Wino z ryżu – jak je zrobić i jak pić

Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 12779

HiszpaniaFrancja czy Włochy to typowe winne destynacje. Jednak okazuje się, że doskonałych alkoholowych trunków możemy spróbować także w Azji. Ryż jest popularnym surowcem do produkcji napojów wyskokowych. Wystarczy spojrzeć na takie napoje, jak japońskie sake czy arak. Równie popularne jest wino z ryżu, które można zarówno kupić w sklepie, jak i zrobić samemu.

Czym jest wino z ryżu?

Według legendy wino z ryżu powstało zupełnie przez przypadek. Pozostawiony pod przykryciem na kilka tygodni namoczony w garnku ryż zaczął fermentować i tak powstał płyn alkoholowy o kolorze słomkowym. Tradycyjne wino ryżowe sporządzane jest dziś z kleistego ryżu. Może ono mieć różną zawartość alkoholu i tak jak wszystkie wina może być słodkiepółsłodkie lub wytrawne. Ważne, by nie mylić ryżowego wina z japońskim sake czy arakiem. Sake to trunek wytwarzany na bazie sfermentowanego ryżu, arak natomiast jest napojem z zacieru ryżowego lub daktyli z dodatkiem melasy. Przepisy na wino z ryżu z kolei opierają się na procesie fermentacji skrobi ryżowej z użyciem drożdży. Ogromną zaletą wina z ryżu jest możliwość wytwarzania go przez cały rok. Jest to możliwe dlatego, że jego najważniejszy składnik, czyli ryż, jest dostępny właśnie przez cały czas i to w każdym sklepie. Mamy do niego dostęp niezależnie od warunków pogodowych. Wino z ryżu jest też bardzo proste do przygotowania. Nie trzeba być wybitnym specjalistą od win, aby zrobić je samemu w domu. Poniżej przepis na domowe wino z ryżu.

Jak zrobić wino z ryżu – przepis krok po kroku

Wino z ryżu najczęściej robi się z rodzynkami, ale można robić je też z innymi owocami. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na wino z ryżu i cytryn, wino z ryżu i pomarańczy czy wino z ryżu i suszonych śliwek. Aby zrobić tradycyjne wino z ryżu i rodzynek, potrzeba 1 kg surowego ryżu, 2,5 kg cukru, 8 litrów wody, 120-170 g rodzynek oraz 7 g drożdży. Oczywiście proporcje zależą od ilości wina, jaką chcemy uzyskać. Ryż wsypujemy do pojemnika o pojemności 15 litrów i zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą z cukrem. Dodajemy rodzynki oraz drożdże. Pojemnik zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy do ciepłego pomieszczenia na minimum 15 dni. Po tym czasie zlewamy wino do butelek na wino, by mogło dofermentować do odpowiedniego poziomu. Charakterystyczny kolor wina ryżowego można zmienić, dodając na przykład karmel. Wystarczy kilkadziesiąt gram. Pamiętajmy, że używanie spirytusu jest zakazane, gdyż niweluje on działanie drożdży winnych. Rodzynki zaś warto namoczyć przez godzinę, by napęczniały przed dodaniem do butli.

Inne rodzaje wina z ryżu – wino z pomarańczą, cytryną i śliwką

Do wina z ryżu można dodać dowolne owoce, dzięki czemu można zmienić nie tylko kolor, ale i smak wina. Wtedy jednak nieco trzeba zmienić proporcje. Zamiast 8 litrów wody, dajemy 5, a pozostałe 3 uzupełniamy sokiem owocowym, na przykład z cytryn lub pomarańczy. Rodzynki zaś można zastąpić innymi suszonymi owocami, na przykład śliwkami. Dobrym dopełnieniem do wina będą na pewno zioła i przyprawy. W wielu przepisach można spotkać domieszkę gałki muszkatołowej, tymianku, ziela angielskiego, goździków, kminku, bazylii, cynamonu czy imbiru. Dodają one winu nieco korzennego posmaku.

Wino z ryżu – drugi nastaw

Ciekawostką jest fakt, że raz już użyty do zrobienia ryż można nastawić ponownie i zrobić z niego kolejną partię trunku. Druga partia napoju z tego samego ryżu będzie nawet mocniejsza niż pierwsza. Dlatego pamiętajmy, aby po zrobieniu wina nie wyrzucać od razu ryżu, bo może jeszcze się przydać, jeśli wino nam posmakuje.

Jak pić wino z ryżu?

Tradycyjne wino z ryżu spożywa się najczęściej na ciepło, w drewnianych filiżankach. Natomiast japońskie sake podawane jest w filiżankach ceramicznych, nazywanych shuki. Można je także podawać w kieliszkach do białego wina. Białe wino z ryżu staje się coraz bardziej popularne w wielu krajach poza Azją.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj