Czym zdobyły sławę wina Bordeaux?
Wina francuskie to jedne z najchętniej wybieranych trunków. Co jest tak wyjątkowego w ich smaku? I jakie wybrać spośród tak wielu słynnych regionów i uznanych marek?
Bordeaux – wino, którego nie zapomnisz
Bordeaux to stolica win wybitnych. Wytwory tego regionu od kilkuset lat są wśród najwyżej cenionych. Co jest przyczyną takiego natężenia sławnych winnic?
Bordeaux leży w południowo-zachodniej Francji i jest drugim co do wielkości regionem produkcji win we Francji. Wyjątkowość tego rejonu tkwi w produkcji wina wysokiej klasy z największą regularnością nie tylko we Francji, ale na całym świecie.
Co więcej, tamtejsze wina cechuje historia sięgająca 1152 roku, kiedy to przyszły król Anglii poślubił księżną Eleonorę Akwitańską, a tym samym rozpoczął się eksport win z miejsca, które dziś znamy jako Bordeaux na rynek angielski.
Do dzisiaj najbardziej znane winiarskie posiadłości to tzw. châteaux, czyli zamki. Wiele tutejszych trunków to zatem produkty z tradycjami, a w dodatku stworzone tak, by przetrwały kolejne stulecia.
Smak wina z Bordeaux – charakterystyka
O wielkości bordoskich win decydują idealne warunki terroir i odpowiednio dobrane klasyczne szczepy: Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. Odmiany te często się ze sobą miesza, dzięki czemu powstaje bogata, zniuansowana kompozycja.
Głębi smaku tutejszym winom często dodaje starzenie w beczce. Dębowi francuskiemu czerwone wina wytrawne z Bordeaux zawdzięczają akcenty wanilii, cynamonu, dymu, a także kokosa.
Chociaż bordoskie wina słyną z długowieczności i skoncentrowanego stylu, można zauważyć też powrót do trendu z XVIII wieku, kiedy popularnością cieszyły się delikatne, owocowe wina czerwone przywodzące na myśl rosé, zwane clairet.
Ze względu na to, że każdy rocznik przynosi tu inne wyzwania i wpływa na smak lokalnych szczepów, degustacja win z Bordeaux nigdy się nie nudzi!
Bordeaux – wino czerwone
To prawda, że wiele najdroższych win pochodzi właśnie z Bordeaux, ale tutejsze wino nie musi odstraszać ceną.
Eleganckie wino francuskie z Bordeaux kupimy już poniżej 30 zł. Szukając dobrego stosunku jakości do ceny, sięgnij po CHATEAU ROUSSEAU BORDEAUX ROUGE AOP. To wytrawne, czerwone wino powstało z umiejętnego połączenia Merlota i Cabernet Sauvignon.
Jagodowo- wiśniowy bukiet daje przyjemnie taniczny aperitif, ale zyskuje też na towarzystwie czerwonych mięs, spaghetti z pomidorowym sosem albo deski serów pleśniowych.
Wybierając wino czerwone z Bordeaux, warto też zwrócić uwagę na apelację A.O.C. Bordeaux Superieur. Tak oznaczone alkohole powstają ze starszych winorośli i muszą dojrzewać co najmniej dziewięć miesięcy przed dopuszczeniem do sprzedaży.
Takim trunkiem jest wyrafinowany CHATEAU ROQUECAVE BORDEAUX SUPERIEUR. Zaskakuje zestawieniem owocowej świeżości z anyżową nutą. Stopniowo rozwija akcenty dojrzałych owoców i dębową głębię. Czyste aromaty i zrównoważona struktura czynią to wino gładkim na podniebieniu, dzięki czemu możesz delektować się każdym łykiem.
Bordeaux - wino białe
Bordeaux oferuje również wyśmienite wino białe. Znajdziemy tu zarówno lekkie Sauvignon Blanc, doskonałe do sączenia na co dzień, jak i pełne, dojrzewające w beczkach Sémillon.
Ciekawe rezultaty daje także połączenie obu szczepów jak w przypadku CHATEAU SAINTE MARIE Le Moulin Blanc. To rześki trunek z winnicy należącej niegdyś do mnichów, a obecnie łączącej tradycje z nowoczesnym myśleniem o produkcji wina. Efektem jest oryginalny kupaż, który zachwyca cytrusowym bukietem i wyrafinowanym smakiem.
Polecamy też spróbować czystego, rocznikowego Sauvignon Blanc w wydaniu CHATEAU LA CASTILLONNE A.O.C. Bordeaux. To wino z apelacji wita nas orzeźwiającymi nutami grejpfrutów i zielonych jabłek. W smaku zaś możemy się rozkoszować soczystością owoców egzotycznych, w tym limonki i marakui. Dojrzała kwasowość i długi, wyważony finisz czynią to wino obowiązkową pozycją na coraz cieplejsze dni.
Komentarze
Zostaw komentarz