Czym charakteryzują się wina wzmacniane?
Wino wzmacniane, czyli jakie? Cechy i alternatywy
Każdy miłośnik wina przynajmniej raz w życiu zwrócił uwagę na wina wzmacniane. Choć nazwa ta może sugerować jedynie dużą ilość alkoholu, ukrywa w sobie znacznie więcej. W dzisiejszym artykule opowiemy, jakie są cechy i sposoby ich produkcji. Dowiedz się, jak powstało wino wzmacniane i dlaczego jest tak unikalne.
Wino likierowe czy wzmacniane?
Wino wzmacnianie to potoczna nazwa wina likierowego. W Polsce likier kojarzy się bardziej z gęstą, słodką lub korzenną wódką. Dlatego oba określenia nawiązują nie tylko do słodyczy, ale też do zawartości alkoholu w butelce. W końcu wina likierowe są zdecydowanie mocniejsze od standardowych propozycji.
Poziom alkoholu we wzmacnianych trunkach może osiągnąć poziom nawet 22%! Jednak nie musi wpływać to na ich smak. Wina likierowe mają wyrazisty charakter i zazwyczaj są słodkie. Lecz zdarzają się również bardziej wytrawne propozycje, które z likierem nie kojarzą się w ogóle. Za to ze wzmocnieniem — owszem.
Cechy charakterystyczne mocnego wina
Wina wzmacniane wyróżniają się długowiecznością. Ze względu na wysoką zawartość alkoholu (17-22%), prawie wszystkie przeznaczone są do leżakowania. Oznacza to, że dopiero po wielu latach rozwijają swój bukiet. Wtedy, w porównaniu do standardowych pozycji, stają się wyjątkowo aromatyczne i nieco łagodniejsze w smaku. Ponadto alkohol po kilkudziesięciu latach leżakowania integruje się z innymi składnikami wina. Dzięki temu tworzy nowe związki zapachowo-smakowe, np. estry.
Wzmacniane wina uczestniczą w procesie dojrzewania oksydacyjnego. To powoduje utlenianie trunku, co również wpływa na dodatkowe aromaty. Szczególnie gdy dojrzewa w drewnianych beczkach i w wysokiej temperaturze. Umieszczenie beczek na strychach lub w specjalnych pomieszczeniach ogrzewanych rurami z gorącą wodą sprawi, że mocne wina nabywają charakterystyczny posmak bakalii, karmelu i orzechów.
Jak powstało wino wzmacniane?
Historia win wzmacnianych sięga przynajmniej kilkuset lat. Zostały stworzone na potrzeby ludzi podróżujących, którym zawartość butelek psuła się podczas transportu z południa Europy. Właśnie wtedy zaczęto dolewać do wina dodatkowego alkoholu, który miał zwiększyć jego trwałość. Mówi się, że ten sposób wzmacniania zapoczątkowali Portugalczycy. Jednak wina likierowe rozpowszechnili Holendrzy i Anglicy, którzy niegdyś przodowali w żegludze i handlu. Później odkryto, że dodanie destylatu wpływa również na smak i złożone aromaty trunku.
Sposoby na wzmocnienie wina
Wiele osób zastanawia się, jak wzmocnić wino i czy da się to zrobić samodzielnie. Tradycyjną metodą wzmacniania jest fortyfikacja, czyli dodanie do wina destylatu, np. gronowego. Można to zrobić na różnych etapach produkcji, w zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć.
Dzięki dodaniu alkoholu podczas procesu fermentacji wino likierowe zachowa wysoką zawartość cukru resztkowego. Zasada jest prosta — im szybciej wleje się destylat, tym słodsze będzie wino. Natomiast w przypadku fortyfikacji po zakończeniu fermentacji można uzyskać wino wytrawne.
Jeśli chcemy zrównoważyć smak, można je dosłodzić po dodaniu spirytusu. W standardowych propozycjach byłoby to nie do pomyślenia. Lecz mocne wina rządzą się swoimi prawami. W regionie Andaluzji nadal do słodzenia wykorzystuje się karmelizowany syrop z gotowanego moszczu winogron. Jednak w większości krajów klasyczne metody dosładzania zostały zastąpione koncentratami gronowymi, które można kupić w sklepach.
Alternatywa dla win wzmacnianych
Wina likierowe często mylone są z trunkami, takimi jak Sartori Amarone Della Valpolicella Classico "REIUS". Jednak proces ich produkcji znacznie się od siebie różni. Wspomniana propozycja również ma duży potencjał starzenia i aż 15,5% alkoholu. Wyróżnia się intensywnym, owocowym bukietem i zaskakującą pikanterią. Dlatego można ją uznać za wspaniałą alternatywę dla win wzmacnianych.
Warto też spojrzeć na trunki z niższych półek, które mogą zaskoczyć swoim charakterem i jakością. Przykładem takiego wina jest Callisto Bio Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc o zawartości alkoholu 14,5%. To tańsza i ekologiczna alternatywa, która leżakuje przez 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Ten proces nadaje trunkowi długi, niezapomniany finisz, co sprawia, że staje się świetnym alternatywnym wyborem dla win likierowych. Zbliżone w smaku są także nalewki. Niektóre z nich, takie jak Galicyjska Wiśnia, są równie aksamitne i słodkie, mimo zawartości alkoholu na poziomie 14%. Cena takiej nalewki jest niższa, dlatego świetnie nada się na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Wina wzmacniane to nie tylko moc w butelce. Ich niepowtarzalny charakter i bogaty smak sprawiają, że są idealne do degustacji, deserów i kilkudziesięciu lat leżakowania. Warto otworzyć się na spróbowanie zarówno wina likierowego, jak i dostępnych na rynku alternatyw.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz