Wino do dań z krewetek

Kategoria: Z czym do wina Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 10319

Krewetki z białym winem to klasyka, przywodząca na myśl beztroskie nadmorskie wakacje. Nie warto czekać na kolejny urlop, by znów zasmakować tego doskonałego połączenia. Sprawdź, jakie wino zamieni zwykłe krewetki w wyborną kolację.

Czym się kierować przy wyborze wina do dań na bazie krewetek?

Najlepsze wina do krewetek uzupełnią ich subtelny smak, ale go nie zdominują. To dlatego najbezpieczniej w przypadku tych owoców morza sięgnąć po lekkie białe wino. Dobrze się w tej roli sprawdzą rześkie szczepy o cytrusowych nutach.

Co do zasady białe wino do krewetek nie powinno być starzone w beczce, a jeśli zdecydujesz się na bąbelki to wybierz raczej perłowe Frizzante niż Spumante.

Można się też kierować kluczem geograficznym i postawić na trunki z krajów, gdzie świeże krewetki są pozycją obowiązkową w menu. Jak zawsze przy parowaniu wina z potrawami, kluczową rolę odgrywają nie tylko składniki, ale i sposób ich przygotowania. Krewetki gotowane będą się komponować z innym winem niż te w tempurze. Wreszcie, warto wziąć pod uwagę okoliczności posiłku i podkreślić specjalną okazję winem z wyższej półki, a to tańsze zachować na dzień powszedni.

Gdzie znajdziesz najlepsze wino do krewetek?

Kulinarną podróż z krewetkami należy zacząć od Portugalii i Hiszpanii.

Hitem do krewetek jest wino hiszpańskie Albarino. Jego cytrusowo-mineralny bukiet odnajdzie się jako sąsiedztwo prostych krewetek z patelni z pietruszką czy cytryną, a także uniesie ich orientalną wersję z azjatyckimi przyprawami. Hiszpańska paella natomiast jest wprost stworzona dla Garnacha, białej Rioja, albo musującej Cavy.

Z kolei wśród win portugalskich wyróżnia się młode GUIGAS Vinho Verde. Owoce morza domagają się od wina wysokiej kwasowości, którą zapewni właśnie ten świeży, delikatnie musujący rodzaj wina.

Czy do krewetek pasuje wino różowe?

Rose nie tylko ładnie się komponuje z różowymi krewetkami, ale też rewelacyjnie z nimi smakuje. Jego intensywna owocowość to dobry partner krewetek z makaronem w pomidorowym sosie. Może też przyjemnie kontrastować pikanterię dań azjatyckich. Jeśli szukasz orzeźwienia, postaw na duet z THE NEW LAND Sauvignon Blush. To soczyste wytrawne wino z Nowej Zelandii doda Twojej potrawie niepowtarzalnego charakteru.

Jak dopasować wino do krewetek w zależności od sposobu ich przyrządzenia?

Wino do krewetek powinno uwzględniać metodę ich przygotowania. Poznaj nasze propozycje do najpopularniejszych sposobów.

Proste i szybkie krewetki z patelni - jakie wino?

Krewetki nie wymagają wielu dodatków. Bardzo popularne - i przez wielu uważane za najsmaczniejsze - są krewetki smażone lub gotowane, jedynie z solą i pieprzem. Wystarczy świeża pietruszka lub sok z cytryny, żeby to łatwe danie zmieniło się w pyszny i pożywny obiad. Zaserwuj do niego lekkie, chrupkie wino typu Albarino, Pinot Grigio, wspomniane już Vinho Verde, czy Sancerre.

Jeśli do krewetek dodajesz czosnek, to do kieliszków nalej Sauvignon Blanc, Verdejo, albo białe Rioja. Krewetki smażone z odrobiną czosnku i skropione cytryną są dobrym pomysłem na przyjęcie niespodziewanych gości. Błyskawicznie się je robi, nie potrzeba mieć w kuchni niemal żadnych dodatków, a goście i tak będą palce lizać.

Sałatka z owoców morza? Jakie wino podkreśli jej smak?

Krewetki jako składnik sałatki zasługują na wino o pełniejszym bukiecie. Z kremowym dressingiem poradzą sobie Sauvignon Blanc, Chenin Blanc oraz Riesling.

Co podać do krewetek z makaronem?

Makaron z krewetkami w białym sosie lubi się z winem włoskim: VermentinoSoave czy Gavi. Kremowy smak tego typu dań podkreśli również Chenin BlancChablis albo Chardonnay. Z kolei sos pomidorowy stanowi zadanie dla Pinot Grigio.

Jakie wino najlepiej zmierzy się z azjatyckimi krewetkami na ostro?

Kuchnia azjatycka to eksplozja smaków i aromatów, dlatego potrzeba tu wina do misji specjalnych. Pikantne indyjskie curry z krewetkami zrównoważy młody Gruner Veltliner, Riesling albo owocowe Rose Garnacha. Jego łagodniejszą wersję można sparować z Chardonnay, ale nie tym beczkowym albo Viognierem.

Niuanse tajskich przypraw uzupełnisz winem Riesling, Pinot Gris albo wytrawnym Muscatem.

Jakie wino nadaje się do duszenia krewetek?

Wino do krewetek można dodać już podczas gotowania. Wystarczy przez chwilę podsmażyć czosnek, wrzucić na patelnię obrane krewetki i zalać kieliszkiem białego wina. Całość podgrzewaj bez przykrycia na małym ogniu, żeby wino mogło wyparować. W zaledwie 10 minut otrzymasz banalnie proste, przepyszne danie główne. Sprawa doboru alkoholu do gotowej potrawy jest wtedy bardzo prosta. Krewetki należy przyrządzić na takim samym winie, jakie później znajdzie się na stole. Dlatego nie warto sięgać po to najtańsze. Niesmaczne wino potrafi zepsuć cały wysiłek.

Jakie wino do krewetek podkreśli specjalną okazję?

Wybór wina do krewetek uzależniony powinien być nie tylko od sposobu ich przyrządzenia i użytych przypraw, ale też okazji. Inne wino będzie odpowiednie do codziennego posiłku z owocami morza, a innej oprawy wymaga niepowtarzalna celebracja.

Krewetki to afrodyzjak, dlatego doskonale sprawdzą się na romantyczny wieczór we dwoje. Taka okazja może wołać o wino z nieco wyższej półki. Wiele zależy od upodobań Twojej partnerki czy partnera, ale są też wina, które powinny przypaść do gustu niemal każdemu. Jeśli masz wątpliwości, postaw na nieśmiertelną klasykę w rodzaju francuskiego Chardonnay. Może warto pójść wtedy na całość i cieszyć się swoją obecnością przy winie musującym, na przykład eleganckim różowym szampanie?

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj