Wina hiszpańskie. Poznaj smak południa

Kategoria: Co kraj to obyczaj Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 413

Wina hiszpańskie. Nie tylko sangria

Hiszpania jest jednym z najważniejszych światowych producentów wina. Przyczyną jest sprzyjający klimat, a także wielowiekowa tradycja. Receptury są tu przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale Hiszpanie nie boją się też eksperymentować. Jak z tego urodzaju wyłowić wino, które nam najbardziej zasmakuje?

Jak rozpoznać jakość hiszpańskiego wina?

Bez względu na to, czy marzy Ci się owocowa sangria na plaży czy musujące orzeźwienie Cavą, popularność wina w Hiszpanii sprawia, że za bardzo przystępną cenę otrzymasz rewelacyjnej jakości trunek. Jakość win pomaga ocenić trójstopniowa klasyfikacja:

  • DOC (Denominacion de Origen Calificada) – obecnie tylko dwa regiony mogą pochwalić się certyfikatem DOC - DOC Rioja i DOC Priorato.
  • DO (Denominacion de Origen) – apelacja wyróżniająca wysokiej jakości wina ze ściśle określonych regionów.
  • DO Pago – wina od niewielkich producentów.

Cenione są także wina regionalne, oznaczone symbolem VT czy VdlT / IGP.

Najciekawsze hiszpańskie apelacje

W kraju wyróżnia się 69 apelacji, a najstarsze D.O. pochodzą z 1933 r. Niektóre obszary żyją tutaj wyłącznie z produkcji wina.

W regionie Kastylia i León na szczególną uwagę zasługują dwie destynacje.

D.O. Ribera de Duero

Aż 96 % tutejszych upraw to czerwone winogrona, z czego do najważniejszych należy Tempranillo. Sprzedaje się tu rocznie ponad 90 mln butelek wina. Region znany jest z wina o bogatym bukiecie. Przykładem może być CASA ROJO Alexander Vs The Ham Factory, które powstało w wyniku połączenia tradycji z nowoczesnością. Harmonijna mieszanka czterech szczepów: Tinta Fina, Cabernet SauvignonMalbecMerlot zaowocowała wielopiętrowym, soczystym bukietem. Wspaniałą strukturę wina uzyskano dzięki 18 miesiącom starzenia w beczkach z dębu francuskiego.

D.O.C. Rioja

La Rioja jest jednym z istotniejszych obszarów produkcji wina nie tylko w Hiszpanii, ale i na świecie. Żyzna gleba i przyjazny klimat stworzyły wymarzone warunki do produkcji czerwonego wina, zwłaszcza na bazie Tempranillo i Garnacha.

Swoją sławę La Rioja zawdzięcza zakwalifikowanej nazwie pochodzenia. Jako pierwszym region w Hiszpanii La Rioja uzyskała ten tytuł, znajdujący się o szczebel wyżej niż D.O.

Dobrym wprowadzeniem do regionu jest IZADI Seleccion Reserva. Winogrona do produkcji Izadi pochodzą z nawet 60 letnich krzewów Tempranillo. Unikalna gleba i surowy mikroklimat sprawiają, że plon jest niewielki, ale najwyższej jakości. Wysoko oceniane przez krytyków wino spędza 16 miesięcy w dębowych beczkach zanim zostanie rozlane do butelek. W rezultacie rozwija nuty czerwonych dojrzałych owoców i minerałów. Długie, zbalansowane wykończenie tego trunku nie pozwoli o sobie zapomnieć.

Podział hiszpańskich win ze względu na wiek

Hiszpańskie powiedzenie mówi, że przyjaciele i wino powinni być starzy. Chociaż wiele produkowanych tu dziś win najlepiej smakuje młodych, to już ich produkcja sięga trzech tysięcy lat wstecz.

Hiszpańskie wina czerpią też z wielokulturowości. Jako pierwsi wino przywieźli tu Fenicjanie. Wpływ na kształtowanie się lokalnej kultury wina mieli też Rzymianie i Maurowie.

Wiek wina stanowi również trzon jednej z podstawowych lokalnych klasyfikacji:

  • roble - czerwone wina poddawane krótkiemu okresowi starzenia w dębowej beczce, nie dłuższym niż 6 miesięcy,
  • crianza – czerwone wina dojrzewające co najmniej przez dwa lata,w tym minimalnie przez pół roku w dębowych beczkach,
  • reserva – czerwone wina dojrzewające przez minimum 36 miesięcy, z czego przez co najmniej 12 miesięcy w dębowych beczkach,
  • gran reserva – czerwone wina dojrzewające aż 60 miesięcy, z czego minimalnie przez 18 miesięcy w dębowych beczkach.

Młode hiszpańskie wina kojarzą się ze słońcem i wakacjami. A Ty jakim hiszpańskim winem będziesz świętować początek lata?

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj