Polecane wino do pizzy

Kategoria: Z czym do wina Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 560

Polecane wino do pizzy

Na całym świecie pizzerie i włoskie restauracje robią furorę. Ale tak jak znalezienie autentycznej włoskiej pizzy wymaga nieco zachodu, tak i dobranie wina, które podkreśli to, co w niej najlepsze, to kwestia znajomości kilku wskazówek. Wino można dopasować do każdego rodzaju pizzy. Kierować należy się dominującym składnikiem, bez względu na to, czy będzie to sos, przyprawy, ser czy mięso. Przykładowo do pikantnej pizzy, czy to pepperoni czy „diabelskiej” z papryczkami chili, pasuje czerwone wino o wyrazistym charakterze. Natomiast pizza łagodna dobrze poczuje się w towarzystwie wina lekkiego i młodego, które nie przyćmi smaku jedzenia. Chociaż pizza nie wymaga drogiego czy wyrafinowanego wina, to właśnie starannie dobierając ten trunek, możesz zwykłą potrawę zamienić w kolację wartą celebracji.

Margherita:

Chianti albo Malbec Klasyczna pizza współgra z klasycznym czerwonym, lekkim winem. Kwasowość pomidorów potrzebuje owocowej nuty w winie. Dobrze, by wino do pizzy na bazie sosu pomidorowego zawierało też zrównoważoną ilość tanin, co oczyszcza podniebienie.

Pepperoni:

Sartori Marzemino delle Venezie „Villa Mura” lub Sangiovese Ostre pepperoni lepiej odnajdzie się z winem miękkim, o owocowym charakterze. Świeżość takiego wina zrównoważy mocne przyprawy potrawy. Pikantność nie idzie w parze z wysoką tanicznością. Wino o zbyt dużej ilości garbników w połączeniu z ostrymi przyprawami da nieprzyjemne uczucie palenia w ustach.

Mięsna:Nero d’Avola Primitivo, a także Carmenere

Pizza z dużą ilością mięsa komponuje się z czerwonymi, wyrazistymi winami. Aromaty czerwonych owoców, korzennych przypraw i ziół stanowią przyjemną przeciwwagę dla mięsa.

Z pieczarkami: Pinot Noir lub Syrah

Grzyby z kolei lubią sąsiedztwo „mięsistych” win o ziemistych nutach. Sprawdzi się wino o pełnym lub średnim ciele, z korzennym i owocowym aromatem w bukiecie.

Serowa: Montepulciano albo VILLA WOLF Gewürztraminer Pfalz

Do pizzy serowej można podać zarówno czerwone, jak i białe wino. Ważne, żeby swoją kwasowością balansowało tłustość serów. Dobrze też, by wino do pizzy z dużą ilością sera cechowało się wysokimi taninami. Z kolei subtelne aromaty owocowe wpłyną pozytywnie na wyrazistość potrawy.

Hawajska: Riesling

O Rieslingu mówi się, że to wino do zadań specjalnych. Ten szczep pasuje niemal do wszystkiego, dlatego tak kontrowersyjne połączenie smaków jak mięso z ananasem to wyzwanie, któremu może sprostać tylko kwasowaty Riesling. Subtelna słodkawa nuta obecna w tym winie podkreśli smak ananasa.

Frutti di mare: Prosecco

Wino musujące o cytrusowym bukiecie dopełni smak skorupiaków. Orzeźwiający charakter wina nie będzie nadmiernie rywalizować z subtelnym smakiem owoców morza. W bukiecie można też odnaleźć nutę tostową, co dobrze podkreśli kruchość spodu pizzy. Tych, którzy nie spożywają owoców morza na co dzień, ucieszy fakt, że bąbelki wspomagają procesy trawienne.

Pizza wegańska: Sauvignon Blanc

Pizza warzywna, na przykład z rukolą czy szpinakiem, dobrze komponuje się ze świeżym, cytrusowym winem, które wydobywa z dania „zielone” aromaty. Sauvignon Blanc podkreśli też nuty świeżej bazylii i pomidorów. Warto wiedzieć, że nie każde wino jest wegańskie. Winnice mogą używać produktów pochodzenia zwierzęcego podczas klarowania wina. Na szczęście żelatynę można zastąpić zupełnie wegańską krzemionką. Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi pizzy. Od „foodies” po wielbicieli fast foodów, pizza łączy ponad podziałami. Podobnie ma się sytuacja z dobrym winem. Dlatego to tak idealnie dobrany duet.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj