Włoskie wina. Dowiedz się, jakie są najlepsze.

list Kategoria: Co kraj to obyczaj Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 18849
Włoskie wina. Dowiedz się, jakie są najlepsze.

Włochy to największy producent wina na świecie. Zróżnicowanie terenu i warunków klimatycznych sprawia, że powstające tu wina zadowolą każde podniebienie. Od jakich szczepów i regionów najlepiej zacząć swoją przygodę z włoskimi winami?

Jak rozpoznać jakość włoskiego wina?

Włoskie wina dzielą się na cztery kategorie. System ma na celu ochronę lokalnych winogron, tradycyjnych receptur i historycznych regionów produkcji. O ich przyporządkowaniu decydują takie cechy jak: strefy i warunki uprawy; rodzaj szczepów dozwolonych do produkcji danej kategorii wina oraz czas dojrzewania. DOCG – wina najwyższej jakości. DOC/DOP – wina z apelacji o gwarantowanej jakości. IGT – musi zawierać przynajmniej 85% winogron z obszarów, od których pochodzi nazwa wina. Vini da tavola – wina stołowe.

Fenomen supertoskanów

Chociaż apelacja to zwykle znak jakości wina, wiele najwybitniejszych win znajdziemy poza regulacjami DOC i DOCG. Wina, które zdecydowały się zrezygnować z certyfikatu apelacji na rzecz większej twórczej swobody nazywane są supertoskanami. Powstają głównie z Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlota.

Niejednokrotnie stanowią wyjątkowe kupaże. Mimo że klasyfikacja jakości wina została zaprojektowana w celu ochrony tradycyjnych szczepów i praktyk, często w rezultacie zatrzymywała postęp. Wielu wytwórców doskonałych win zbuntowało się więc przeciwko przestarzałym regulacjom i zarejestrowało swoje najlepsze wyroby jako zaledwie IGT.

Terminy, które warto znać, by wybrać idealne włoskie wino

Oprócz klasyfikacji i szczepu, na etykiecie możemy też znaleźć inne terminy, które pomogą nam w wyborze najlepszego wina.

  • Riserva – oznacza wino, które przez co najmniej 2 lata dojrzewa w beczkach lub metalowych kontenerach. Często do starzenia rezerwuje się wina ze szczególnie udanych roczników.
  • Superiore – wina o wysokiej zawartości alkoholu. Muszą również spełniać określone warunki dotyczące terenu i metod produkcji.
  • Classico – produkowane według tradycyjnych receptur z winogron z obszarów produkcji sięgających nawet starożytności.

Jak czytać włoskie etykiety?

Wystarczy kilka szczegółów, żeby wywnioskować całkiem sporo o danym winie. Przykładowo nie trzeba się znać na rocznikach, by założyć, że wino z podanym rokiem produkcji z reguły jest lepszej jakości od kupażów. Słabsze winogrona miesza się ze zbiorami z kilku sezonów, ale te wyjątkowo udane występują solo. Także procent alkoholu i cukru często wskazuje na jakość wina. Z reguły im mocniejsze wino, tym lepsze.

Odwrotnie z kolei jest z zawartością cukru: im go mniej, tym wyższej jakości trunek, jako że dosładza się raczej wina, których smak trzeba nieco poprawić. Aby rozpoznać rodzaj wina, dobrze jest znać kilka włoskich słówek:

Najsłynniejsze regiony włoskie i ich najlepsze wina

We Włoszech wina robi się z aż 600 różnych szczepów winogron. Najbardziej urodzajne są alpejski Piemont i Toskania. W samym tylko Piemoncie można naliczyć ponad 60 apelacji, wśród nich doskonałe czerwone Barolo i Barbaresco, wytwarzane ze szczepu Nebbiolo. Winogrona tego szczepu dobrze się starzeją i dają wino o rozbudowanym bukiecie. Można tutaj znaleźć również soczyste, owocowe Barbera albo białego Muskata o kuszących kwiatowych nutach.

Najrozleglejszym regionem winiarskim we Włoszech jest Wenecja Euganejska, czyli Veneto. Pasmo Alp tworzy naturalną barierę przed chłodnymi deszczami z północy, co pozwala uprawiać białe Soave o bogatym owocowo-korzennym bukiecie. Do popularnych białych szczepów należy też łagodna w smaku Trebbiano. Oprócz typowo włoskich odmian, można tu znaleźć szczepy międzynarodowe jak Pinot Grigo oraz Merlot. Veneto słynie jednak najbardziej z Prosecco.

Musujące cytrusowo-jabłkowe wino z powodzeniem może konkurować z szampanem. Oprócz tego regionu i Friuli-Venezia, Prosecco nie może być wytwarzane nigdzie indziej na świecie. Natomiast Emilia-Romania ceniona jest za proste czerwone wina pasujące do dań kuchni włoskiej jak Sangiovese. Wśród win z Toskanii do najważniejszych należy Chianti.

Ulubione wino Włochów wytwarza się z winorośli Sangiovese, która musi stanowić co najmniej 80% produktu. Do najbardziej polecanych apelacji należą Chianti Classico i Brunello di Montalcino. Miłośnicy klasyki powinni spróbować Villa Puccini Chianti Riserva DOCG. Bogaty bukiet z owocowymi, fiołkowymi i dębowymi nutami pozwoli Ci zrozumieć dlaczego Chianti to jedno z najczęściej wybieranych win we Włoszech. Południu Włoszech z kolei zawdzięczamy lubiane w Polsce owocowe Primitivo, komponujące się z daniami z czerwonych mięs. Pochodzi ono z Apulii, zwanej też Puglią, gdzie uprawia się także białe i różowe wina. Od jakiego wina zaczniesz swoją kulinarną podróż?

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×