Wina amerykańskie – nie tylko Zinfandel

Kategoria: Co kraj to obyczaj Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 538

Wino do Ameryki przywieźli hiszpańscy misjonarze. Chociaż jego lokalna historia była burzliwa, dzisiaj Kalifornia jest czwartym co do wielkości producentem win na świecie. Co wpłynęło na ten sukces?

Charakterystyka win amerykańskich.

Najważniejszym, a jednocześnie największym regionem winiarskim USA jest Kalifornia. Powstaje tutaj aż 94% amerykańskiego wina. Zróżnicowany klimat umożliwia uprawę Cabernet Sauvignon, Merlota, charakterystycznego Zinfandela, oraz Chardonnay. Duża ilość słońca, morska bryza oraz klimat górski, to tylko niektóre z czynników, które dodają tutejszym odmianom charakteru. Zarazy i prohibicja sprawiły, że przemysł winiarski nabrał tu rozpędu dopiero około roku 1960. Dzisiaj w zależności od szacunków znajduje się tu od 800 nawet do 1200 winnic. Wina amerykańskie często produkowane są na skalę masową. Są to więc raczej wina na co dzień, niż od święta. Wyjątkiem jest Sierra Foothills, górzysty teren pod wpływem klimatu morskiego, znany z win wysokiej jakości.

Smak Kalifornii – Zinfandel

Mimo że, odmiana ta narodziła się w Chorwacji, najbardziej znane Zinfandele pochodzą z Kalifornii. To lekkie, orzeźwiające wino zwykle pija się młode, ale nadaje się również do starzenia. To szczep wielce wydajny, jako że owocuje nawet dwa razy w roku. Co więcej, z Zinfandela, oprócz słynnych różowych win, można produkować także wino czerwonebiałe i wzmacniane, typu porto. Co ciekawe, jego owoce dojrzewają nierównomiernie. Na tej samej kiści sąsiadują ze sobą zielone grona z takimi, które już niemal przejrzały. Nie ułatwia to zbiorów, ale doświadczeni winiarze potrafią wyczuć moment, który nada przyszłemu winu rewelacyjnie zbalansowany poziom kwasowości. Do kolejnych zalet Zinfandela należy jego niezwykle bogaty bukiet. Na pierwszy plan wysuwają się soczyste, nieco kwaskowate owoce: maliny, jeżyny, borówki, śliwki, a także wiśnie. Następnie Zinfandel rozwija nuty przypraw i ziół: lukrecji, goździków, cynamonu i pieprzu. Podczas gdy wino młode pachnie landrynkami i gumą do żucia, w jego bardziej dojrzałej wersji wyczujemy głębsze nuty wanilii, kokosa, dębu, dymu, tostów, cygara, a nawet ziemii, skóry i asfaltu. Zinfandel lubi towarzystwo zdecydowanych smaków. Pasuje do grillowanych steków, burgerów i żeberek z rusztu. Komponuje się również z serami.

Polecane wino z Kalifornii różowe

Półsłodkie FREEWAY Zinfandel Rose to lekkie, owocowe wino. Subtelną słodycz harmonizuje nuta kwasowości. To świeże wino zaserwujesz z powodzeniem jako aperitif. Także w towarzystwie sałat i pikantnych przystawek będzie święcić triumfy. Wygodna zakrętka pozwoli Ci je zabrać na letni piknik.

Polecane wino czerwone z Kalifornii

Kalifornijski Cabernet Sauvignon jest znany na całym świecie ze złożoności aromatów owocowych z mocną nutą czarnej porzeczki. Taki też jest taniniczny FREEWAY Cabernet Sauvignon. Jego smak w pełni docenisz w towarzystwie steka, twardych serów, grillowanych warzyw albo gorzkiej czekolady. Spróbuj też koniecznie ZINGLED OUT ZINFANDEL. Wytrawne wino zauroczy Cię głębokim smakiem owoców leśnych, dębu, mięty i wanilii. Soczysty bukiet dojrzewającego w dębowych beczkach trunku wyrównuje strukturę taniny i tworzy przyjemnie aksamitne wykończenie. Zrobi furorę z mięsami z barbecue, a także z kaczką w sosie śliwkowym. Natomiast wegetarianie polubią zestawienie z potrawami na bazie fasoli, pizzą z grillowanymi warzywami lub z makaronem z sosem pomidorowym. Kalifornijskie wino dobrze ilustruje znany wszystkim amerykański sen. Chociaż na swojej drodze napotkało wiele przeciwności, dzisiaj to potęga, rozpoznawalna na całym świecie.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj