zaskakującej, bazyliowej odsłonie. Wymarzony do włoskich dań.
Składniki:
- 50 ml schłodzonego LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry,
- 40 ml ginu,
- 1/2 cytryny,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- garść świeżych liści bazylii,
- lód.
Sposób przygotowania: Liście bazylii i pokrojoną w cząstki cytrynę umieść w wysokiej szklance, rozgnieć z cukrem. Dosyp lód. Dolej Prosecco oraz gin i zamieszaj. Rozlewaj przez sitko.
Przepis na aromatyczne Prosecco z bzem
Ten drink sprawi, że poczujesz się jak w majowym ogrodzie!
Składniki:
- 80 ml schłodzonego LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry,
- 30 ml ginu,
- 10 ml syropu z bzu,
- 20 ml soku porzeczkowego,
- plaster cytryny,
- lód.
Sposób przygotowania: Do wysokiej szklanki włóż lód i plaster cytryny, dolej pozostałe składniki – Prosecco jako ostatnie i delikatnie wymieszaj. Koktajl podawaj mocno schłodzony.
Przepis na jeszcze bardziej różowe Rossini
Trudno o bardziej soczysty, wakacyjny smak!
Składniki:
- 120 ml LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry,
- 70 g musu malinowego,
- kilka kropli soku z cytryny,
- opcjonalnie świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania: Mus malinowy wymieszaj z sokiem z cytryny. Wstaw na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu delikatnie zmieszaj z, również schłodzonym, Prosecco. Koktajl wlej przez sitko do kieliszka i udekoruj listkami mięty.
Przepis na egzotyczną Mimozę
Uwielbiany przez panie drink w nieco słodszej, tropikalnej odsłonie.
Składniki:
- 120 ml schłodzonego LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry,
- 30 ml soku z mango,
- 30 ml soku z pomarańczy.
Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie, dobrze schłodzone składniki i podawaj drinka od razu.
Przepis na odważną Krwawą Mary
Coś dla miłośników pikantnych smaków.
Składniki:
- 60 ml schłodzonego LA JARA FRIZZANTE BIANCO SPECIAL CUVÉE,
- 90 ml soku pomidorowego,
- 15 ml soku z cytryny,
- kilka kropli tabasco,
- szczypta pieprzu i soli do smaku,
- lód,
- opcjonalnie łodyga selera naciowego.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki poza Prosecco wlej do shakera i energicznie zmieszaj. Przelej do wysokiej szklanki z kostkami lodu. Dolej Prosecco i delikatnie wymieszaj. Można udekorować łodyżką selera.
Przepis na z Margaritę z twistem
Klasyczny drink z lekko musującym Prosecco.
Składniki:
- 150 ml schłodzonego LA JARA PROSECCO FRIZZANTE,
- 50 ml srebrnej tequili,
- 50 ml Cointreau,
- 20 ml soku z limonki,
- sól gruboziarnista,
- ćwiartki limonki,
- lód.
Sposób przygotowania: Rozpocznij przygotowywanie tego drinka na kilka godzin przed planowanym podaniem. Wymieszaj Cointreau, tequilę i sok z limonki. Przygotuj kieliszki do Margarity – przejedź limonką po krawędzi kieliszka, a następnie odwróć go do góry dnem, stawiając na moment na spodeczku z solą. Ten proces nazywa się crustowaniem. Wrzuć lód do kieliszka, wlej schłodzoną mieszankę, dolej Prosecco i wymieszaj. Udekoruj limonką i serwuj od razu.
Przepis na Francję-elegancję - French 77
Oryginalnie do tego przepisu wykorzystywano szampana, jednak drink będzie równie pyszny, jeśli użyjesz Prosecco.
Składniki:
- 30 ml ginu, 15 ml soku z cytryny,
- 15 ml syropu cukrowego,
- 75 ml MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC.
Sposób przygotowania: W shakerze zmieszaj gin, sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Przelej do kieliszka, dopełnij winem musującym i udekoruj skórką z cytryny. Prosecco nadaje się też idealnie jako inspiracja dla lekkich sorbetowych drinków. Wrzuć do blendera ulubione owoce, najlepiej świeże, ale w zimie z powodzeniem zastąpisz je mrożonymi, dodaj pokruszony lód i zmieszaj. Przelej do szklanki, wlej Prosecco i ciesz się natychmiastowym orzeźwieniem.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz