Drinki z białym winem na lato

Kategoria: Winne porady Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 1953

Letnie orzeźwienie - miksujemy drinki z białym winem!

Czy można robić drinki z białego wina? Oczywiście – są lekkie, aromatyczne, łatwe w odbiorze i charakteryzują się niską zawartością alkoholu. Na letnie przyjęcia są wykwintnym zamiennikiem piwa lub cydru.

Czy każde białe wino nadaje się do cocktaili?

Najlepsze będzie lekkie wino wytrawne lub półwytrawne. Z pewnością nie warto miksować z innymi składnikami win najlepszych - Chablis Grand Cru, oryginalnego Champagne czy alzackiego Rieslinga, bowiem w połączeniu z owocami, syropami lub innym alkoholem stracą swoje subtelności smakowe. Kiepskim pomysłem będą również wina najtańsze – zazwyczaj cechuje je znaczna kwasowość, która zdominuje cały smak. Idealnym wyborem do drinków z białego wina są dość neutralne w bukiecie i smaku – może to być na przykład IL MAESTRO Pinot Grigio lub Soave. W orzeźwiających drinkach sprawdzi się również lekkie Sauvignon Blanc z charakterystyczną nutą trawy cytrynowej. Jeśli Chardonnay to z tych lżejszych, nieleżakowanych w beczce dębowej THE NEW LAND Chardonnay. Miksując drinki z winem białym półsłodkim należy uważać na mocniejsze akcenty typu sok z cytryny lub limonki – może on całkowicie zneutralizować przyjemny, kwiatowo-słodkawy charakter wina, a nie o taki efekt tu chodzi.

A oto 5 nieskomplikowanych przepisów na proste drinki z białego wina, którymi zaskoczycie swoich gości!

Szprycer

To prawdziwy król drinków z białym winem, a właściwie lepiej nazwać by go było cesarzem, jako że jego długa historia pochodzi z czasów cesarstwa austro-węgierskiego. Stacjonujący we Włoszech żołnierze Jego Cesarskiej Mości z braku piwa stworzyli orzeźwiający napój, dodając wody sodowej do wytrawnego, białego wina. Szprycer do dziś jest niezwykle popularnym napojem wśród naszych winnych sąsiadów – Niemcy (Schorle) Austria (G'Spritzer), Słowacja (fet'ak) czy Węgry (fröccs) – stoisk ze szprycerem jest tu więcej niż z goframi w Międzyzdrojach.

Jak zrobić dobrego szprycera?

Potrzebne jest porządnie schłodzone białe wytrawne lub półwytrawne wino i równie zimna woda sodowa. Najczęściej spotykana receptura to 1 część wina i 2 wody. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować inne proporcje. Doskonały jest szprycer w proporcjach 50/50, a zwolennicy niskoalkoholowych drinków mogą zmieszać 1 część wina z 3 lub 4 wody. Do szprycera powinno dodawać się wodę sodową, a nie mineralną. Woda sodowa pozbawiona jest smaku i lepiej uwydatni walory smakowe wina. Można dodać gałązkę mięty lub (i) plasterek cytryny – wszystko, co nie jest zabronione, jest dozwolone!

Watermelon Wine Slushie

Nic prostszego – butelkę schłodzonego białego wina miksujemy w blenderze z około 0,5 kilograma arbuza pokrojonego w kostki i szklanką kostek lodu. Szklanki lub kieliszki cocktailowe dekorujemy plasterkiem limonki, gałązką mięty lub bazylii.

Sauvignon Gin

To propozycja dla miłośników nieco mocniejszych wrażeń. Na jedną porcję potrzebny będzie kieliszek ginu (40 ml), 150 ml Sauvignon Blanc, łyżka syropu cukrowego, listki mięty i sok z połowy cytryny. W shakerze rozgniatamy kilka listków mięty i mieszamy z syropem. Następnie dodajemy gin, wino, kilka kostek lodu i energicznie mieszamy. Do gotowego drinka wciskamy sok z cytryny i dekorujemy pozostałymi listkami mięty.

White Sangria

Tradycyjną sangrię przyrządza się przeważnie z wina czerwonego, ale na lato lepiej zasmakuje lżejsza, sporządzona z białego wina. Można, a nawet trzeba przyrządzić ją kilka godzin przed podaniem i wstawić do lodówki. Do szklanego dzbanka wrzucamy pokrojone w kawałki owoce – ważne, żeby były bardzo dojrzałe – cytrusy, truskawki, morele, banany, brzoskwinie. Całość zalewamy butelką białego wina – najlepiej Pinot Grigio lub Sauvignon Blanc. Można dodać kieliszek owocowej brandy lub Metaxy, ale nie jest to konieczne. Podając, można dopełnić kieliszki odrobiną Prosecco.

Pear Chardonnay

Większość win z tego szczepu, a szczególnie te, pochodzące z Nowego Świata charakteryzują się nutami dojrzałego ananasa i (lub) słodkiej gruszki. Wykorzystajmy to! Do tego prostego drinka z białym winem potrzebny będzie sok lub nektar gruszkowy. Można równie dobrze zastąpić go świeżą, zblendowaną bardzo dojrzałą gruszką. Na jedną część gruszkowego nektaru potrzebne będą 3 lub 4 części Chardonnay. Składniki mieszamy w shakerze z lodem i przelewamy do kieliszków lub szklanek. Do dekoracji plasterek limonki i obowiązkowo gałązka tymianku - pycha!

6 przykazań domowego miksologa:

1. Używaj dobrze schłodzonych składników – nie tylko wino, ale owoce, soki, syropy i inne dodatki powinny być wyjęte z lodówki.
2. Postaw na niekoniecznie drogie, ale dobre wina – nie rób drinka z wina, którego nie wypiłbyś solo.
3. Przed podaniem schłodź również szkło – drink wlany do stojącej na słońcu szklanki osiągnie temperaturę 20 stopni w kilkanaście sekund.
4. Jeśli to możliwe postaw na świeże i naturalne składniki – żaden syrop ani nektar nie zastąpi świeżego, dojrzałego owocu.
5. Pamiętaj, że świeże zioła – najlepsze te z własnego ogródka świetnie „podkręcają” smak. Nie tylko mięta, ale tymianek, bazylia, rozmaryn czy melisa.
6. Nie bój się eksperymentów – przepisy niech będą tylko inspiracją. Łączenie przeróżnych smaków i niekonwencjonalnych składników może stać się doskonałą, wspólną zabawą dla gospodarzy i gości!

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj