Wino na grilla

Kategoria: Z czym do wina Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 549

Wraz z nadejściem upragnionych cieplejszych dni, w powietrzu coraz częściej unosi się smakowity zapach grilla. Szczęściarze, posiadający ogródki czy działkę, coraz chętniej grillują nie tylko karkówkę lub kiełbaski, ale też sery, warzywa, a nawet owoce. Do wspaniałego jedzenia nie może zabraknąć równie aromatycznych trunków.

Najlepsze wino jako aperitif do grilla.

Potrawy z grilla nie należą do najszybszych dań. Dlatego dobrze mieć pod ręką schłodzoną butelkę lekkiego białego wina . Najlepiej sprawdzą się młode wina typu ChardonnayThe New Land Chardonnay pochodzi z Nowej Zelandii. To soczyście owocowe wino oczyści kubki smakowe i przygotuje je na dalsze doznania kulinarne. Pozostawia cedrowy posmak, a jego cytrusowy bukiet sprawia, że jest przyjemne i łatwe w piciu.

Najlepsze wino do czerwonego mięsa z grilla.

Do grillowanych mięs pasują czerwone wina o wyrazistym charakterze. Kiełbaski świetnie będą smakować popijane wytrawnym Sangiovese. Wielokrotnie nagradzane The Hedonist Sangiovese to rewelacyjny wybór ze względu na pikanterię, intensywny aromat i bogaty bukiet. Z kolei karczek czy stek wołowy sparuj z Malbekiem. Szczep, będący symbolem argentyńskiego smaku jest wręcz stworzony do wydobycia z mięsa tego, co najlepsze. Sol de Mayo Malbec to wino na każdą okazję, o wyjątkowym bukiecie, łączącym w sobie nuty dymne z soczystością czarnych owoców.

Najlepsze wino do warzyw z grilla.

Na wegetariańskim grillu nie może zabraknąć wytrawnego wina różowego. Wino różowe jest lżejsze od czerwonego, ale posiada równie owocowe nuty. Sprawdzi się szczególnie do grillowanych szparagów, cukinii, papryki, czy bakłażana. Wytrawne Aguarela Vinho Verde Rose to wino, które najlepiej pić młode. A zatem nie ma na co czekać! Perlista konsystencja tworzy udany duet z aromatami truskawek, poziomek i malin. Świeży smak i lekko kwasowa końcówka umilą oczekiwanie na warzywne potrawy z grilla.

Najlepsze wino do sera z grilla.

Jedną z najlepszych wegetariańskich przekąsek z grilla jest halloumi. Halloumi często podaje się skropiony kilkoma kroplami cytryny, dobrze więc by wino nie było zbyt kwaśne. Śródziemnomorski charakter tego sera doskonale współpracuje z czerwonym aksamitnym winem. Musso de Casa Rojo Pinot Noir to wegetariańskie wino ekologiczne o przyjemnym, złożonym bukiecie i soczystym owocowym smaku.

Najlepsze wino do ryby z grilla.

Mięso o niskiej zawartości tłuszczu, jak grillowana ryba, dobrze łączy się z rześkim winem białym.

Silent Lamb Sauvignon Blanc to znane wino z Nowej Zelandii, które bezbłędnie podbija smak ryby dzięki cytrusowemu bukietowi. To świetne wino do picia w cieplejsze dni ze względu na swoje orzeźwiające właściwości. Pstrąg czy okoń to zadanie dla Rieslinga. Szczególnie dobrze w tej roli wypadnie Weingut Frank RieslingAustriacka winnica rodziny Frank znana jest z wyśmienitych win, które zawdzięcza tamtejszej glebie, klimatowi, oraz winiarskim tradycjom.

Wino uznane zarówno przez recenzentów, jak i miłośników wina, zachwyca wyrazistym, owocowym bukietem, który jeszcze długo wybrzmiewa świeżością. Z kolei jeśli zdecydujesz się na grillowanego łososia, postaw na Chardonnay. Capaca Chardonnay to kombinacja rześkości i kwasowości. Cytrusowe nuty i długotrwały finisz poradzą sobie nawet z rybą o tak intensywnym smaku jak łosoś.

Najlepsze wino do owoców z grilla.

Jeśli masz ochotę spróbować grillowanego deseru, podaj do niego półsłodkiego Muscata. Naszą propozycją jest Mezzek Chardonnay & Muscat Semi Sweet ze względu na nuty dojrzałego ananasa, soczyste cytrusy i oryginalne kwiatowe niuanse.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj