Przewodnik po rodzajach butelek do wina – poznaj ich znaczenie!

Kategoria: Parę słów o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 879

Czy rodzaje butelek do wina mają znaczenie?

Czy wiesz, że butelki do wina mają swoje nazwy? Zazwyczaj są one związane z regionem, w którym produkuje się dane wino. Jednak wiele osób nie wie, że opakowanie to nie tylko kwestia estetyki czy tradycji. Każda z butelek spełnia praktyczne funkcje i może wpływać na smak i jakość wina. Zastanawia Cię, jakie butelki do wina zatrzymują więcej aromatów? Czym różnią się poszczególne rodzaje? Jaki kolor butelki do wina wybrać? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.

Etykieta butelki — historia i znaczenie

Twórcą pierwszej szklanej butelki do wina jest Kenelm Digby. Do początku XVII wieku wino przechowywane było w beczkach lub skórzanych bukłakach. Dopiero później zaczęto produkować butelki na skalę masową i tworzyć ich poszczególne rodzaje. Zdecydowanie dłuższą historię ma etykieta butelki. Początki wykorzystywania etykiet (w formie pieczęci) sięgają starożytności. Z czasem zaczęto stosować papierowe kartki, na których opisywano rodzaj wina, jego rocznik i producenta. Do tej pory etykieta butelki ma charakter informacyjny, lecz zaczęła również kreować markę. Czcionka, kolor i kształt mają ogromny wpływ na wybór wina — przyciągają uwagę i budują wizerunek winnicy.

Tradycyjna butelka do wina — bordoska

Butelka typu Bordeaux jest najpopularniejszym opakowaniem dla win na całym świecie. Charakteryzuje się prostym, smukłym kształtem. Dzięki niemu wino czerwone, zwłaszcza długo dojrzewające, zachowuje świeżość i aromat. Tradycyjna butelka do wina najczęściej wykonana jest z białego lub zielonego szkła. Wina czerwone są wlewane do ciemnozielonych butelek, a wina różowebiałe do tych przezroczystych. Butelki bordoskie można podzielić na dwie kategorie: ciężkie i lekkie. Pierwsze są bardziej masywne i posiadają większe zagłębienie na dnie, co znacznie ułatwia dekantację win wymagających długiego leżakowania.

Elegancka butelka burgundzka

Butelka burgundzka pochodzi z Burgundii, czyli jednego z najpopularniejszych regionów winiarskich na świecie. Ten typ jest jednym z najczęściej wybieranych przez producentów wina — można wlać do niego aromatyczne Pinot Noir, czy też Chardonnay. Elegancka butelka burgundzka charakteryzuje się krótszą szyją i zaokrąglonym kształtem. Podobny wygląd ma też butelka na wino rodańska skierowana do mieszanek Syrah i Grenache, która jest bardziej pękata i ma faliste ramiona.

Masywna butelka szampańska

Butelki do wina musującego mają specyficzny wygląd, uwarunkowany koniecznością przechowywania takiego trunku. Bąbelki wymagają grubego, mocnego szkła oraz pękatego kształtu, aby uniknąć wybuchu. Ciśnienie gazu wewnątrz butelki szampańskiej sięga nawet 6 atmosfer, a to 2 razy więcej niż ciśnienie w oponie samochodu osobowego! Zatyczka do butelki od wina musującego ma formę ciasno dopasowanego korka. Takie rozwiązanie zapewnia szczelność i brak możliwości uciekania gazu. Masywna butelka szampańska w porównaniu z burgundzką ma łagodniej opadające ramiona. To wspomaga kreowanie wizerunku luksusowego trunku.

Butelka rieslingowa — typ alzacki

Butelka rieslingowa, jak sama nazwa wskazuje, używana jest do przechowywania wina Riesling, a także innych win niemieckich. Wąska butelka i "łabędzia" szyjka to jej znak rozpoznawczy. W regionie Renu używane są butelki brązowe (tzw. reńskie), podczas gdy w Alzacji i Mosel — zielone (inaczej butelki alzackie). W porównaniu do tradycyjnej butelki do wina, rieslingowa jest wyższa, a jej kształt jest wydłużony, dlatego określa się ją również inną nazwą — flute.

Butelka do win wzmacnianych

Innym, charakterystycznym typem butelki na wino jest ta, do której wlewa się np. Porto. Butelki na wino wzmocnione mają charakterystyczny kształt, są niższe i bardziej masywne. Produkuje się je z grubego szkła, aby dostarczać trunkowi minimalną ilość światła. Niektóre butelki tego typu mogą mieć wybrzuszenie, które pomaga w dekantacji wina.

Niestandardowe butelki do wina — rodzaje pojemności

Butelki na wina można też rozróżniać pod względem pojemności. Niezależnie od kształtu, najczęstsza pojemność butelek do wina to 0,75 l. Istnieją jednak wyjątki. Najpopularniejszym z nich jest Magnum, który pomieści aż 1,5 litra wina. Przykładami mniej popularnych, ale zachwycających swoim rozmiarem są również Salmanazar o pojemności 9 litrów, Salomon (20 litrów), czy też Melchizedek (inaczej Midas - 30 litrów). Niestandardowe butelki wykorzystuje się w 3 francuskich regionach: Bordeaux, Szampanii i Burgundii. Największą butelką tego typu, w której można przechowywać szampana w sposób tradycyjny, jest Magnum. W większych butelkach wino się jedynie przetacza.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj