Najważniejsza odmiana Austrii - Gruner Veltliner

Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 382

Chociaż austriackie winiarstwo jest stosunkowo niewielkie, wyróżnia się wysoką jakością i unikalnymi szczepami. Wśród białych win prym wiedzie Grüner Veltliner. To nie tylko trunek z wysokiej półki na specjalne okazje, ale też dzięki swojej świeżości doskonała odmiana na lato. Przekonaj się, czy również Tobie przypadnie do gustu.

Grüner Veltliner - charakterystyka szczepu

Wino w Austrii wyrabia się już od czasów Cesarstwa Rzymskiego. Austriacy chętnie konsumują własne trunki, w związku z czym na eksport idzie zaledwie 14% produkowanych specjałów.

Blisko 1/3 wszystkich win austriackich to właśnie Grüner Veltliner. Wytwarza się z niego wytrawne wina dobrej klasy, przeznaczone zarówno do spożycia, gdy są młode i świeże, jak i zdolne do wieloletniego starzenia. Grüner Veltliner dobrze harmonizuje kwasowość i cytrusowo – mineralny bukiet z akcentami przypraw.

Co ciekawe, mimo że ta odmiana jest bardzo płodna, winiarze celowo ograniczają wydajność zbiorów. Dzięki temu wzrasta jakość gron. Te najwyżej cenione pochodzą z regionu Wachau, terytorium wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Bierze się stąd tylko 3% wszystkich win Austrii, ale to właśnie o tym regionie najczęściej usłyszymy na wystawach czy targach win. Obok Grüner Veltlinera, warunki sprzyjają tam uprawie także wybornego Rieslinga.

Jak czytać etykiety Grüner Veltlinera?

Austria posiada swój własny system klasyfikacji win oparty na stopniu dojrzałości winogron i zawartości cukru.

Wśród Grüner Veltlinerów natrafimy zatem na trzy kategorie:

  • Steinfeder - lekkie wino, wytwarzane wyłącznie w Wachau. Może dawać wrażenie subtelnego musowania. Nie można go dosładzać. Zawiera maksymalnie 11,5% alkoholu.
  • Federspiel - tradycyjne wino z dojrzałych winogron o średniej budowie i bogatym bukiecie. Zawiera pomiędzy 11,5 a 12,5% alkoholu.
  • Smaragd - najdojrzalsze, naturalnie słodsze, mocne wino, zawierające przynajmniej 12,5% alkoholu. Może dojrzewać nawet przez 20 lat.

Warto też pamiętać, że jeśli na etykiecie wino opisane jest jako Grüner Veltliner, to zawiera co najmniej 85% gron tego szczepu.

Polecane wina Grüner Veltliner

Jedną z najwyżej cenionych winnic w Austrii jest Nikolaihof. Wśród ich doskonałych wyrobów najczęściej usłyszymy o NIKOLAIHOF Grüner Veltliner Smaragd. Ekologiczne, polecane przez Makłowicza wino to Grüner Veltliner bez żadnych domieszek. Wysokiej jakości winogrona jeszcze nabrały szlachetności dzięki 18-miesięcznym leżakowaniu w dębowych beczkach. W rezultacie powstało wino wyraziste, zbalansowane, z długotrwałym świeżym posmakiem.

Za mistrzowskie uważa się także WEINGUT FRANK Grüner Veltliner Kalk & Loess. Nic dziwnego - powstało na bazie trzech wieków winiarskiego doświadczenia. Pasja twórców w połączeniu z bogatą glebą nadały temu winu niepowtarzalny charakter. Na pierwszy plan wybija się zwłaszcza niezwykła rześkość. Cytrusowe aromaty są przyjemnie wykończone kremowym posmakiem.

Tym, którym dobrego wina nigdy dość, polecamy natomiast zestaw 2+1 KATRIN & DANIELA Gruner Veltiner. Trzy butelki w cenie dwóch to świetne rozwiązanie, jeśli planujesz grilla ze znajomymi czy wybierasz się do domku letniskowego z dala od sklepów. To orzeźwiające, owocowe wino z przyjemnie zaznaczoną kwasowością i harmonijną mineralnością. W intrygującym bukiecie, obok charakterystycznych dla szczepu jabłek i cytrusów, znajdziemy także egzotyczne mango, zaskakujący biały pieprz i siano.

Sprawdzi się jako aperitif i towarzystwo do ryb, owoców morza, białych mięs, zielonych sałatek, a także potraw w panierce.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj