Unikalne wino gruzińskie - Kindzmarauli

Kategoria: Parę słów o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 354

Kindzmarauli- gruzińskie wino ze szczepu Saperavi

Kindzmarauli to wino o tak esencjonalnym smaku i kolorze, że nawet po rozcieńczeniu wodą nie zmieni się jego barwa. Jest rezultatem powolnej, zimnej fermentacji rzadkich winogron, wzrastających na glebie bogatej w szlachetne metale oraz antycznych technik wytwarzania. Poznaj wino, którego metoda produkcji została wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Wyjątkowy proces produkcji wina gruzińskiego Kindzmarauli

Kindzmarauli nie jest szczepem winorośli, a zastrzeżoną nazwą wina, które produkuje się tradycyjnymi metodami wyłącznie w gruzińskiej dolinie Kakheti. Na przestrzeni zaledwie 120 hektarów powstał mikroklimat niemożliwy do odtworzenia gdziekolwiek indziej. Pod tym względem apelacja ta przypomina Prosecco.

Niepowtarzalność tego trunku leży również w unikalnym składzie gleby o szaro-niebieskim kolorze, bogatej nie tylko w minerały i witaminy, ale też w srebro i złoto.

Jednak oryginalny, pełny smak tego wina to nie tylko zasługa esencjonalnych winogron Saperavi, zwanych „królem winogron”. Ogromną rolę odgrywa także tradycyjny proces wytwarzania Kindzmarauli.

Zanim trafi na sklepowe półki, alkohol ten dojrzewa przez dwa lata w zakopanych w ziemi glinianych dzbankach kwewri. Stała temperatura 14 stopni reguluje powolną fermentację, przez co to wino gruzińskie zyskuje głębię bukietu. Pomimo braku dodatku cukru, efektem jest naturalne wino półsłodkie.

Co więcej, do tego rodzaju win powinno się używać wyłącznie owoców z krzewów starszych niż 30 lat. Najlepiej, aby były to grona zebrane tylko w pierwszych trzech tygodniach września. Jakby tego było mało, Saperavi nie należy do najbardziej płodnych odmian winorośli, a zatem napój oparty na jego owocach zalicza się do limitowanej kategorii.

Jego ekskluzywność to jedna z przyczyn, dla których Kindzmarauli cieszy się dużym uznaniem krytyków na branżowych międzynarodowych wystawach.

Jak smakuje Kindzmarauli?

Gęste, czerwone wino Kindzmarauli pachnie całym koszem letnich owoców: jeżyn, moreli, czarnej porzeczki, wiśni oraz egzotycznych granatów. Jego smak często określa się jako aksamitny, maślany, o przyjemnej delikatnej cierpkości oraz zdecydowanym posmaku.

Wina na bazie Saperavi cechują się potencjałem leżakowania. Te, które dojrzewały przez co najmniej 4 lata, rozwijają także śliwkowe akcenty.

Z czym podawać Kindzmarauli?

Mimo że z trzymaniem w lodówce zwykle kojarzy nam się wino białe czy musujące, Kindzmarauli również najlepiej smakuje schłodzone do 10-12°C. Taka jego temperatura podkreśla świeżość owocowego bukietu.

Kindzmarauli zabłyśnie pełnym blaskiem w towarzystwie potraw mięsnych o zdecydowanym smaku jak kebab czy żeberka z grilla. Ze względu na naturalną słodycz doskonale współgra także z owocowymi deserami czy deską serów.

Polecane Kindzmarauli

Jedną z najbardziej cenionych regionalnych winnic jest Badagoni. Mimo że istnieje od zaledwie 20 lat, zasłynęła z przywracania tradycyjnych szczepów win gruzińskich i łączenia antycznych metod wytwarzania trunków z nowoczesnym myśleniem o winiarstwie.

Autentyczne BADAGONI Kindzmarauli Red Semi Sweet delikatnie rozpływa się w ustach szlachetnym, aksamitnym smakiem. W jego harmonijnym aromacie wybijają się soczyste wiśnie, czarna porzeczka i śliwka. To wino do codziennego spożycia w towarzystwie wyrazistych żółtych serów.

Więcej o wybornych winach gruzińskich przeczytasz na https://wybieramwino.pl/blog/zakochaj-sie-w-winach-gruzinskich-b72.html.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj