Najlepsze wino do ryby

Kategoria: Z czym do wina Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 6897

Najlepsze wino do ryby

Do ryb pija się zwykle lekkie białe wino. Oczywiście, są też wyjątki.

Do ryby zawsze podaje się wytrawne lub półwytrawne winoSłodkie lub półsłodkie wino sprawi, że ryba długo będzie ciążyła na żołądku. Dobrze kierować się zasadą, że do ryb tłustych i wyrazistych w smaku pasuje cięższe białe wino, które leżakowało w beczkach, a do delikatniejszych ryb przyrządzonych na parze lub duszonych lepiej sprawdzi się lżejsze wino półwytrawne.

Wino a sposób przyrządzenia ryby

Liczy się nie tylko gatunek ryby, ale też sposób jej przyrządzenia. Jeżeli używasz do ryby dużej ilości soku z cytryny, wino także musi być kwasowe. Postaw na Chablis albo Sauvignon Blanc. Z kolei zupa rybna może pokusić się o sąsiedztwo wina różowego, takiego jak LA BELLA Syrah czy Guigas Vinho Verde. Pamiętaj, że czerwone wino o wysokiej zawartości garbników nie sprawdzi się przy żadnej z ryb. Wino takie nada rybie nieprzyjemnego metalicznego posmaku.

Najlepsze wino do ryby pieczonej

Ryba pieczona najlepiej odnajdzie się w towarzystwie wina o pełnym ciele, jak Chardonnay. Klasyczne cytrusowe nuty i zrównoważona kwasowość wydobędą z ryby to, co najlepsze. Świetnym pomysłem jest też Soave Classico. Słynne białe wino z Włoch łączy w sobie szczepy Garganega i Trebbiano di Soave, dając w rezultacie cudownie orzeźwiające wino. Obok spodziewanych aromatów cytrusowych, znajdziemy tu też intensywne nuty kwiatowe.

Najlepsze wino do łososia

Wspomnianym powyżej wyjątkiem jest łosoś. Białe wino w zestawieniu z tak tłustą, wyrazistą rybą, może się zgubić. Dlatego wypróbuj raczej bogate aksamitne Pinot Noir. Jeśli planujesz podać wędzonego łososia, zaproponuj do niego wino musujące, typu hiszpańska Cava czy musujący Sauvignon Blanc Sparkling z Nowej Zelandii. Jeśli zdecydowanie wolisz pozostać przy białym winie, poszukaj starzonego w beczce Chardonnay albo Rioja Blanco z dymnym akcentem. Łososia często można też spotkać serwowanego w stylu azjatyckim. Do łososia teriyaki najodpowiedniejsze będzie białe wino o intensywnym bukiecie, typu Gewurztraminer oraz Riesling.

Najlepsze wino do pstrąga

Popularna w Polsce ryba ze względu na swoją dostępność, przystępną cenę i łatwość przyrządzenie. W dodatku, pstrąg to chuda i lekka ryba, dlatego także wino do niego powinno być lekkie i młode. Unikaj w tym wypadku win starzonych w beczkach. Doskonale natomiast sprawdzi się wino z nutami ziół i pieprzu. Gruner Veltliner łączy świeżość z przyjemnym kremowym posmakiem, co dodatkowo podkreśla smak pstrąga. Jak przy niemal każdej rybie, tak i w przypadku pstrąga wskazane są nuty cytrusowe. Dlatego możesz też otworzyć świeże Chardonnay albo Sauvignon Blanc.

Najlepsze wino do dorsza

Ryba, która kojarzy się z wakacjami nad Bałtykiem, najczęściej podawana w panierce z frytkami. Ale nie tylko nad polskim morzem króluje ta potrawa. To danie narodowe w Portugalii i właśnie tamtejsze wina najlepiej łączą się z grillowanym dorszem. Alvarinho jest niejednokrotnie porównywane do Rieslinga, między innymi ze względu na wysoką kwasowość. Dzięki temu skutecznie harmonizuje słoność dorsza. Także mineralność tego wina świetnie wpłynie na smak ryby. Do dorsza pieczonego sprawdzi się biały Chablis. Dorsz z dużą ilością ziół pasuje najbardziej do Gruner Veltliner.

Najlepsze wino do karpia

Smażony karp potrzebuje białego, wytrawnego wina o bogatych cytrusowych aromatach i wysokiej kwasowości, by zrównoważyć swoją tłustość. Po raz kolejny z pomocą przyjdzie nam alzacki Riesling. Karp w galarecie z kolei to partner dla Chardonnay. Nuty owoców tropikalnych, cytrusów i tostowa zapewnią przyjemny kontrast nie tylko dla samej ryby, ale też cebuli, selera i liści laurowych. Wino i ryba to odwieczni kompani. Tradycja ta utrwalona została nawet w postaci symboli religijnych. Dlatego bez względu na to, jaką rybę wybierzesz i jak ją przyrządzisz, to danie aż prosi się o kieliszek schłodzonego wina.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj