Mrożone wino? Sposób na ochłodę.

Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 206

Wraz ze wzrastającymi temperaturami szukamy sposobów na ochłodę. Jeśli doskwiera Ci upał, a jednocześnie masz ochotę na kieliszek wina, wypróbuj nasze przepyszne sposoby na orzeźwienie!

1. Zmrożony koktajl

Ten przepis nie mógłby być prostszy, ale efekty Cię zachwycą. Wystarczy, że butelkę różowego lub białego wina zmiksujesz w blenderze z ulubionymi owocami i zamrozisz, od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać cudownie owocowy orzeźwiający sorbet. W zależności od stopnia zmrożenia można taki smakołyk potraktować jak deser lodowy lub utrzymać jego płynną strukturę. Najlepiej do tego celu nada się ananas, arbuz, truskawki albo melon.

2. Biała sangria

Nietypowa wersja tego hiszpańskiego trunku błyskawicznie Cię orzeźwi, a przepyszny owocowy smak sprawi, że poczujesz się jak na egzotycznych wakacjach. Użyj wina o cytrusowym bukiecie, jak Vinho Verde albo Chardonnay o ziołowym posmaku. Pokrój owoce na cząsteczki. Sprawdzą się cytrusy, zielone jabłko, brzoskwinia, melon czy truskawki. Uważaj ze zbyt miękkimi owocami, jak banany, bo sprawią, że wino będzie mętne.

Tak przygotowane owoce zalej butelką ulubionego białego wina. Możesz też dodać listki świeżej mięty. Żeby uzyskać lżejszą strukturę, w Hiszpanii często dolewa się do sangrii Sprite’a, ale aby zachować smak wina, polecamy raczej użyć gazowanej wody. A jeśli letni upał sprawia, że nie masz ochoty na stanie w kuchni to po prostu skorzystaj z gotowej hiszpańskiej sangrii SANGRA DE ALLEGRA.

3. Lody z wina

Lody z czerwonego wina to początkowo zaskakujące połączenie, ale prawdopodobnie od pierwszego spróbowania staną się Twoim nowym, ulubionym deserem. Przepis na lody z czerwonego wina

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki kremówki
  • 4 żółtka jajek
  • 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 laska wanilii

Sposób przyrządzenia:

Wino wlej do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę, aby zgęstniało. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier z kremówką, wanilią i żółtkami jajek. Połącz z winem i ponownie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj olej kokosowy. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia. Pojemnik z lodami schowaj do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Co godzinę przemieszaj masę, by uzyskać kremową konsystencję. W tym celu można też użyć maszyny do lodów.

A może wolisz wersję bez mleka i jajek?

Przepis na sorbet z deserowego wina

Składniki:

  • 300 g malin
  • 300 g truskawek
  • ¼ szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wina deserowego

Sposób przyrządzenia:

Owoce, cukier i 1,5 szklanki wina doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez ok. 30 min. W blenderze zmiksuj masę na gładko. Dodaj pozostałe wino i miksuj przez kolejną minutę. Następnie masę przetrzyj przez sito. Odstaw do ostygnięcia, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie sorbet przełóż do maszyny do lodów. Pusty pojemnik w tym czasie włóż do zamrażalnika. Po upływie ok. 40 minut przelej sorbet do schłodzonego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kolejne 3 godziny.

4. Lody z winnym wodospadem

Szybszą wersją lodów o smaku wina jest wykorzystanie w tym celu lodów śmietankowych lub waniliowych, a następnie zalanie ich w szklance winem i wodą gazowaną. Wodę i wino wymieszaj w proporcji pół na pół, aby otrzymać błyskawiczny, ciekawy deser lodowy.

5. Wino z lodem

A czy można po prostu do wina wrzucić parę kostek lodu? Jeśli potrzebujesz szybkiego orzeźwienia, to możesz oczywiście do kieliszka swojego ulubionego wina dodać kostkę lodu. Warto jednak o umiar, bo gdy lód się rozpuści, zmieni strukturę i smak wina. Lato sprzyja kreatywnym eksperymentom, dlatego warto wypróbować nie tylko nasze przepisy, ale i poeksperymentować z ulubionym winem i lodami.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj