
Szprycer: przepis na orzeźwiający napój z wina i wody sodowej
Masz ochotę na wino w ciągu dnia, ale obawiasz się zbyt dużej zawartości alkoholu? Z pomocą przychodzi wymarzony drink na lato – prosty, orzeźwiający i przyjemnie musujący szprycer. Przekonaj się, jak przyrządzić go na bazie Twojego ulubionego wina.
Co to jest szprycer?
Szprycery to połączenie wina z wodą gazowaną. Ich korzenie można prześledzić aż do antycznej Grecji, chociaż w obecnej formie pojawiły się znacznie bardziej współcześnie na Węgrzech. Chociaż wielu koneserów może się krzywić na rozrzedzanie wina, to napój, który podchodzi do wina z o wiele większym szacunkiem niż na przykład sangria, w której zamiast neutralnej wody znajdziemy słodkiego Sprite.
Jakie wino do szprycera wybrać?
Szprycery tradycyjnie przygotowuje się na bazie białego wina, ale można również spotkać jego wersję z winem czerwonym czy różowym. Świetnym pomysłem jest też wino musujące – w ten sposób otrzymamy podwójnie perlisty drink! Na drinki z reguły nie przeznacza się win z najwyższej półki. Jednak biorąc pod uwagę, że szprycer zawiera tylko dwa składniki, istotne jest, żeby wino było porządnej jakości. Wybierz takie o owocowym bukiecie, lekkiej strukturze i naturalnie słodkim posmaku. Na szprycer z białego wina przeznacz: Rieslinga, Moscato, niebeczkowe Chardonnay, Furminta. Furorę zdobi też naturalnie musujące portugalskie vino verde. Szprycer z czerwonego wina uda się na bazie Tempranillo czy Malbeca. Strzałem w dziesiątkę będzie też większość win różowych ze względu na ich subtelny owocowy smak i aromat. Wśród win musujących prym wiedzie tutaj Prosecco z racji na niezwykle soczysty, rześki bukiet, ale może być też zastąpione Cavą.
Przepis na szprycer z białego wina
Podstawą przepisu na szprycer jest wino z wodą gazowaną. Jednak to jeden z tych przepisów, które można z łatwością dopasować do swoich upodobań i zawartości lodówki. Rewelacyjnie sprawdzą się tutaj świeże lub mrożone owoce, syrop kwiatowy czy liście mięty. Chętnie dodawane przez barmanów są także mocniejsze alkohole, zwłaszcza aperitify. Najsławniejszy jest Aperol, ale często spotykany jest też Campari. Przepisy nie zgadzają się nawet co do proporcji obu płynów. Wielu zarzeka się, że oba składniki powinny znaleźć się w szprycerze w takiej samej ilości, podczas gdy inni wolą znacznie bardziej esencjonalne drinki i wołają o 3 porcje wina do 1 porcji wody. Wszystko zależy więc od Twoich preferencji, pory dnia oraz natężenia upału. My polecamy lżejsze szprycery na popołudniowego grilla w ogrodzie i mocniejszego na wieczorną imprezę. Znaczenie może mieć tu także kolor wina – podczas gdy lekkie wino białe czy różowe warto dodać hojną ręką, wystarczy mniejsza ilość wina czerwonego, by nadal otrzymać wysoce aromatyczny drink. Przy tak niedużej ilości składników to od szczegółów wykonania zależy jakość naszego napoju. Kluczem do wyśmienitego szprycera jest temperatura. Ważne, żeby był mocno schłodzony. W tym celu zarówno wino, jak i butelkę wody wstaw do lodówki na parę godzin przed planowanym podaniem drinków. Kolejną wskazówką jest użycie dopiero co otwartej wody gazowanej. W przeciwnym razie bąbelki nie utrzymają się w kieliszkach zbyt długo. Profesjonalną alternatywą jest syfon. Warto znać również szprycer z białego wina musującego zwany Hugo. Swoją liczną rzeszę zwolenników zawdzięcza on wyrafinowanej kompozycji Prosecco i syropu z kwiatu bzu.
Składniki
Potrzebujesz:
- 200 ml białego wina,
- 100 ml wody gazowanej,
- kostki lodu,
- opcjonalnie: garść świeżych owoców, kilka plasterków cytryny.
Przygotowanie
Nie trzeba mieć specjalistycznych przyrządów w kuchni, żeby uraczyć się przepysznym szprycerem. Najlepiej prezentuje się on w dużych, pękatych kieliszkach, ale dla większego grona z powodzeniem przyrządzisz go w dzbanku. W wersji indywidualnej do kieliszka wsyp lód, a następnie wlej zimne wino. Dopełnij wodą gazowaną. Udekoruj owocami i zamieszaj.
Szprycer z czerwonego wina
To mniej popularna wersja szprycera, ale warto się pokusić o spróbowanie jej zwłaszcza w sezonie na truskawki. Daj się zaskoczyć chłodnemu czerwonemu winu z kawałkami owoców.
Składniki
Potrzebujesz:
- 200 ml czerwonego wina,
- 150 ml wody gazowanej,
- kostki lodu,
- opcjonalnie: garść świeżych owoców, plasterek pomarańczy.
Przygotowanie
Umyj truskawki. Osusz je i pokrój w plasterki. Wrzuć do kieliszka, dopełnij lodem i zalej płynami. Zamieszaj i rozkoszuj się smakiem lata!
Kiedy najlepiej sprawdzi się drink szprycer?
Napój z wina i wody sodowej jest niezwykle uniwersalny, zwłaszcza w sezonie letnim. Zachwyci gości podany jako aperitif, dobrze się odnajdzie przy grillowaniu w ogródku albo na rodzinnej imprezie w ciągu dnia. To sprawdzona opcja na większe spotkania, jeśli nie jesteś pewien, jakie wina lubią goście. Ta lekka wersja z pewnością znajdzie sobie licznych zwolenników, nawet wśród osób, które nie są koneserami.
Komentarze
Zostaw komentarz