Jakie wino do wieprzowiny?

Kategoria: Z czym do wina Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 499

Wieprzowina pojawia się na naszych stołach zarówno w dni codzienne, jak i od święta. Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia tego mięsa, jednak większość kulinarnych metod zyska na dodatku czerwonego wina. Sprawdź, jak powstaje przepyszna marynata do wieprzowiny z winem.

Jakie wino do wieprzowiny – ogólne zasady

Na co zwrócić uwagę, wybierając wino do wieprzowiny?

  1. Jeśli danie jest mocno doprawione, wino powinno mieć zdecydowaną kwasowość.
  2. Wino powinno pasować nie tylko do wieprzowiny, ale i dodatków. Wybierz najbardziej dominujący element dania i wokół niego planuj to, co znajdzie się w kieliszku.
  3. W przypadku marynaty do wieprzowiny z winem to samo wino powinno znaleźć się w kieliszkach.

Idąc kluczem geograficznym, warto przyjrzeć się bliżej propozycjom z krajów, gdzie stek odgrywa istotną rolę w kuchni, jak Chile, Francja, Hiszpania czy Włochy.

W przypadku wieprzowiny sprawdza się klasyka, a zatem mocno owocowe, lżejsze wino czerwone. Nie zawiedzie klasyka gatunku, czyli Cabernet Sauvignon. Przyjemnie się też komponuje wieprzowe mięso z Malbekiem, Pinot Noir, albo Garnacha. Wspomniane Chile do wieprzowiny zaproponowałoby aksamitne Carmenere. Ciekawą propozycją jest również gruzińskie Saperavi. Hiszpanie sięgnęliby po Tempranillo, podczas gdy we Włoszech popularne do tego dania jest Sangiovese lub uwielbiane także u nas Primitivo.

Czy białe wino można połączyć z wieprzowiną?

Z reguły podaje się czerwone wino do wieprzowiny, jednak miłośnicy białych szczepów nie muszą rozpaczać. Ważne, by wino było strukturalne i umiarkowanie kwasowe jak francuski Chardonnay, niemiecki Riesling czy włoski Pinot Blanc.

Takim winem jest FORTE AMBRONA TOSCANA BIANCO IGT. Toskania to esencja tego, co najlepsze we włoskich winach – połączenia klasyki z pasją do najwyższej jakości składników. To wysoko oceniany kupaż Viogniera, Trebbiano oraz Traminera o wyraźnej kwasowości i złożonym bukiecie. Znajdziemy w nim zarówno soczystą brzoskwinię czy melona, jak i dąb w towarzystwie czekolady i wanilii. Nie można też zapomnieć o jego cytrusowej świeżości.

Marynata do wieprzowiny z winem – jak zrobić?

Wiele dań zyskuje nie tylko na dobrym winie w kieliszku, ale także podlane tym trunkiem podczas gotowania. Jeszcze lepiej, jeśli możemy mięso nasączyć winem na parę godzin przed jego smażeniem czy pieczeniem, przez co nie tylko zyska na walorach smakowych, ale też nabierze kruchości. Taką marynatę z czerwonego wina do wieprzowiny przyrządza się bardzo prosto. Wystarczy pół szklanki czerwonego wytrawnego wina połączyć z przysmażoną na oliwie cebulką, 5 ząbkami czosnku, 3 łyżkami cukru, najlepiej brązowego, oraz ulubione przyprawy. Sprawdzą się tu zwłaszcza: liść laurowy, oregano, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, majeranek, tymianek, kolendra oraz goździki. Można też kupić gotową mieszankę przypraw. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli przyprawy wrzucisz na chwilę na patelnię, na której smażona była cebulka, przez co uaktywnisz ich aromat. Taką marynatą zalej mięso co najmniej na trzy godziny przed jego przyrządzeniem i wstaw do lodówki.

Jak upiec wieprzowinę w winie?

Nie masz czasu na marynowanie wina? Nic nie szkodzi. Wieprzowinę możesz także bezpośrednio upiec w winie bez potrzeby odstawienia jej na kilka godzin do lodówki.

Pieczeń wieprzowa z sosem winnym – rozpływający się w ustach przepis

Potrzebujesz:

  • 1 kilogram schabu wieprzowego bez kości,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kieliszek wina czerwonego wytrawnego,
  • dużą garść przypraw: majeranek, rozmaryn, itp.,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól i pieprz.

Najpierw nastaw piekarnik na 185℃. Podczas gdy się nagrzewa, wymieszaj przyprawy z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem Następnie wetrzyj mocno w mięso. Zrób nacięcia i włóż tam ząbki czosnku. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego, zalej winem, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 45 min. Większość sosu powinna odparować, a pozostałą częścią warto polać serwowane z mięsem ziemniaki.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj