Wino na Tłusty Czwartek

Kategoria: Z czym do wina Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 348

Koniec karnawału zasługuje na to, by go godnie pożegnać. Najlepiej – pączkami z winem w akompaniamencie… kieliszka wina. Pozostaje tylko wybrać odpowiednie wino. Przyjemnego Tłustego Czwartku!

Jakie wino do pączków?

Wydawałoby się, że do pączków pasuje przede wszystkim wino słodkie, jednak intensywną słodycz pączków lepiej przełamać winem z odrobiną kwasowości. Ważne, żeby nie były to wina nazbyt taniczne. Niefortunne będą również wina starzone w beczkach, ponieważ w zestawieniu z pączkami będą się wydawać gorzkie. Kolor i styl wina uzależnione z kolei będą od rodzaju nadzienia. Do pączków czekoladowych pasują aromaty wanilii i kawy. Pączki z nadzieniem różanym współgrają z kwiatowo-cytrusowymi nutami. Pączka z adwokatem zestaw natomiast ze świeżymi nutami cytrynowo-jabłkowymi.

Białe wino do pączków

Pączek z konfiturą różaną to wprost idealny partner dla Gewurztraminera. Naturalnie słodkie, o mocno kwiatowym, aromatycznym bukiecie wino przedłuży przyjemność z każdego kęsa. Innym godnym uwagi zestawieniem jest to z Rieslingiem. Nie po raz pierwszy okazuje się on być szczepem do zadań specjalnych. Jego orzeźwiający smak ożywi nawet najtłustszą potrawę. W tym przypadku wyśmienicie sprawdzi się jego kwasowość, zrównoważona słodszą końcówką, obecną również w winach wytrawnych. Jej przyczyną jest późne dojrzewanie gron Rieslinga. Pozostawione na krzakach nawet do późnej jesieni grona dają nasycone słońcem, aromatyczne białe wina. Z pączkiem dobrze się łączą zawarte w bukiecie nuty owoców tropikalnych i kwiatów.

Z kolei rozkoszny smak pączka z adwokatem dopełni białe wino musujące półsłodkie. Jego kremowa struktura i drożdżowe akcenty współgrają z ciastem, a bąbelki dodadzą potrawie lekkości. Polecamy wypróbować zwłaszcza pączki ze schłodzonym moskatem.

Słodkie wino czerwone do pączków

Czerwone wino to dobra propozycja do pączków z czekoladą. Do takich pączków najlepsze będzie wino o zdecydowanym smaku jak GALICYJSKA Śliwka Czekolada. To wino o aromatach perfekcyjnie wpisujących się w kontekst pączka: ciemnej czekolady i suszonej śliwki. Aksamitny, słodki smak, przełamany tanicznymi akcentami nie przytłacza.

Można postawić również na Shiraza albo Merlota, ale tylko z ciepłych krajów.

Przepis na pączki z winem na wyjątkowy Tłusty Czwartek

A może by się pokusić o własnoręczne przygotowanie pączków z winem?


Pączki na winie z kremem adwokatowym

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
łyżka drożdży w proszku,
1/4 kostki miękkiego masła,
4 żółtka,
1 całe jajko,
4 łyżki cukru,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki wytrawnego białego wina,
skórka otarta z cytryny,
sok z jednej całej cytryny,
500 g smalcu

Krem adwokatowy:
1/2 szklanki mleka,
200 ml adwokata,
1 żółtko,
1 budyń, waniliowy,
1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami.

Osobno utrzyj masło z cukrem, dodając po jednym żółtku, a także całe jajko. Dodaj sok i skórkę z cytryny.

Mleko podgrzej z winem, ale nie zagotowuj.

Wymieszaj wszystkie trzy masy i wyrabiaj drewnianą łyżką przez co najmniej pół godziny. Masa powinna odchodzić od łyżki, a pod koniec także się błyszczeć. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Maczaną w zimnej wodzie lub oleju łyżką nabieraj porcje ciasta i formuj kule. Jeśli ciasto jest za rzadkie, każdą porcję ciasta osobno delikatnie oprósz mąką. Przykryj ściereczką na 15 minut. W tym czasie pączki powinny jeszcze trochę urosnąć.

Rozgrzej smalec. Pączki smaż na brązowy kolor.

Pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podczas gdy pączki stygną, możesz przygotować nadzienie. Mleko zagotuj z cukrem. Adwokat wymieszaj z żółtkiem i budyniem, a następnie dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Gorący krem przełóż do strzykawki cukierniczej i napełniaj nim pączki.

Faworki - jakie wino?

Tłusty Czwartek ma w menu nie tylko pączki, ale również smażone faworki. Tzw. chruściki dopełni mocno aromatyczne wino słodkie. Warto, żeby miało orzeźwiające, cytrusowe nuty – jak białe półsłodkie wino z Węgier HENYE FURMINT Semi Sweet. Jego aromat o owocowo-kwiatowych nutach i ciasto faworków to udany duet. Zachwyci Cię zwłaszcza miodowe wykończenie, które sprawia, że kruche faworki wręcz rozpływają się w ustach.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj