Wina nowozelandzkie - nie tylko Sauvignon Blanc

Kategoria: Co kraj to obyczaj Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 285

Wina nowozelandzkie. Smak Nowego Świata

Chociaż Nowa Zelandia na winiarskiej mapie pojawiła się niedawno to zdążyła już podbić wiele serc. Szczególnie wśród miłośników białego wina. Ale Nowa Zelandia ma koneserom do zaoferowania nie tylko aromatyczne Sauvignon Blanc. Czym jeszcze mogą nas zachwycić te piękne wyspy?

Najważniejsze regiony winiarskie Nowej Zelandii

Nowa Zelandia dzieli się na dwie wyspy. Ukształtowanie terenu i położenie wpływają oczywiście na charakter lokalnych win.

Wina Południowej Wyspy

Zdecydowana większość winnic Nowej Zelandii znajduje się na Południowej Wyspie. Do najsławniejszych, a jednocześnie najbardziej urodzajnych regionów Nowej Zelandii należy Marlborough.

W przeciwieństwie do większości krajów europejskich, gdzie wino uprawiano od tysięcy lat, winorośl pojawiła się tu dopiero pod koniec XIX w. Natomiast winny przemysł powoli zaczął nabierać rozpędu w latach 70-tych XX w. Jakiś czas trwało zanim winom z Nowej Zelandii udało się podbić serca na całym świecie. Jednak wyraziste Sauvignon Blanc skierowało zainteresowanie koneserów na tutejsze wina. Regionalny Sauvignon Blanc cechuje się intensywnymi nutami zielonego pieprzu i agrestu. W zależności od położenia może też rozwinąć ziołowy bukiet lub aromat marakui.

O klimacie w Marlborough decyduje wpływ oceanu. Chłodna bryza sprawia, że winorośl długo dojrzewa, dzięki czemu winogrona zachowują niezbędny poziom kwasowości.

Chociaż Sauvignon Blanc jest zdecydowanie najważniejszą lokalną odmianą, dobrze wychodzą tu także Riesling, Pinot Gris, Chardonnay, a także reprezentant czerwonych win - Pinot Noir. Produkuje się tu również wina musujące według tradycyjnych metod.

Warto spróbować tutejszego różowego wina na bazie Sauvignon Blanc. THE NEW LAND Sauvignon Blush to wytrawne wino o aromacie dojrzałych owoców cytrusowych i tropikalnych kwiatów z subtelnym posmakiem grejpfruta. The New Land Sauvignon Blush zachwyca elegancką delikatnością, co czyni ten trunek idealnym aperitifem. Sprawdzi się jednak także w towarzystwie czerwonego mięsa.

Wina Północnej Wyspy

Natomiast Wyspa Północna w odróżnieniu od rozległych winnic Południa szczyci się butikowymi, kameralnymi winnicami o niepowtarzalnym charakterze.

Na Wyspie Północnej można wyróżnić Gisborne, w którym produkuje się niemal ekskluzywnie białe wina. Ceni się je za to, że nie trzeba być znawcą, by się nimi delektować. Lekkie, przyjazne dla początkujących koneserów wina powstają głównie ze szczepów Chardonnay i Gewurztraminer.

Wypróbuj THE NEW LAND Chardonnay o owocowych akcentach, płynnie przechodzących następnie w nuty cedrowego drzewa.

To wytrawne wino zachwyca soczystą rześkością, co sprawia, że idealnie nadaje się do degustowania solo, a także jako akompaniament do delikatnych potraw.

Najlepsze nowozelandzkie Sauvignon Blanc

Miłośnicy tego szczepu mogą mieć problem z wyborem spośród wielu wybornych lokalnych produktów. Dlatego przygotowaliśmy dla Was rekomendacje najciekawszych wyrobów na bazie tej odmiany.

W wytrawnym MAYFLY Sauvignon Blanc jako pierwsza wyłania się zrównoważona, doskonała kwasowatość. Następnie zachwyca aromat dojrzałej, soczystej brzoskwini z nutami egzotycznych owoców. Zaokrąglony korpus i dobra struktura wina sprawiają, że przyjemnie wybrzmiewa na podniebieniu. Delikatny cytrynowy posmak czyni to wino wymarzonym partnerem dla grillowanych ryb i owoców morza.

ABALONE SHORE Sauvignon Blanc to przede wszystkim niezwykle bogaty, wielopiętrowy bukiet. Dominują nuty gruszek i fig, które następnie rozpływają się w aromatach owoców cytrusowych. Do zalet należy także niesamowita świeżość i soczystość, które długo utrzymują się na podniebieniu.

Krótka, ale obiecująca historia wina w Nowej Zelandii pozwala się spodziewać, że ten region może nas jeszcze nie raz zaskoczyć wyjątkowymi winami.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj