Pomarańczowy włoski drink na upały - Aperol Spritz

Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 1325

Spritz to najchętniej zamawiany koktajl na świecie, ten włoski drink jest niezastąpiony w sezonie letnim. Nic dziwnego, skoro łączy w sobie dwa orzeźwiające smaki słonecznych Włoszech – Prosecco i pomarańcze. Przekonaj się, dlaczego warto go zamówić oraz jak samemu go przyrządzić.

Z czego robi się drinka Aperol Spritz?

W przeciwieństwie do wielu koktajli ten drink nie opiera się na dużej ilości cukru. Lekki drink do przyrządzenia w sekundy składa się z wytrawnego wina musującego, Aperolu, czyli likieru o aromacie gorzkich pomarańczy oraz wody gazowanej. Mimo tak niewielu składników rezultat jest imponujący.

Klasyczna wersja to połączenie Aperolu i Prosecco, jednak ten drink pozostawia szerokie pole do inwencji własnej. Nadają się do niego także inne cytrusy, a coraz częściej można go spotkać w fantazyjnych wersjach ze świeżymi ziołami, rabarbarem, porzeczkami, a nawet mango.

Skąd się wziął Aperol Spritz?

W XIX wieku północne Włochy dziś należące do Wenecji Euganejskiej znalazły się pod panowaniem Austro-Węgier. Austriacy, przyzwyczajeni do piwa o niskiej zawartości alkoholu, dolewali do podawanego do posiłków wina wody.

Następnie wystarczyło dodać likier albo bitters i narodził się Aperol Spritz drink, który podbił świat, a przynajmniej tę jego część, gdzie upały potrafią dać się we znaki.

Ponieważ Wenecja Euganejska jest domem Prosecco, to właśnie to wino najczęściej rozcieńczano. W dodatku jego cytrusowa mineralność idealne nadaje się jako baza wszelkich drinków, a aperitivo w szczególności.

Według wyliczeń tylko w rejonie Wenecji Euganejskiej, stolicy tego drinka, wypija się 200 Spritzów na minutę!

Jak samodzielnie przyrządzić Aperol Spritz?

Dokładne proporcje składników nie są ściśle określone, można się natknąć na trzy różne wersje. Do najpopularniejszej należy zasada 3 porcje Prosecco do 2 porcji Aperolu i 1 porcji wody gazowanej. Taki przepis znajduje się na butelce samego Aperolu.

Prawdopodobne jednak, że wersja tradycyjna opierała się raczej na wykorzystaniu każdego ze składników w takiej samej ilości (1:1:1).

Aperol Spritz - przepis na uwielbiany włoski aperitif Składniki:

  1. 150 ml MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC,
  2. 100 ml Aperol Spritz,
  3. 50 ml gazowanej wody mineralnej,
  4. kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Aperol Spritz podaje się przeważnie w dużych szklankach do wina. Wrzuć do nich kilka kostek lodu, zalej Prosecco, Aperolem, a na koniec wodą gazowaną. I gotowe! Opcjonalnie można też wykorzystać kilka plasterków świeżej pomarańczy – do dekoracji, ale także do podkreślenia rześkiego smaku. Niektórzy barmani podają je również z zieloną oliwką nadzianą na wykałaczkę.

Jeszcze prostszą wersją jest po prostu kupienie już gotowej włoskiej mieszanki jak w przypadku MONTE SANTI Spritz Bitter Orange. Ten koktajl wystarczy wlać do kieliszków z lodem, a dodatkowo można się pokusić o schłodzenie przez chwilę w zamrażarce samych kieliszków.

Jakiego Prosseco użyć do Spritza?

Dobrym pomysłem jest wykorzystanie do Spritza Prosecco ze średniej półki- zbyt tanie wino może nie mieć głębi smaku, a to najwyższej jakości najlepiej wypić samodzielnie.

Ważne też, żeby było to wino wytrawne, a zatem Brut albo Extra Dry. Lepiej sprawdzi się też Prosecco Spumante niż Frizzante czy spokojne. Takie właśnie jest pochodzące z regionu Veneto MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC.

Jego aromaty białych owoców z delikatną trawą cytrynową dodadzą drinkowi świeżości. Natomiast smak zielonego jabłka, soczystej brzoskwini i cytryny przyjemnie zrównoważą gorzką pomarańczę w Aperolu.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj