Wina z RPA – sprawdź, jakich warto spróbować
Charakterystyka i rodzaje win południowoafrykańskich. Najlepsze wina południowoafrykańskie białe i czerwone.
Wina z RPA - najciekawsze informacje
RPA to kraj Nowego Świata, w którym winorośl uprawia się zaledwie od 300 lat. Obecnie jednak znajduje się na dziewiątym miejscu na świecie pod względem produkcji wina, a popularność jego wyrobów stale rośnie. Przekonaj się, dlaczego.
Warunki winiarskie RPA
Chociaż samo winiarstwo jest w tym kraju młode, to już gleby winnic należą do najstarszych na świecie. Południowoafrykańskie tereny winiarskie rozciągają się przede wszystkim wzdłuż wybrzeża Zachodniego Przylądka. Uprawę winorośli na tej szerokości geograficznej umożliwia chłodny oceaniczny prąd. Południowo-wschodnia bryza nazywana jest tu Cape Doctor. Także góry wpływają na niepowtarzalny charakter tutejszych win.
W wielu regionach panuje suchy i słoneczny klimat, przypominający region śródziemnomorski. Zróżnicowanie warunków mikroklimatów pozwala na tworzenie szerokiego wachlarza win, dlatego każdy znajdzie wśród win z RPA coś dla siebie.
Wina czerwone z RPA
Słoneczny klimat sprzyja uprawie soczystego Syraha. Wina tego szczepu cechują się wysoką zawartością alkoholu, a także niebanalnym bukietem. Znajdziemy w nim nuty dojrzałych czarnych owoców, a czasami także ziemiste lub mięsne aromaty.
DRAGONFLY Shiraz początkowo wydaje się delikatny i subtelny, ale im dłużej pracuje na podniebieniu, tym więcej odkrywa przed nami warstw. Odsłaniając coraz bogatszy bukiet, zaskakuje pikantnymi nutami goździków i cynamonu. Długi finisz stanowi dopełnienie tego bogatego doświadczenia.
Za narodową odmianę uznawany jest Pinotage. Ponad 95% produkcji tego szczepu na całym świecie pochodzi właśnie z RPA. Ten rodzaj winorośli powstał ze skrzyżowania Pinot Noir i Cinsault. Daje lekkie, ale pełne, cieliste wino. Charakteryzuje się wysoką kwasowością. Z Pinotage powstają wina dobrze zharmonizowane i aksamitne. W bukiecie odnajdziemy czerwone owoce, jeżyny, dojrzałe banany oraz korzenne nuty. Może też rozwijać aromaty ziemi i dymu albo kawy i czekolady.
Doskonałym przykładem jest DRAGONFLY Pinotage. Wino dobrze zbudowane o przyjemnych, owocowych nutach. Niezwykle intensywny aromat harmonijnie łączy zapach śliwki i korzennych przypraw.
Białe wina z RPA
Do najważniejszych białych odmian należy Chenin Blanc. Młode wina z tej odmiany mają smak brzoskwini, moreli i czereśni. Fermentacja w drewnie i dojrzewanie beczkowe pozwala im rozwinąć tostowe, dębowe nuty.
Idealnym wprowadzeniem do tego szczepu jest KLIPPENKOP Chenin Blanc. Niezwykle aromatyczne wino o urzekających nutach dojrzałego ananasa i melona. Świeżość i lekkość sprawiają, że to wymarzone wino na lato.
Klasyfikacja win w RPA
Klasyfikacja win w RPA jest podobna do europejskich apelacji. System nazywany Wine of Origin określa pochodzenie wina nie tylko w odniesieniu do regionu, ale także subregionu i gminy. Termin Estate wskazuje na konkretną posiadłość, do której może należeć kilka winnic. Dodatkowo etykieta informuje o składzie szczepowym.
Co ciekawe, w przeciwieństwie do przepisów europejskich, różowe wina afrykańskie mogą być tworzone przez mieszanie win czerwonych i białych.
Enoturystyka w RPA
RPA stanowi łącznik pomiędzy Nowym a Starym Światem. Z uwagi na przyjazny klimat, tutejsze wina są pełne ciała i o wysokiej zawartości alkoholu.
W kraju znajdziemy aż 600 winnic, z których pochodzi prawie 4% globalnej produkcji wina. Ciekawą atrakcję turystyczną stanowią szlaki wina wzdłuż zachodniego wybrzeża Cape. Pierwsza trasa winiarska powstała w 1971 roku i przynależy do niej blisko 300 producentów. Podróż tą trasą umożliwia skorzystanie z degustacji, kolacji w wybitnych restauracjach czy miejsc piknikowych z widokiem.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz