Przewodnik po szczepach win

Kategoria: Parę słów o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 6142

Przewodnik po szczepach win

Winorośl jest bardzo kreatywną rośliną. Szacuje się, że na świecie uprawia się aż 1300 jej różnorodnych szczepów! Jednak zdecydowana większość win powstaje z około 150 popularnych odmian. Co więcej, wciąż pojawiają się nowe interpretacje znanych szczepów, dające nowy smak i aromat odmianie, co do której wydawało się, że już wszystko o niej wiemy! To bogactwo winorośli sprawia, że tak wiele powstaje zaskakujących win, ale też onieśmiela wielu początkujących smakoszy. Na szczęście, jak w każdej innej dziedzinie, trening czyni mistrza, a wyrabianie sobie smaku jest o wiele przyjemniejsze niż na przykład wyrabianie masy mięśniowej! Zdarza się, że ktoś spróbuje zaledwie kilku odmian i stwierdza, że „nie lubi białych win.” Najważniejsze w degustacji jest nie zapamiętanie setek szczepów, a po prostu otwarcie się na doświadczenie. Świadomość tego, jak wiele i jak różnorodnych szczepów istnieje powinna zamiast przytłaczać, raczej obudzić w nas ducha przygody.

Popularne szczepy białe:

  • Sauvignon Blanc: agrest, szparagi, owoce cytrusowe, trawa.
  • Chardonnay: masło, melon, jabłko, ananas, cytrusy, wanilia.
  • Semillion: pomarańcza, miód, limonka, gruszka, figa, morele, oraz zioła.
  • Riesling: miód, owoce cytrusowe, brzoskwinia, jabłko, śliwka, truskawka i kwiaty.
  • Gewurztraminer: kwiat róży, jaśmin, marakuja, grejpfrut, liczi, przyprawy korzenne.

Mniej znane, a równie polecane szczepy białe:

  • Chenin Blanc: mokra wełna, wosk pszczeli, miód, marakuja, zielone jabłko, migdały.
  • Traminer: miód, olejek różany.
  • Viognier: brzoskwinia, gruszka, morela, gałka muszkatołowa.
  • Furmint: nuty mineralne, miód, lipa, gałka muszkatołowa, cytrusy.
  • Airen: banan, ananas, grejpfrut.
  • Garganega: kwiaty, cytrusy, akacja, płatki róży, rumianek.
  • Verdejo: owoce cytrusowe i tropikalne, trawa, anyż.
  • Graševina: miód, morele, zioła, przyprawy korzenne.
  • Moscato: brzoskwinia, szałwia, cytryna, akacja.
  • Pinot Grigio: jabłko, cytrusy, nuty korzenne, kwiaty, miód i migdały.
  • Grüner Veltliner: pigwa, pieprz, gruszka, zielony groszek.
  • Macabeo: zielone jabłka, ananas, nuty kwiatowe, migdały.
  • Pinot Blanc: owoce tropikalne, cytryna, brzoskwinia, morela, rumianek i mięta.

Popularne szczepy czerwone:

  • Cabernet Sauvignon: czarna trufla, czarna porzeczka.
  • Merlot: pieprz, kawa, karmel, suszone zioła, jeżyna, wiśnia, czereśnia, śliwka oraz jagoda.
  • Pinot Noir: maliny, wiśnie, fiołki, dym i trufle.
  • Syrah: tytoń, czekolada, pieprz, jeżyna, czarna porzeczka, malina, fiołek, mięta.
  • Tempranillo: wanilia, truskawka, malina, śliwka, czarna porzeczka, nuty ziołowe i korzenne, tytoń.

Mniej znane, a równie polecane szczepy czerwone:

  • Sangiovese: zioła, czerwona porzeczka, wiśnia, malina, pomidor, majeranek, toffi, kawa, czekolada, ognisko, wędzone mięso, ziemia.
  • Barbera: wanilia, czarna porzeczka, śliwka.
  • Bobal: czerwone owoce, wanilia.
  • Carménère: pieprz, wanilia.
  • Dolcetto: wiśnia, jeżyna, malina, borówka czarna.
  • Primitivo: śliwka, czereśnia, truskawka, jeżyna, kawa, oliwki, wanilia i czekolada.

Oprócz szczepów na smak wina składa się: słodkość i wytrawność, kwasowość, zawartość alkoholu i garbników, oraz trwałość smaku. „U dobrych ludzi odnajdziesz dobrą gościnę, dobre wino i dobre towarzystwo,” pisał William Shakespeare. W myśl tej zasady dobrym pomysłem na wyczulenie podniebienia na niuanse poszczególnych szczepów jest zaproszenie kilku osób na wieczór z konkretną odmianą albo regionem. Każdy z gości przynosi butelkę o ustalonej charakterystyce. Dzięki temu mamy możliwość degustacji różnych wariantów tego samego tematu przewodniego i przekonania się, jak szeroką paletę mogą rozwijać.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj