Wina zielone – idealny sposób na orzeźwienie

Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 224

Wina zielone – idealny sposób na orzeźwienie

Nie każde wino podporządkowuje się regule, że im starsze, tym lepsze. Istnieją gatunki, które należy wypić jak najmłodsze, by w pełni docenić świeży bukiet. Sprawdź, jakie wino dobrze mieć w lodówce tego lata.

Jakie jest vinho verde?

Vinho verde to po portugalsku „wino zielone”. Nazwa jednak nie wzięła się od koloru, bo vinho verde może być białe, czerwone, a także różowe. Określenie „zielone” to wskazówka, że wino jest młode. I takim je też należy wypić. Przyjmuje się, że najlepiej smakują spożyte w ciągu 9–18 miesięcy. Vinho verde to przede wszystkim trunek na lato. Schłodzone do 6–8 stopni C, dzięki swojemu cytrusowemu bukietowi zapewni długotrwałe orzeźwienie. Jest jeszcze jeden powód, dla którego po to wino warto sięgnąć w lecie, a mianowicie to dietetyczny napój, który pomoże Ci zadbać o sylwetkę.

Z czym podawać vinho verde?

Świeże wina to doskonały aperitif na letnie popołudnie. Wino zielone można także zaserwować do grillowanych owoców morza i ryby. Wegetarianie z powodzeniem połączą je z sałatami oraz warzywami z rusztu. Vinho verde uratuje Cię także, gdy szukasz alkoholu do potraw rzadko łączonych z winem, jak sushi czy dania kuchni indyjskiej. Dobrym pomysłem jest również podanie go do tłustych potraw, które potrzebują nieco lekkości.

Jakie vinho verde wybrać?

Wśród białego vinho verde wyróżnia się AGUARELA Vinho Verde. To wytrawne wino zaskakuje perlistością. Elegancki owocowy bukiet dopełnia wyraźnie zaznaczona kwasowość. Możesz cieszyć się nim solo, ale zagra też w duecie z sałatami w jogurtowych sosach, rybami morskimi i owocami morza. Jeśli masz ochotę na więcej koloru, wybierz AGUARELA Vinho Verde Rose. To rzadko spotykane w Polsce różowe vinho verde o równie perlistej strukturze i apetycznej malinowej barwie. Rozwija słodkie zapachy truskawek, poziomek i malin. Lekko kwasowa końcówka sprawia, że wyśmienicie nadaje się do owoców morza, muli w winie, ośmiornicy na zimno, ryb, a nawet sushi.

Dłużej świeżość utrzymuje VUDU Alvarinho. Zachowuje swoją rześkość nawet przez 3 lata. Bardzo dobrze zbalansowane białe wino o charakterystycznych owocowo-cytrusowych aromatach dopełniono przyjemną kwasowością. Alvarinho to jeden z najważniejszych szczepów Portugalii, dlatego podaje się je niemal do wszystkiego. Przede wszystkim do dań z ryb i owoców morza.

Jakie jeszcze wina warto pić młode?

Nie tylko portugalskie wina sprawdzą się na upały. Wielbicieli włoskich win zachwyci VILLA LOREN Pinot Grigio. To uniwersalne wino swoją popularność zdobyło za sprawą wysokiej jakości oraz złożonego aromatu i smaku. Owocowo- kwiatowy bukiet przechodzi następnie w cytrusowy aksamit, który jeszcze długo wybrzmiewa satysfakcjonującą świeżością. To lekkie, subtelne wino sprawdzi się na co dzień, ale można je też śmiało zaproponować, gdy mamy okazję do świętowania.

Z kolei musujące francuskie COMTE DE CHAMBERI Mousseux Brut to równie świeże wino z przyjemnymi drobnymi bąbelkami. Ten organiczny trunek podbije serca nie tylko entuzjastów ekologii. Trudno się nie zachwycić aromatycznym bukietem, w którym znajdziemy nuty białych owoców, świeżej trawy, tropikalnych owoców i tostów. Na podniebieniu pozostawia smak orzeźwiających owoców cytrusowych. Precyzyjnie zbalansowana kwasowość i przyjemna struktura sprawia, że wino to świetnie nadaje się do sałat, owoców morza, zup warzywnych i grillowanego białego mięsa.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj