Wino grzane- grzaniec
Wino grzane lub potocznie grzaniec to bardzo popularny trunek alkoholowy, który podaje się po uprzednim podgrzaniu. Dla podkreślenia i wydobycia głębi smaku dodaje się do niego aromatyczne przyprawy oraz owoce.
Szczególnie polecany do picia w długie zimne wieczory, gdyż ma działanie rozgrzewające, ale również pozwala zrelaksować się po ciężkim dniu.
...Wino grzane- grzaniec
Wino grzane lub potocznie grzaniec to bardzo popularny trunek alkoholowy, który podaje się po uprzednim podgrzaniu. Dla podkreślenia i wydobycia głębi smaku dodaje się do niego aromatyczne przyprawy oraz owoce.
Szczególnie polecany do picia w długie zimne wieczory, gdyż ma działanie rozgrzewające, ale również pozwala zrelaksować się po ciężkim dniu.
Jakie wino czerwone dodać do grzańca?
Podstawą grzańca jest oczywiście odpowiednio dobrane wino. Najczęściej wykorzystuje się do tego wino czerwone. Warto jednak poświęcić chwilę uwagi, aby wybrać najbardziej odpowiednie, bo nie zawsze wino, które idealnie smakuje w temperaturze pokojowej, będzie dobrze smakować po podgrzaniu.
Wśród polecanych win do tego rodzaju napoju są wina ciemne, owocowe i pełne, które idealnie będą niosły smak przypraw. Najlepiej nie sięgać po wina lekkie, takie jak Pinot Noir, ponieważ mogą nie zapewnić podbicia aromatów dodanych składników, o które przecież nam w grzańcu chodzi. Do grzańca nie warto również sięgać po wina z wyższej półki cenowej, ponieważ doprawione wino i tak ostatecznie zmieni swój smak. Najlepiej wybrać wina dobrej jakości, ale w optymalnej cenie. Idealnie sprawdzą się zatem Merlot, Zinfandel lub Garnacha.
Bogata oferta „grzańców”
Najprostszą i najszybszą metodą przygotowania grzańca jest zakup już gotowego wina. Wystarczy je podgrzać, przelać do kubków lub kieliszków i od razu cieszyć się jego smakiem.
Jeśli nie lubisz i nie masz czasu eksperymentować, wybierz coś z naszej oferty. Polecamy aromatyczne grzańce galicyjskie, przygotowywane wg. tradycyjnej receptury również w wersji bezalkoholowej.
A jeśli chcesz znaleźć gotowe przepisy oraz więcej informacji zapraszamy do kulinarnej podróży po grzańcach.