

Winorośl przywędrowała do Chile wraz z Europejczykami. Przed ich przybyciem nie istniały lokalne odmiany. Pierwsza winnica powstała więc w Chile dopiero w połowie XVI w. Pierwszy raz w historii wina chilijskie „zalały” Europę już w latach 1870-1890, kiedy to winnice europejskie dziesiątkowała filoksera. Winiarze Chilijscy wykorzystali nadarzająca się okazję gwałtownie rozbudowując eksport wina do Europy.
Głęboka, bogata, zielono żółta. Intensywny, z wyczuwalną skórką grapefruita i owocami pestkowymi, w szczególności brzoskwiniami i morelami oraz odrobiną nut mineralnych. Średnio treściwy. Skoncentrowany smak owoców doskonale zbalansowany świeżą kwasowością, która nadaje winu żywotności i energii. Długi finisz z ciekawym mineralnym posmakiem.
Winorośl przywędrowała do Chile wraz z Europejczykami. Przed ich przybyciem nie istniały lokalne odmiany. Pierwsza winnica powstała więc w Chile dopiero w połowie XVI w. Pierwszy raz w historii wina chilijskie „zalały” Europę już w latach 1870-1890, kiedy to winnice europejskie dziesiątkowała filoksera. Winiarze Chilijscy wykorzystali nadarzająca się okazję gwałtownie rozbudowując eksport wina do Europy.
Głęboka, bogata, zielono żółta. Intensywny, z wyczuwalną skórką grapefruita i owocami pestkowymi, w szczególności brzoskwiniami i morelami oraz odrobiną nut mineralnych. Średnio treściwy. Skoncentrowany smak owoców doskonale zbalansowany świeżą kwasowością, która nadaje winu żywotności i energii. Długi finisz z ciekawym mineralnym posmakiem.
Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
×