Najlepsze wino do sushi

Kategoria: Z czym do wina Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 9755

Najlepsze wino do sushi

Sushi zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Jednak dobranie wina do dań kuchni japońskiej stanowi nie lada wyzwanie. Mimo że generalnie nie łączy się wina z daniami zawierającymi ocet, w przypadku sushi to tylko jeden z wielu równie intensywnych składników. Obecność sushi w Europie jest stosunkowo nowa, dlatego nie łączy się ze ścisłymi regułami w doborze wina. Na szczęście forma sushi sama w sobie dopuszcza kreatywność, więc można poeksperymentować także z winem.

Wielość kształtów, złożone smaki – wasabi, marynowany imbir, sos sojowy, pędy, ryby na mnóstwo sposobów - surowe, gotowane, grillowane... Sushi to eksplozja smaków nieznanych tradycyjnym mistrzom wina. A jednak w tym bogactwie smaków i aromatów brakuje kwasowości wina. Jeśli nie przepadasz za winem ryżowym, nic się nie martw - uniwersalne wino do sushi nie istnieje, ale wiele z Twoich ulubionych szczepów świetnie sprawdzi się także przy tak egzotycznym daniu.

Białe wino do sushi

Jako że danie to kojarzy się z rybą, do sushi najlepiej dobrać delikatne białe wino wytrawne, podkreślające świeżość dania. Ze względu na złożoność smaku samego sushi, w przypadku wina dobrze postawić na trunki jednoszczepowe. Świetnie sprawdzi się Pinot Grigio - kwaśne, aromatyczne i z nutką słodyczy. W dodatku wino to pozostawi nas z przyjemnym uczuciem rześkości. Doskonale spisze się także Riesling. Cytrusowe smaki wyciągną z sushi najświeższe składniki, a lekka słodycz dobrze współgra z ryżem. Rieslinga nie przytłoczy nawet towarzystwo dużej ilości sosu sojowego.

Z kolei Furmint ma odpowiednią kwasowość i strukturę, aby przełamać wrażenie tłustości przy sushi z tuńczykiem, krewetkami smażonymi na maśle czosnkowym, majonezem czy maki z awokado, a nawet california rolls. Niezawodny przy kuchni azjatyckiej jest też Gewürztraminer, szczególnie taki z pikantniejszym wykończeniem. Dzięki temu doskonale zrównoważy nawet wasabi. Gewürztraminer smakuje idealnie z wędzonym węgorzem unagi nigiri. Do tempury, sushi z awokado i sashimi postaw na klasyczny Sauvignon Blanc oraz ziołowe Verdejo. Co ciekawe, eksport win tej odmiany z hiszpańskiej Ruedy do Japonii w ciągu dekady wzrósł kilkukrotnie.

Skoro Japończycy uważają, że trawiaste nuty z agrestem pasują do ich narodowej kuchni, to trudno o lepszą rekomendację.

Musujące wino do sushi

Wina musujące nie tylko nawet zwyczajny posiłek zamienią w celebrację, ale też świetnie wspomagają procesy trawienne, co ważne przy surowej rybie i składnikach obcych polskiemu żołądkowi, jak wasabi. Cytrusowe akcenty z kolei pasują do ryby i stanowią przyjemną przeciwwagę dla ryżu. Dobrze w tej roli sprawdzi się zarówno klasyczne Prosecco, jak i musujący Sauvignon Blanc.

Wino ma przyjemną, okrągłą strukturę o delikatnym i świeżym finiszu. Można nawet pokusić się o różowego szampana. DUMANGIN Champagne Rose rewelacyjnie współgra z sushi dzięki intensywnym aromatom świeżych owoców oraz świeżym cytrusowym wykończeniem. Najlepiej z winem musującym połączą się maki z serkiem philadelphia, rybą maślaną, oraz tuńczykiem.

Czerwone wino do sushi

Czerwone wino nie jest pierwszym, co przychodzi do głowy, gdy zamawiamy sushi. Jednak miłośnicy czerwonego wina nie muszą rozpaczać. Lekkie czerwone wino takie jak Pinot Noir czy Syrah może być z powodzeniem towarzyszem do niektórych rodzajów sushi. Takie wino skomponuje się szczególnie z sushi z marynowaną wołowiną, wędzoną kaczką i łososiem. Jeśli łączymy sushi z winem to warto korzystać w umiarkowanym stopniu z wasabi. Zbyt dominująca pikantność może dać uczucie spłaszczenia bukietu wina.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj