Pinot Noir - jedno z najlepszych win czerwonych
Pinot Noir – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć
Pinot Noir to szczep, który wymaga od winiarzy dużego wysiłku i umiejętności. Jednak poświęcony mu czas i doświadczenie dają zdumiewające efekty. O jego szlachetności świadczy też fakt, że jest składnikiem wybitnych szampanów. Poznaj odmianę winorośli nazywaną „księciem”.
Gdzie uprawia się Pinot Noir?
Odmiana Pinot Noir pochodzi z francuskiej Burgundii. Do dzisiaj to stamtąd pochodzą najbardziej cenione wina tej odmiany. Mimo że jest bardzo wymagający w uprawie i winifikacji, szczep ten z sukcesem rozprzestrzenił się na kraje Starego i Nowego Świata. Doskonale udaje się również we Włoszech. Daje tam wina smukłe i kwasowe albo pełne i krągłe. Jest też najpopularniejszym gatunkiem czerwonego wina w Nowej Zelandii. Z kolei sztandarowa odmiana RPA, Pinotage powstała z krzyżówki Pinot Noir i Cinsault.
Warto zwrócić uwagę także na wyroby tego szczepu ze Stanów Zjednoczonych, Chile czy Australii. Natomiast w Europie z Francją konkurują odwieczni rywale: Włochy i Hiszpania. Swoich sił próbują również Niemcy, Austria, Chorwacja, Bułgaria, Rumunia, Mołdawia, Czechy i Polska. Ciekawe rezultaty osiągają też Węgry.
Czym charakteryzuje się wino Pinot Noir?
Trunki na bazie Pinot Noir wyróżniają się niezwykle jasną jak na wino czerwone barwą. Charakterystyczna jest także wysoka kwasowość i lekka budowa.
Jak już wspomnieliśmy, jest niełatwe w produkcji ze względu na swoją wrażliwość. Z drugiej strony, to właśnie tej cesze zawdzięcza swoją zdolność do odzwierciedlenia charakteru terroir. W zdolnych rękach zmienia się w wino o niezwykle bogatej strukturze i ogromnej palecie aromatów.
Pinot Noir nie należy do najbardziej długowiecznych gatunków, ale wraz z upływem czasu zyskuje głębsze nuty w bukiecie.
Młode Pinot Noir daje rześkie wina owocowe, z dominującymi aromatami wiśni, czerwonej porzeczki, truskawki oraz maliny. Dojrzalsze natomiast rozwija akcenty korzenne typu wanilia, dąb, cedr, kokos, dym, skóra czy trufle.
Powstają z tej winorośli także świetne wina różowe, a nawet białe i musujące. To jeden z zaledwie trzech szczepów, obok Chardonnay i Pinot Meunier, dopuszczony do produkcji szampana.
Z czym pić Pinot Noir?
Pinot Noir pasuje do większości dań mięsnych: od tłustszych ryb typu łosoś czy tuńczyk przez jagnięcinę po dziczyznę. W Burgundii marynuje się w nim koguta (coq au vin) albo serwuje do cielęciny po burgundzku.
Wegetarianie powinni natomiast sięgnąć po lekkiego Pinota i zestawić go z miękkimi serami w stylu brie.
Polecane wino Pinot Noir
Aby przekonać się jak niezwykły potencjał leży w tym szczepie, skosztuj francuskiego REGNARD Bourgogne Pinot Noir z ekskluzywnej winnicy założonej w 1860 roku.
Ten rodzinny biznes przekazywany z pokolenia na pokolenie należy do najstarszych w rejonie Chablis. Już sam jego rodowód świadczy zatem o wysokiej jakości. Co więcej, naturalnie winifikowane wino pozwala w pełni cieszyć się wyjątkowością terroir. W nosie dominują czarna porzeczka i dojrzała wiśnia. Natomiast w smaku jest obfite i aksamitne, z subtelną taniną. Całości dopełnia intrygujący owocowo-pikantny finisz. Może dojrzewać do 5 lat.
Zupełnie innym doświadczeniem jest WHITE CLIFF Pinot Noir z Nowej Zelandii. Pochodzi z wysoko cenionego regionu Marlborough. Oprócz owocowych nut, bukiet tego wina intryguje świeżymi aromatami ziół, w szczególności zaś tymianku. Także na podniebieniu wyczujemy harmonijną kompozycję z czerwonych owoców i przypraw.
Idealne jako aperitif, to wytrawne wino podkreśli smak kaczki albo makaronu w pomidorowym sosie.
Komentarze
Zostaw komentarz