Jakie wino czerwone wytrawne wybrać?

Kategoria: Winne porady Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 937

Cabernet Sauvignon, Merlot, a może Pinot Noir? Czym się kierować, wybierając wina wytrawne czerwone? Półki sklepowe uginają się pod ciężarem różnorodnych szczepów z całego świata i podjęcie decyzji potrafi sprawić kłopot nawet osobie, która posiada w kwestii win pewne rozeznanie. Przekonaj się, co może Ci ułatwić znalezienie wina, które idealnie dopasuje się do okazji.

Czerwone wino wytrawne: właściwości

Spożywane z rozsądkiem, czerwone wytrawne wino może mieć wiele cennych właściwości zdrowotnych. Do jego najważniejszych benefitów zalicza się zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zapobieganie otyłości, a nawet zwalczanie stanów depresyjnych. Czerwone wino wytrawne zwalcza wolne rodniki, przez co zmniejsza ryzyko przedwczesnego starzenia się komórek, zapobiegając tym samym demencji starczej. Niełatwo znaleźć napój o bardziej kompleksowym działaniu. Podczas gdy flawonoidy chronią skórę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych, resweratrol wzmacnia drogi oddechowe, minimalizując szkody powstałe na skutek zniszczenia środowiska. Trunek ten może nawet redukować ryzyko chorób zębów i dziąseł.

Wartości odżywcze wina czerwonego wytrawnego

Kieliszek czerwonego wytrawnego wina dostarczy nam cennych polifenoli. Czerwone wino jest nawet uznawane za ich najlepsze źródło, ponieważ alkohol pomaga je rozbić na łatwo przyswajalne związki. Rozkoszując się ulubionym winem czerwonym, zapewniamy też sobie porcję witamin i minerałów, w tym w szczególności magnezu, potasu oraz wapnia.

Dobre czerwone wino wytrawne: jaki rodzaj wybrać?

Jeśli kupujemy wino na prezent i nie mamy pewności, jaki rodzaj wina preferują nasi gospodarze, albo urządzamy przyjęcie, na którym z pewnością znajdą się osoby o różnorodnych upodobaniach, najbezpieczniej postawić na klasykę. W tym celu sięgnij po czerwone wino wytrawne ze znanych i lubianych szczepów. Tradycjonaliści automatycznie skierują swoje kroki w stronę win francuskichwłoskich czy hiszpańskich, jednak chcąc zaskoczyć gości, warto zaproponować oryginalniejsze regiony czy bardziej niszowe winnice. Taka opcja może również posłużyć jako ciekawy temat do rozpoczęcia rozmowy przy stole.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon słyszał chyba każdy. To jednocześnie jedna z najwyżej cenionych odmian wina czerwonego, wykorzystywana do najdroższych win, jak i popularny szczep do trunków ze średniej półki. Winorośl ta ma swoje korzenie we Francji, ale obecnie uprawiana jest w niemal każdym kraju winiarskim. Ze względu na tak szerokie rozpowszechnienie, można w jej bukiecie znaleźć wiele regionalnych akcentów. Do typowych owocowych nut mogą dojść na przykład akcenty eukaliptusa czy olejku miętowego w Australii. Cabernet Sauvignon potrafi rozwijać głębokie aromaty cedru, jak i lekkie wonie zielonej papryki czy trawy. Uprawiany w ciepłym klimacie będzie zachwycać słodką wiśnią oraz czarnymi oliwkami. Obok szlachetnego smaku, do jego zasług należy przewidywalność, dzięki której winnice są w stanie oferować produkt o stałej wysokiej jakości. To wymarzony szczep do długiego leżakowania. Typowy Cabernet Sauvignon jest pełny, z wyrazistymi garbnikami i kwasowością, co sprawia, że perfekcyjnie łączy się z czerwonym mięsem. Latem połącz je z grillowanym stekiem i dojrzałymi serami.

  • Nasza propozycja: MINIMALISTA Cabernet Sauvignon – nowoczesne wino, które wydobywa z dojrzałych owoców to, co najlepsze za sprawą innowacyjnego podejścia do winiarstwa. Efektem jest esencjonalne, świeże wino o okrągłym finiszu. Błyskawicznie zdobywa sobie zwolenników połączeniem soczystej czarnej wiśni z subtelną pikantnością czerwonego pieprzu.

Merlot

Merlot to często polecane wino czerwone wytrawne dla tych, którzy obawiają się cierpkości, ponieważ jego subtelny, kremowy smak rozpływa się na języku, nie pozostawiając uczucia ściągnięcia w ustach. To właśnie tej odmianie słynny kupaż bordoski zawdzięcza swoją aksamitność. Dominuje we Francji, gdzie często wykorzystuje się go do produkcji najbardziej luksusowych win. Posiada niezwykle bogaty bukiet, w którym znajdziemy zarówno orzeźwiające nuty owocowe, wonne kwiatowe, jak i słodkie czekoladowe. Z kolei Merlot z beczki cechuje się akcentami kawy, dymu, cedru czy palonego karmelu. Taka rozległa gama aromatów przekłada się również na uniwersalność tego szczepu – pasuje do większości mięs, grillowanych warzyw, łososia, a nawet owoców morza. Z powodzeniem sparujesz go do kuchni śródziemnomorskiej, jak i azjatyckiej. Łasuchom polecamy natomiast zestawienie z ciastem czekoladowym.

  • Nasza propozycja: PORTA RESERVA Merlot - jedwabiste czerwone wino wytrawne ze słynnej chilijskiej doliny Maipo. Stworzone ze starannie wyselekcjonowanych winogron, urzeka mocno owocową bazą ze śliwek i porzeczek dopełnioną słodką wanilią oraz rześkimi leśnymi ziołami. Całość rozpływa się na języku soczystym finiszem.

Pinot Noir

O miejsce na podium wśród najszlachetniejszych win wytrawnych czerwonych walczy też Pinot Noir. Jego uprawa jest tak wymagająca, a smak tak elegancki, że odmiana ta zdobyła sobie nawet przydomek „księcia.” Co więcej, pomimo tego, że to szczep czerwony, dodaje się go nawet do szampana. To kolejny szczep o bardzo plastycznym bukiecie. Obok czerwonych owoców możemy się spodziewać po nim również wanilii, korzennych przypraw, kokosa, dymu, dębu, cedru, skóry albo trufli. To wino smakować należy z deską dojrzałych serów i wędlin.

  • Nasza propozycja: Nowością w naszym sklepie jest kalifornijskie CYCLES GLADIATOR Pinot Noir. Zrobiło się o nim głośno po tym, jak jego sprzedaż została zakazana w Alabamie za względu na "nieobyczajną" etykietę. Jednak to, co w tym winie najważniejsze jest to, co się pod tą etykietą skrywa, czyli skoncentrowane wino o unikalnej kompozycji wiśniowych aromatów z nutą prażonego dębu. W każdym łyku znajdziemy eksplozję soczystej truskawki i granatu, których rozkoszny smak jeszcze długo pozostanie nam na języku.

Syrah

Omawiając wina czerwone wytrawne, nie sposób nie wspomnieć o Syrah. To jedna z kluczowych odmian francuskich, występująca w dwóch diametralnie różnych wersjach. Podczas gdy europejski Syrah jest z reguły subtelny, z harmonijnymi akcentami, Shiraz z Nowego Świata zaskakuje pełną strukturą i prawdziwą ucztą aromatów. Szczep ten zawiera wyraziste garbniki i ma duży procent alkoholu, dlatego najczęściej długo leżakuje, zanim trafi do sklepów. Charakterystyczne dla Syrah są mocno owocowe bukiety, w których dominują porzeczki, jeżyny i maliny. Często znajdziemy w nim też głębsze nuty skóry, pieprzu czy korzennych przypraw. W winach uprawianych w cieplejszym klimacie przyjemnie zaskakuje słodkie, konfiturowe wykończenie.

  • Nasza propozycja: Polecane przez Makłowicza VUDU Syrah to wysokiej klasy, a jednocześnie bardzo przystępne cenowo wino wytrawne czerwone. To propozycja z Portugalii o mocnej strukturze i intensywnej soczystości, co sprawia, że to doskonałe wino do grillowania.
POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj