Najlepsze wino do makaronów

Kategoria: Z czym do wina Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 4532

Najlepsze wino do makaronów

Szybkie w przygotowaniu, sycące i pozwalające się przyrządzić na nieskończoną ilość sposobów, dania z makaronu to częsty gość nie tylko we włoskiej kuchni. Makaron może z powodzeniem być bazą potraw wegetariańskich, jak i tych, które zadowolą miłośników mięsa. Jak większość dań włoskich, tak i makarony doskonale łączą się z winem. Wino dobiera się jednak nie do rodzaju makaronu, a sosu i dodatków.

Jakie wino do makaronu z sosem carbonara?

Kremowe sosy na bazie śmietany domagają się towarzystwa orzeźwiających win białychGarganega z regionu Veneto ma wystarczająco pełne ciało, by konkurować nawet z najbardziej kremowym sosem. Z kolei wszechstronne włoskie Trebbiano ma delikatny, a jednocześnie bogaty bukiet. Nuty jabłka i suszonych owoców zapewniają smak o długim finiszu.

Jakie wino do makaronu ze szpinakiem?

Makaron ze szpinakiem polubi się z białymi kwasowymi winami. Sprawdzą się proste, jednoszczepowe wina nie starzone w beczkach. Sauvignon Blanc dzięki zielonkawym refleksom i cytrusowo-ziołowym bukiecie nie tylko podkręci to, co w szpinaku najlepsze, ale też pozostawi uczucie orzeźwienia na długo. Także Riesling świetnie się nada do zbalansowania śmietanowego sosu. Wybierz wytrawny, młody i świeży, taki jak alzacki Hengst Grand Cru Riesling. Jednak do makaronu ze szpinakiem i boczkiem bardziej będzie pasowało Castannove Montepulciano D’abruzzo.

Jakie wino do makaronu z sosem pomidorowym?

Do klasycznego sosu pomidorowego dobierz świeże czerwone wino o owocowych aromatach. Aby zrównoważyć kwaśny pomidor, wino do tego dania powinno być mało kwasowe i o niewysokiej zawartości garbników. Jak zwykle przy włoskich daniach pierwsze kroki kierujemy właśnie w tamte strony. Zarówno Nero d’Avola, jak i Valpolicella to doskonałe typy do tego dania. Ale sprawdzi się także wino odległe geograficznie, za to jedwabiste i fantastycznie zharmonizowane pod względem barwy, aromatu i smaku, jak Merlot z Chile.

Jakie wino do makaronu z mięsem?

Makarony z mięsem dobrze komponują się z czerwonymi wyrazistymi winami. Wciąż mało popularny w Polsce, a idealny do tego zadania jest aksamitne chilijskie Carmenere. W przypadku dań mięsnych zawsze warto zerknąć na propozycje argentyńskie, zwłaszcza klasyczny Malbec, ale nie nazbyt słodki. Nuty śliwki, wiśni i czarnego pieprzu są wprost wymarzone do tego dania. Kolejnym popularnym szczepem do dań mięsnych jest Cabernet Sauvignon. Połączenie świeżości z głębszymi tonami, wpadającymi w przyjemna goryczkę, podbiją smak sosu.

Jakie wino do makaronu z sosem pesto?

Chociaż to jeden z najprostszych makaronów do przyrządzenia, jest najtrudniejszą opcją, jeśli chodzi o dopasowanie wina. Mimo że pesto składa się tylko z kilku składników - bazylia, orzeszki pinii, parmezan, czosnek i oliwa, to intensywny smak tej kombinacji stawia przed winem niemałe wymagania. Dobrze, by wino do tej potrawy posiadało wystarczająco ciała, żeby dorównać intensywności czosnku i oliwy.

Klasyczne pesto genovese pochodzi z Genui. Mocno pofałdowana i pełna stromizn powierzchnia tego wąskiego nadmorskiego regionu sprawia, że uprawa winorośli jest tu nie lada wyzwaniem, dlatego warto rozszerzyć poszukiwania o wina odległe od tego regionu, ale za to świeże i kwaśne. Takie kryteria spełnia nowozelandzkie Sauvignon Blanc o idealnie zgranych z pesto aromatach ziół i grejpfruta.

Jeśli jednak koniecznie chcesz się napić wina włoskiego, wypróbuj rześkie, cytrusowe Gavi. Dobrym pomysłem jest także Sancerre, czyli Sauvignon Blanc w ascetycznej wersji. Jeżeli jesteś miłośnikiem wina czerwonego, postaw na młode wino z owocowymi aromatami oraz znaczącą kwasowością. Takim winem jest niezawodne Chianti, jak również delikatnie pikantne Sangiovese o miękkich aromatach czerwonych owoców. Mimo że makarony często są jadane na co dzień, bez obaw możesz je podać również na proszoną kolację. Kluczem do zamienienia tego dania w wykwintny obiad jest właśnie umiejętnie dopasowane wino.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj