Sauvignon Blanc - wina z tego szczepu rozpozna każdy

Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 397

Sauvignon Blanc to drugi wśród największych białych szczepów winorośli. Popularnością ustępuje tylko Chardonnay. Odmiana ta jest podstawą orzeźwiających, wyrazistych win. Warto zapoznać się bliżej z winem, o którym usłyszycie jeszcze nie raz.

Wino Sauvignon Blanc - charakterystyka

Prawdopodobnie pochodzi z Bordeaux we Francji. Najsłynniejsze wina tej odmiany przypisuje się właśnie Francji (np. CHATEAU ROQUECAVE Bordeaux Superieur), Nowej Zelandii (np. THE NEW LAND Sauvingnon Blanc) oraz Chile (np. CASA BALMACEDA Cabernet Sauvignion)

Charakter Sauvignon Blanc zależy od klimatu oraz metody winifikacji. Dobrze udaje się w ciepłych, ale nie gorących rejonach. Co ciekawe, w zależności od stopnia dojrzałości zmienia się smak winogron, dlatego winiarze mogą w jednej butelce łączyć ze sobą owoce z wielomiesięcznych zbiorów. Młode grona charakteryzuje zawartość kwasu jabłkowego, a w palecie odnajdziemy bez i trawę. W miarę dojrzewania grona nabierają aromatu brzoskwini w cieplejszych regionach albo agrestu w zimniejszym klimacie.  Wina tego szczepu mogą także pachnieć owocami egzotycznymi.  

Z kolei podczas winifikacji do kluczowych decyzji należy czas kontaktu moszczu ze skórkami. Pozostawienie skórek w moszczu daje winu wyrazistszy smak, ale krótsza maceracja przejawia się większą żywotnością trunku.

Nie mniej istotna jest temperatura fermentacji. Francuscy producenci za pomocą wyższych temperatur (około 16–18 °C) uzyskują nuty mineralne, natomiast winiarze z Nowej Zelandii stawiają raczej na kilka stopni mniej, dzięki czemu wyrazistsze stają się nuty owocowe. Co więcej, w wielu nowozelandzkich winnicach przeprowadza się dodatkowo fermentację jabłkowo-mlekową. Wreszcie, na końcowy efekt wpływ ma również starzenie w beczkach. Podczas gdy te zrobione z dębu harmonizują aromaty i kwasowość, stalowe zbiorniki pomagają zachować naturalną intensywność smaku i zapachu.

Wina Sauvignon Blanc zwykle zaleca się spożywać młode, kiedy to najintensywniejsze są w nim świeże nuty.

Do czego pasuje Sauvignon Blanc?

Schłodzone wino Sauvignon Blanc to doskonały towarzysz serów, szczególnie kozich, owoców morza oraz ryb. Co więcej, jest jednym z nielicznych win, które można sparować z sushi. Nie zawiedzie również z drobiem, sałatkami, pesto czy daniami na bazie warzyw. 

Ze względu na swoją wyjątkową rześkość to świetne wino do podania jako aperitif.

CASA DE ESPADAS Sauvignon Blanc w słodszej wersji to z kolei udany kompan do biszkoptów, sałatek owocowych i deserów z białą czekoladą.

Wino Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii

Od końcówki XX wieku popularność zyskało Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, szczególnie to z Wyspy Południowej. Często się słyszy o winach z Marlborough ze względu na naturalne warunki sprzyjające dobrej koncentracji aromatów. Wina z tych okolic mogą mieć trawiasty posmak lub akcenty owoców tropikalnych.  

Z tego regionu trzeba spróbować ABALONE SHORE Sauvignon Blanc. To wino uwodzi przede wszystkim bogactwem aromatów. Typowe dla tej odmiany aromaty cytrusów, tutaj zaskakują zestawieniem z figą. Kolejnymi zaletami tego wina jest jego długotrwała świeżość i soczystość. 

Równie cenione są trunki z Gisborne. Tamtejszy Sauvignon obfituje w aromaty agrestu, szparagów i bukszpanu.

Nasze typy z tego obszaru to LANGUID BAY Sauvignon Blanc oraz TARANAKI BAY Sauvignon Blanc.

LANGUID BAY warto wypróbować ze względu na tropikalne nuty owocowe umiejętnie skontrastowane z ziołowymi akcentami. Delikatny smak i świeży finisz to doskonałe dopełnienie białego mięsa, ryb albo sałatek ze świeżą bazylią, oregano i oliwą z oliwek.

Natomiast TARANAKI BAY Sauvignon Blanc jest soczyście owocowy, z akcentami dojrzałych brzoskwiń, cytryny, pomarańczy, mango i ananasa. W tle można również wyczuć trawiaste nuty. 

Niezawodny jako aperitif, do owoców morza oraz makaronów w lekkich, kremowych sosach. Co istotne, wino to, jak mało które podkreśli smak sushi.

Sauvignon Blanc – cena

Ze względu na swoją popularność, Sauvignon Blanc jest dostępne w bardzo szerokim przedziale cenowym. 

Chociaż za jakościowy trunek warto wydać nawet kilkaset złotych jak np. za BARON DE L Pouilly Fuemé de Ladoucette, to wino na bazie tego szczepu można kupić już za 20 zł. Przyjazne dla budżetu jest TCHERGA Sauvignon Blanc Semillon semi dry z Bułgarii. Jednak niski koszt to nie jedyna zaleta tego trunku. Blisko 20-letnia tradycja i pasja do winiarstwa dały w efekcie dobrze zharmonizowany trunek ze zbalansowanymi nutami orzechów, siana i suszonych kwiatów. Wyrazisty charakter wina przyjemnie łączy się z rybą w kremowym sosie, risotto z warzywami, duszonym drobiem czy królikiem w śmietanie.  

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj