Wino musujące - wprowadzenie

Kategoria: Winne porady Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 727

Ożywczy trend - wino musujące

Wina musujące stają się w Polsce coraz bardziej popularne i to nie tylko od wielkiego święta. Chętnie wybieramy je także do kolacji, ponieważ pasuje do większości potraw, także tych, które ciężko sparować z alkoholem. Ze względu na orzeźwiające właściwości z przyjemnością sięgamy też po nie, gdy szukamy aperitifu. Dowiedz się, jakie wino musujące warto kupić i czym się różnią jego popularne rodzaje.

Prosecco, szampan i Cava – 3 wina, 3 różnice

Szampan to nazwa zastrzeżona wyłącznie dla win z francuskiego regionu Szampanii. Prosecco z kolei wytwarza się w Wenecji Euganejskiej. Uprawy Cavy natomiast znajdują się głównie w Katalonii. Oprócz miejsca pochodzenia, trunki te różnią się technikami produkcji. Najbardziej czasochłonna jest metoda szampańska. Dwutlenek węgla jest we francuskich winach efektem wtórnej fermentacji. Oznacza to, że powstaje w każdej butelce z osobna. Tę samą technikę wykorzystują Katalończycy, ale podczas gdy szampan musi leżakować minimum 15 miesięcy, Cava jest gotowa już po 9 miesiącach. Natomiast Włosi postawili na technikę zbiornikową.

Prosecco fermentuje w wielkim zamkniętym tanku. Metoda produkcji wpływa na optymalny czas spożycia. Podczas gdy większość szampanów może długo leżakować, Cava i Prosecco najlepiej smakują, gdy są młode. Trzecią różnicą są szczepy winorośli. Glera, używana do produkcji Prosecco daje gruszkowe, słodkawe aromaty. Do szampana wykorzystuje się odmiany szlachetne jak ChardonnayPinot Noir i Pinot Meunier. Dają one bardziej cytrusowe, kwaśniejsze bukiety. Cava składa się zwykle z lokalnych szczepów hiszpańskich: Parellada, Macabeo albo Xarello, chociaż coraz częściej można natrafić w składzie na międzynarodowy Chardonnay. W bukiecie wybija się jabłkowa nuta.

Polecany szampan

Pionier win musujących, szampan do dzisiaj, mimo coraz groźniejszej włoskiejhiszpańskiej konkurencji, kojarzy się z luksusem i sukcesem. Champagne Comtesse Lafond Brut to symbol francuskiej elegancji i jakości. Kupaż trzech odmian idealnie balansuje to, co najlepsze w każdym z tych szczepów. Dodatkowo od Chardonnay wino zawdzięcza kwiatowy bukiet, od Pinot Noir otrzymało finezję, a Pinot Meunier nadaje mu owocową soczystość i kremową strukturę. Ten harmonijny, starzony szampan sprosta każdej okazji.

Polecane Prosecco

To najpopularniejszy u nas rodzaj musującego wina. Przyczyną jest przede wszystkim dobry stosunek jakości do ceny. Polacy nie są tutaj wyjątkiem. Na całym świecie Prosecco bije rekordy popularności. Co więcej, podczas gdy szampana wciąż otwieramy od wielkiego dzwonu, to właśnie za sprawą Prosecco winami musującymi zaczęliśmy się raczyć także w dni powszednie. Ekologiczne, eleganckie Saccheto Prosecco Valdobbiadene w nietypowej czarnej butelce to orzeźwiające wino o owocowym bukiecie. Nuty jabłka, gruszki, oraz akacji tworzą delikatny, harmonijny smak. Wino ze starannie wyselekcjonowanych winogron to uczta sama w sobie, ale z powodzeniem możesz też podać je do dań azjatyckich.

Polecana Cava

Hiszpańska wersja musującego trunku to w Polsce wciąż wino niszowe. A szkoda, bo to często wina wysokiej jakości w korzystnej cenie. To, co wyróżnia Cavę VEGA MEDIEN Brut, to długo utrzymujące się bąbelki. Oferują one intensywne orzeźwienie, które dodatkowo podkreśla lekko kwaskowy smak. Aromaty owoców i białych kwiatów tworzą harmonijny bukiet. Zielone jabłuszko, gruszka i brzoskwinia to tylko niektóre z nut, które budują zniuansowaną całość. Najlepiej smakuje z owocami morza, chudą rybą oraz wędlinami. Można też raczyć się nią samodzielnie.

Polecane wino musujące różowe

Z winnicy z trzydziestoletnimi tradycjami pochodzi Sacchetto Rose Spumante Brut IGT Veneto. Połączono w nim dwa szczepy: Pinot Nero i Merlot. Efektem jest żywe, soczyste wino o aromacie owoców leśnych. W bukiecie przyjemnie łączą się akcenty malin, poziomek, truskawek i jagód ze słodkim posmakiem wanilii. Polecamy jako aperitif, do świeżych sałat i potraw z białego mięsa.

Polecane wino musujące czerwone

Czerwone wino musujące to rzadkość. Tym bardziej cieszy Gavioli Fragolino Rosso z regionu winiarskiego Veneto. Kultowe włoskie wino zachwyca świeżym, owocowym charakterem. Aromaty dojrzewających w słońcu truskawek przechodzą w intrygującą nutę agrestu. Perlistość i subtelna słodycz tego trunku to idealne dopełnienie owocowych deserów. Trudno też o lepszy aperitif.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj