Wino na jesień 2022

Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 451

Wraz z nadejściem chłodniejszych dni powracają czerwone wina. Podczas gdy w lecie królowało białe i różowe wino, jesienią chętniej sięgamy po nieco cięższe, bogatsze w aromaty wino czerwone.

Odrobina słodyczy

Koniec lata warto sobie osłodzić winem z nieco większą zawartością cukru. Ciekawą propozycją jest szczególnie Kagor Pastoral. Ta mołdawska cerkiewna receptura na bazie szczepu Cabernet Sauvignon dała likierowe wino o apetycznym aromacie ciemnej czekolady, suszonej śliwki i płatków róży. Słodki smak harmonizują wyraźne taniny. To wino sprawdzi się świetnie do ciasta, deserów owocowych albo jako aperitif. Z kolei Winnica Miłosz Pinot Blanc & Solaris Botritis to propozycja dla miłośników mocnych win. Zawiera 14,5% alkoholu i jest wyraziste w smaku, jak i aromacie. W bukiecie wyróżniają się kwiatowe i owocowe akcenty. Co ciekawe, trunek ten powstał z połączenia winogron i rodzynek. Gęsty, aksamitny napój rozkosznie rozlewa się po podniebieniu, sprawiając, że trudno się oprzeć kolejnemu kieliszkowi.

Rozgrzewająca pikantna nuta

Nuty pieprzu, goździków i cynamonu idealnie Cię rozgrzeją podczas nadchodzących coraz chłodniejszych wieczorów. Warto sięgnąć zwłaszcza po Feteasca Neagra. To wytrawnemołdawskie wino z lokalnego szczepu roztacza aromat wiśni, czeremchy oraz suszonej śliwki. Z kolei w bogatym bukiecie smakowym wyczujemy śliwki, czarną porzeczkę i cynamon. Pełny smak i aksamitne taniny to dobre towarzystwo dla mięsnych pasztecików, gulaszów warzywnych, makaronów w ciemnych sosach czy pizzy. Równie dobrym pomysłem jest Negroamaro IGT VILLA PUCCINIPółwytrawne włoskie wino zachwyci Cię intensywnym aromatem wanilii, lukrecji i czerwonych jagód. Owocowe i pikantne nuty idealnie się równoważą, a długi przyjemny finisz pasuje do makaronów w sosie pomidorowym, pieczonych mięs, salami i dojrzewających serów.

Wino na gorąco

Przyprawy w bukiecie wina to nie jedyny sposób, by się rozgrzać jesienią. W tym sezonie wino warto po prostu podgrzać. Do tego celu nadaje się najlepiej Grzaniec Galicyjski. Jego wyjątkowy smak to zasługa strzeżonej receptury z Galicji. Aromatyczna kompozycja na bazie przypraw korzennych oraz chilli od razu postawi Cię na nogi. Aby przyjemności starczyło na jak najdłużej, rozważ zakup dwupaku popularnych rodzajów grzańca. Dodatkowo otrzymasz stylowe kamienne kubki. Dostępna jest także opcja bezalkoholowa. To kolejny trend, który zdobywa coraz większą popularność. Wina bezalkoholowe to już nie tylko alternatywa dla kierowców. Bez względu na to, z jakiego powodu wolisz uniknąć alkoholu, jego bezprocentowy odpowiednik może wyglądem i smakiem do złudzenia przypominać oryginał.

Wina ekologiczne

Chociaż za oknem drzewa zmieniają kolor na żółcie, czerwienie i pomarańcze, w winach panuje trend na zielone! Dużo słyszy się ostatnio o winach ekologicznych. Nie ma powodów przypuszczać, by jesienią ten trend zmalał. Wina organiczne czy biodynamiczne to hit już nie tylko wśród osób zainteresowanych wegańskim, czy wegetariańskim stylem życia. Wiele z tych win jest w stanie obronić się samym smakiem, a nie tylko ekologicznym certyfikatem. Polecamy spróbować w pierwszej kolejności Prosecco z winnicy La Jara. Wegańskim LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry uczcisz szczególne wydarzenie albo sparujesz z łatwością z różnorodnymi potrawami, nie tylko bezmięsnymi.

Długo utrzymujące się po rozlaniu wina do kieliszków bąbelki zapewnią satysfakcjonujące orzeźwienie. Warte odnotowania są też intensywne musowanie i soczysty jabłkowy posmak. Inną polecaną eko winnicą jest węgierskie Malatinszky. Jesienią przyjemność sprawi Ci przede wszystkim Malatinszky Signature Cabernet Sauvignon. Aromaty wiśni i cedru trunek zawdzięcza starzeniu w dębowych beczkach. Bogaty, krągły smak z nutą dojrzałych śliwek i malin oraz przypraw sprawiają, że to idealny trunek na deszczowe wieczory. Złożone wino o miękkiej taninie poprawi Ci nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj