Wino pomarańczowe – ekscytujący trend

Kategoria: Parę słów o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 1815

Chociaż o winach pomarańczowych głośno zrobiło się niedawno, to ich korzenie sięgają tysięcy lat wstecz. W związku z tym to trunek zarówno dla tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami, jak i koneserów zainteresowanych tradycyjnymi technikami wytwarzania wina. Przekonaj się, czym Cię może zaskoczyć wino pomarańczowe.

Co to jest wino pomarańczowe?

Wino pomarańczowe przygotowuje się z białych winogron. Jednak w odróżnieniu od klasycznych białych win, skórki i szypułki pozostawia się na czas fermentacji. Ich maceracja trwa od kilku tygodni nawet do roku. Skórki te zawierają barwniki, fenole i taniny, charakterystyczne dla win czerwonych. Taki proces wpływa nie tylko na barwę wina, ale także jego zapach i smak. Wina pomarańczowe są cięższe od ich białych odpowiedników, o pełnym smaku i wyczuwalnych taninach. Co więcej, tego typu wina wypuszcza się dopiero po 5-7 latach od daty produkcji. Wino pomarańczowe pochodzi z Gruzji, gdzie nazywa się je winem bursztynowym. Kilkaset lat temu słoweńscy i włoscy winiarze odkryli tę antyczną technikę i rozpoczęli produkcję win bursztynowych także u siebie. Dziś ta metoda rozprzestrzeniła się także na Chorwację, Austrię, Niemcy, a nawet Kalifornię, RPAAustralię i Nową Zelandię. Wina pomarańczowe można znaleźć w pełnej palecie od złotawych żółci aż po rdzawe brązy. Nazwa "wino pomarańczowe" pojawiła się dopiero w 2004 za sprawą importera z Wielkiej Brytanii, Davida A. Harveya.

Jak smakuje wino pomarańczowe?

Metoda pozostawiania skórek w winie podczas fermentacji sprawia, że nabiera ono intensywnych aromatów naparu herbacianego, ziół, a nawet rosołu. Często też wpadają w słodsze nuty: kandyzowanych owoców, skórki pomarańczy, miodu czy orzechów. Tym samym porównuje się je do świątecznego kompotu z suszu lub syropu z pigwy. Co ciekawsze bukiety mogą zaskoczyć smakiem jackfruita albo zakwasu. Ich taniczność oznacza, że wywołują uczucie ściągania w ustach.

Z czym pić wina pomarańczowe?

Wino pomarańczowe to udany towarzysz wielu dań, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Co więcej, sprawdzi się w sytuacjach, co do których zwykle trudno dobrać wino, jak curry, sushi, a nawet kimchi. Ale nie tylko egzotyczne dania idą w parze z bursztynowymi winami. Swojskie wędliny to dobre połączenie ze spokojnymi pomarańczowymi winami, zwłaszcza w wydaniu austriackim lub niemieckim. Szczególną uwagę zwróć na wina na bazie Pinot Blanc oraz Grünera Veltlinera. Z kolei dania włoskie idą w parze z tamtejszymi winami o wyraźnie zaznaczonej kwasowości. Wina pomarańczowe z Toskanii czy regionu Emilia-Romagna są nieco cięższe, dlatego mogą konkurować bez przeszkód z makaronami w serowych, kremowych sosach. Jeśli wolisz sos pomidorowy, wybierz raczej bardziej kwasowe wina z Friuli. To też odpowiednie tło dla rozgrzewających jesiennych gulaszy. Kolejną kategorią są owoce morza. Lżejsze, sycylijskie cataratto o słonawej nucie podaj z ostrygami. Również dojrzałe sery mogą odnaleźć się w zestawieniu z długo macerowanym pomarańczowym winem. Sery pleśniowe natomiast wolą delikatniejsze szczepy jak Fiano albo Grenache Blanc. Z deserów najlepiej postawić na ciasto marchewkowe.

Polecane wino pomarańczowe

Półwytrawne WINNICA MIŁOSZ Orange to kupaż z okolic Zielonej Góry. Dzięki ciekawemu połączeniu szczepów Pinot Blanc, Traminer, Mueller-thurgau i Muscaris otrzymaliśmy wino mocne, aromatyczne, a jednocześnie przyjemnie rześkie. Maceracja gron ze skórkami trwała 3 tygodnie. W rezultacie w bukiecie natrafimy na grejpfruta, różę i sosnę, a nawet słony posmak. Wyraźne taniny i delikatna kwasowość dopełniają całości. To wino łatwe do picia, idealne wprowadzenie do bogatego świata win pomarańczowych.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj