Rekomendacje najlepszych win do sera

Kategoria: Z czym do wina Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 1395

Jakie wino podać do sera?

Wino i ser to sprawdzony duet na przyjęcia, randkę albo po prostu relaksujący wieczór. Jednak urodzaj gatunków, zarówno sera jak i wina, sprawia, że czasami ciężko znaleźć najlepsze połączenie. Dlatego przygotowaliśmy dla was ściągawkę, w której znajdziecie propozycje wina do popularnych gatunków sera.

Zasady łączenia sera i wina.

Aby wino i ser zagrały w duecie, powinny cechować się zbliżoną intensywnością. Delikatnego sera nie należy przytłoczyć zbyt ciężkim winem. Z kolei młode, lekkie wina zgubią się zestawione z wyrazistymi serami pleśniowymi. Znaczenie ma także zawartość alkoholu w winie. Z zasady wina mocniejsze niż 14,5% serwuje się z intensywnymi serami, a te o niewielkiej zawartości alkoholu odnajdą się lepiej w towarzystwie łagodniejszych serów. Wskazówką może też być łączenie win i serów z tego samego regionu.

Do takiego zestawienia z łatwością dobierzesz produkty z Francji czy Włoch, które słyną zarówno z doskonałych winnic, jak i wyrobów mlecznych. Przykładem może być Lotaryngia czy Burgundia we Francji, albo włoska Toskania.

Jakie wino podać do deski serów?

Jeżeli planujesz podać deskę różnych rodzajów serów dobrze, by wino cechowało się neutralnością. Z reguły sery długo dojrzewające lubią towarzystwo wytrawnego lub półwytrawnego wina czerwonego o intensywnym smaku. Z kolei do serów krótko dojrzewających pasują bardziej pełne, taniczne czerwone wina.

Jakie wino podać do sera żółtego?

Ser Gouda idzie w parze z winem o zdecydowanym charakterze i bogatym bukiecie aromatów typu Cabernet Sauvignon. Gruyère to twardy szwajcarski sera. Dojrzewa od 3 do 9 miesięcy. Im dłużej dojrzewa, tym wyraźniej wyczuwalne są w nim nuty orzechowe.

Taki ser uzupełni Pinot Noir albo Bordeaux. Natomiast deskę serów skomponowaną z lekko pikantnego włoskiego Pecorino z mleka owczego, Grana Padano, Parmezanu i litewskiego dziugasa skomplementuje Chianti.

Jakie wino podać do mozzarelli i burraty?

Włoska mozzarella znana z sałatki Caprese oraz na wpół płynna w środku burrata produkowane są z mleka bawolego.Te miękkie, maślane sery uwielbiają towarzystwo świeżego białego, wytrawnego wina. Polecane są zwłaszcza w zestawieniu z Chardonnay czy Albariño.

Jakie wino podać do halloumi?

Uwielbiany ser, często serwowany grillowany to kompan dla czerwonego aksamitnego wina. Australijskie Barramundi Pinot Noir łączy w sobie nuty czerwonych owoców z wanilią.

Jakie wino podać do koziego sera?

Z kozim serem łączy się wino różowe albo młode Beaujolais. Szczególnie dobrze zagra w tym zestawieniu czerwone wino z pierwszych zbiorów. Lekkie wino o świeżych owocowo- cytrusowych nutach podkreśli kremowość sera.

Jakie wino podać do sera brie i camemberta?

Brie i camembert to popularne sery pleśniowe. Oba są miękkie, kremowe i sprężyste. Te francuskie podpuszczkowe odmiany lubią sąsiedztwo wina musującego np. Prosecco czy Cavy.

Dodatkowo Camembert zyska na połączeniu z wytrawnym białym winem w rodzaju kupażu Sauvignon Blanc i Chardonnay. Brie z kolei nie jest zbyt wybrednym serem. Można do niego podać zarówno wino białe jak i czerwone. Wyśmienitym pomysłem będzie Chardonnay, Merlot albo Sauvignon Blanc.

Jakie wino podać do niebieskiego sera pleśniowego?

Niebieskie sery pleśniowe produkuje się z mleka krowiego, owczego jak i koziego. Łatwo je rozpoznać po charakterystycznym zapachu. Cechują się delikatnie ostrym, słonym smakiem. Sery tego rodzaju często podaje się wspólnie na desce serów. Sery z niebieską pleśnią jak Gorgonzola, Stilton, czy Roquefort sprawdzą się w zestawieniu z winem słodkim lub półsłodkim białym albo różowym.

Szczególnie wina z późnego zbioru się tu odnajdą. Ich słodycz zrównoważy specyficzny zapach sera, a dodatkowo sprawi, że ser będzie się wydawać bardziej kremowy. Aby samemu się przekonać, wypróbuj Monte Negra Rose Cabernet.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj