Wino białe czy czerwone? Właściwości i korzyści zdrowotne

list Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 3013
Wino białe czy czerwone? Właściwości i korzyści zdrowotne

Które lepsze: wino białe czy czerwone? Porównujemy!

Wino od wieków towarzyszy ludziom, będąc nie tylko elementem kulinarnym, ale także częścią kultury. Każdy rodzaj ma swoich zwolenników, którzy wychwalają ich wyjątkowy smak, aromat, a nawet odpowiednią zawartość alkoholu. Ale które wino jest lepsze - białe czy czerwone? Czy jedno z nich przeważa nad drugim pod względem właściwości zdrowotnych? W tym artykule porównamy zalety obu rodzajów wina i spróbujemy znaleźć odpowiedzi na te pytania.

Właściwości wina - jakie wino najzdrowsze?

Zastanawiasz się, czy picie wina jest zdrowe? Zarówno białe, jak i czerwone wino ma właściwości lecznicze, pod warunkiem że spożywane są w umiarkowanych ilościach. Za korzystny wpływ odpowiadają zawarte w tym trunku antyoksydanty.

Wino a zdrowie to temat wielu badań. Potwierdzono, że wpływ białego wina odnosi się głównie do właściwości antybakteryjnych i antyseptycznych. Natomiast właściwości lecznicze czerwonego wina poprawiają funkcjonowanie mózgu, serca, a nawet nerek. Mówi się, że to drugie uchodzi nie tylko za najzdrowsze wino, ale też dający najwięcej korzyści leczniczych trunek alkoholowy. Jednak wybór zależy od indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Czerwone wino - właściwości zdrowotne

Lecznicze właściwości czerwonego wina znane są na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Lampka czerwonego wina dziennie ma prozdrowotny wpływ na wielu płaszczyznach:

Czerwone wino na trawienie i odchudzanie - skutecznie poprawia proces trawienia, pobudzając apetyt. Ponadto pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.

Funkcjonowanie mózgu - spożywanie czerwonego wina przyczynia się do poprawy koncentracji i pamięci, co wiąże się z redukcją ryzyka choroby Alzheimera.

Działanie antynowotworowe - rzeczywiście czerwone wino wspomaga działania przeciwnowotworowe dzięki znajdującym się w nim garbnikom i resweratrolowi.

Ochrona jamy ustnej - czerwone wino chroni przed powstawaniem ubytków w zębach i zmniejsza próchnicę.

Czerwone wino a cholesterol - ten rodzaj wina zmniejsza ilość złego cholesterolu i zwiększa ilość dobrego cholesterolu we krwi.

Opóźnianie procesu starzenia - czerwone wino stymuluje gen długowieczności dzięki resweratrolowi. Ponadto zawarte w nim antyoksydanty niszczą wolne rodniki i wykazują właściwości przeciwzapalne.


Wino na serce i nerki - właściwości wina czerwonego (szczególnie zawarte w nim polifenole) sprawiają, że pozytywnie wpływa na pracę serca i nerek.

Białe wino - właściwości lecznicze

Choć białe wino ma mniej polifenoli niż czerwone, nadal oferuje pewne korzyści zdrowotne. Przede wszystkim zwiększa odporność organizmu. Obniża ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która może prowadzić do wrzodów i zapalenia żołądka. Właściwości lecznicze wina białego opierają się również na przeciwutleniaczach, które zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca. Jednocześnie zwiększają jego wydolność i zapobiegają zatorom w tętnicach.

Białe wino zawiera dużo fosforu, który wzmacnia kości. Działa też antyseptycznie, skutecznie dezynfekując i przyspieszając gojenie się ran. Nadal zastanawiasz się, czy białe wino jest zdrowe? Umiarkowane spożycie tego trunku dostarcza organizmowi niemal 100 różnych składników, w tym żelazo, witaminy z grupy B, sód czy wapń. Dlatego warto wybrać dobre białe wino wytrawne z wyższej półki, aby cieszyć się nie tylko smakiem, ale również korzyściami zdrowotnymi.

Jakie wino jest najzdrowsze?

Ostateczna odpowiedź na pytanie, które wino jest zdrowsze białe czy czerwone, zależy od indywidualnych preferencji. Każdy z nas ma inny organizm. Dlatego jedni preferują lampkę białego wina na odporność, a inni wolą pić wina czerwone, które posiada właściwości antynowotworowe. Warto pamiętać, że oba rodzaje wina mają charakterystyczne właściwości lecznicze. Wystarczy wybrać takie, które ma na Ciebie większy prozdrowotny wpływ.

Zastanawiasz się, jakie czerwone wino jest najzdrowsze? Odpowiedzią jest zawartość cukru i alkoholu. Najlepszy będzie wpływ czerwonego wina wytrawnego. Dobrze, żeby nie było ono zbyt mocne, ponieważ alkohol w zbyt dużych dawkach może zaszkodzić. A jeśli chcesz kupić najzdrowsze wino z białych szczepów, tutaj również prym wiodą trunki wytrawne.

Najważniejsze jest jednak spożywanie wina z umiarem. Nieważne, czy wybierzesz białe czy czerwone - oba mogą być częścią zdrowej diety, jeśli są konsumowane z rozwagą.

Jakie wino ma najmniej kalorii?

Już wiesz, czy wino jest zdrowe i jakie ma właściwości zdrowotne. Kolejny aspekt to kaloryczność. Wiedza, które wino ma najmniej kalorii może się przydać, szczególnie gdy jesteś na diecie. Niekwestionowanym zwycięzcą w tej kategorii jest białe lub czerwone wino bezalkoholowe. Niektóre butelki mają zaledwie 1 kalorię na 100 ml! Na drugim miejscu plasuje się czerwone wino wytrawne, którego średnia wartość to 68 kcal / 100 ml. Zaraz po nim na podium jest czerwone wino półwytrawne. Natomiast najmniej kaloryczna porcja białego wina wytrawnego to ok. 79 kcal / 100 ml.

W którym winie jest najwięcej resweratrolu?

Resweratrol to cenny przeciwutleniacz występujący naturalnie w wielu roślinach, w tym winogronach. Ale które wino zawiera najwięcej resweratrolu? Ten związek znajduje się głównie w skórkach winogron. Dlatego jego największe ilości można spożyć, pijąc kieliszek czerwonego wina. Średnia zawartość resweratrolu w czerwonych trunkach oscyluje wokół 2 mg/litr. Najwięcej tego cennego polifenolu kryją odmiany winogron takie jak Pinot Noir, Merlot, czy Cabernet Sauvignon. Składnik resweratrol występuje również w winie białym i różowym. Co prawda w nieco mniejszych ilościach, ale też ma właściwości prozdrowotne.

Białe wino — do czego najlepiej pasuje?

Wartości odżywcze wina białego oraz jego wyjątkowy smak sprawiają, że to doskonały wybór do wielu dań. Idealnie komponuje się z owocami morza, rybami i drobiem. Dzięki swoim orzeźwiającym nutom jest także popularnym składnikiem letnich drinków i koktajli. Ze względu na właściwości zdrowotne wina białego jest ono również cenione jako dodatek w diecie. Szczególnie gdy postawisz na wersję wytrawną. Węglowodany w winie białym wytrawnym są na poziomie 0–4 g / litr i pochodzą głównie z glukozy i fruktozy.

Do czego wino czerwone będzie najlepszym towarzyszem?

Czy czerwone wino jest zdrowe? To na pewno, ale oprócz tego doskonale smakuje! Jego intensywny smak współgra głównie z daniami mięsnymi, dodając im głębi i złożoności. Węglowodany w czerwonym winie wytrawnym są na niskim poziomie, co sprawia, że jest to korzystna opcja dla osób dbających o linię. Badania wskazują również na dobrą relację między czerwonym winem a cukrzycą. Sugerują, że wartości odżywcze w winie mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób zmagających się z tą chorobą. Zalety picia wina obejmują także jego zastosowanie w kuchni, gdzie może być używane jako baza do sosów, nadając potrawom wyjątkowego aromatu.

Nie ma już żadnych wątpliwości na temat tego, czy wino jest zdrowe. Oba rodzaje mają właściwości prozdrowotne. Warto jednak pamiętać, że spożywanie czerwonego wina, jak i białego, powinno odbywać się w ilościach umiarkowanych.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×