Traminer – wino, którego nie zapomnisz
Traminer - aromatyczna odmiana Gewurztraminera
Znudziły Ci się cytrusowo-jabłkowe białe wina? Pragniesz zanurzyć się w intensywnie aromatycznym, a jednocześnie nadal orzeźwiającym bukiecie? W takim razie sięgnij po egzotycznego, różano-miodowego Traminera. Najpierw jednak poznaj z bliska ten szlachetny szczep winogron.
Gdzie powstaje Traminer?
Ta klasyczna odmiana białych winogron najlepiej udaje się w północnych regionach winiarskich Europy. Jednak cieszy się popularnością we wszystkich największych krajach winiarskich Starego i Nowego Świata: od Austrii po Australię. Ciekawymi wyrobami z tej winorośli mogą się pochwalić również Hiszpania, Włochy, Węgry, Słowacja, Chorwacja, Bułgaria, Rumunia, Mołdawia, a także USA, RPA oraz Chile.
Winiarze chętnie ją przeznaczają na wysokiej jakości wina stołowe, szampańskie czy deserowe. Nadaje się zarówno do produkcji delikatnych win wytrawnych czy półwytrawnych, jak i słodkich.
Jak pachnie i smakuje Traminer?
Traminera łatwo rozpoznać po uwodzicielskich kwiatowo-perfumowanych nutach. Nawet w wytrawnych winach na pierwszy plan wysuwają się słodkie akcenty: miód i konfitura różana. Bukiet często uzupełniają soczyste egzotyczne owoce, grejpfrut i zioła. Można też trafić na marmoladę pomarańczową, bergamotkę, herbatę, geranium czy pelargonia.
W związku z tak zmysłowym bukietem, wino to często poleca się na spotkania w kobiecym gronie, ale ma także wielu zwolenników wśród mężczyzn.
Czym się różni Traminer od Gewürztraminera?
Do szczególnej kategorii należy zaliczyć znanego i lubianego Gewurztraminera, który jest cenionym klonem Traminera. Chociaż często tych nazw używa się zamiennie, różnica między nimi leży w intensywności aromatów.
Gewurztraminer jest najbardziej aromatyczną winoroślą na świecie. Intensyfikuje kompozycję zapachową Traminera i dodaje do niej korzennej głębi.
Jeśli nie masz pewności, czy mocno kwiatowe bukiety przypadną Ci do gustu, dobrym pomysłem jest zacząć właśnie od subtelniejszego Traminera.
Z czym pić Traminera?
Traminery to wina do zadań specjalnych. Jeżeli nie możesz dopasować trunku do potrawy, to bardzo prawdopodobne, że ratunkiem będzie właśnie Traminer.
W wersji półsłodkiej lub słodkiej stanowi idealne dopełnienie deserów, zwłaszcza tych, które zawierają orzechy włoskie.
Nie zawiedzie także z klasycznymi towarzyszami win białych jak owoce morza, ryba czy białe mięso.
Nie trzeba jednak spędzać wiele czasu w kuchni, by sparować to aromatyczne wino. Wystarczy deska półtwardych serów.
Z kolei Gewurztraminer to wymarzony kompan dań wegetariańskich i pikantnych azjatyckich. Idealnie komponuje się z serami pleśniowymi i tartami ze szparagami.
Ważne, żeby oba te trunki podawać schłodzone.
Polecany Traminer i Gewurztraminer
Ze względu na swoją odporność na niskie temperatury, Traminera można z powodzeniem uprawiać w Polsce. Szczególnie godne podziwu efekty w tym zakresie osiąga zielonogórska Winnica Miłosz.
Pochodzące stamtąd półwytrawne wino WINNICA MIŁOSZ Traminer w 100% składa się z gron tego szczepu. Rezultatem jest mocny, konkretny trunek o harmonijnym, korzennym bukiecie. Należy też zwrócić uwagę na zbalansowaną owocową kwaskowatość i długotrwały posmak.
Jeżeli natomiast kusi Cię spróbowanie intensywniejszego wina Gewurztraminer, sięgnij po alzacki CAVE DE TURCKHEIM Tradition Gewurztraminer. To półwytrawne francuskie wino jest jednocześnie bogate i eleganckie. Znajdziemy w nim wszystkie charakterystyczne dla szczepu aromaty: owoce tropikalne, kwiaty, przyprawy korzenne. W ustach zaś rozpływa się jedwabisty smak owoców egzotycznych i kwiatów, wykończony intrygującą pikantną końcówką.
Komentarze
Zostaw komentarz