Jakie wino dobrać do dań wegetariańskich

Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 1658

Food pairing do dań wegetariańskich

Dieta wegetariańska już nikogo dzisiaj nie dziwi. Jednak nadal często rekomendacje wina opierają się na rodzaju mięsa, z którym należy je podać. W najlepszym razie z wegetariańskich opcji może pojawić się makaron. A przecież kuchnia jarska jest bogata i różnorodna. Z pewnością może skorzystać na towarzystwie dopasowanego wina. Sprawdź nasze typy.

Zasady doboru wina do dań wegetariańskich

  1. Do potraw wegetariańskich pasują wina musującebiałe i różowe. Większym wyzwaniem natomiast jest dopasowanie do dań bezmięsnych wina czerwonego.
  2. Aby dobrać wino do potrawy, zwróć uwagę nie tylko na główny składnik i przyprawy, ale też technikę kulinarną. To samo warzywo duszone, pieczone lub smażone może wymagać zupełnie innego wina.
  3. Często dobrą wskazówką jest pochodzenie potrawy. Lokalne jedzenie zwykle idzie w parze z regionalnym winem. Chociaż czasami zestawienia oparte na kontraście mogą być bardzo udane, początkującym polecamy raczej kierować się podobieństwami.
  4. Do kwaśnych dań dobierz wino o wyraźnym poziomie kwasowości, a ostre potrawy dobrze się odnajdą w towarzystwie wina o pikantnych, przyprawowych nutach.
  5. Jeśli nadal nie jesteś pewny, jakie wino wydobędzie z Twojej potrawy to, co najlepsze, najbezpieczniejszą opcją jest rosé.

Polecane połączenia wina z wegetariańskimi składnikami

Warto pamiętać, że nie każde warzywo dobrze współgra z winem. Problematyczne są zwłaszcza karczochy. Zawarty w nich składnik chemiczny może wchodzić w reakcję z winem i wywoływać w ustach metaliczny posmak. Szparagi, szpinak i szczaw również wpływają na odbiór wina. Możesz je jednak zrównoważyć za pomocą mocno aromatycznego trunku typu Gewürztraminer.

Wino dopasowane do głównego składnika dań wegetariańskich:

  1. Zielone warzywa: rukola, brokuły, awokado, jarmuż, zielona fasola itp. - połącz z winem musującym lub lekkim białym, jak Sacchetto Prosecco Seidel DOC Prosecco lub Monte Milla Arien DO La Mancha.
  2. Warzywa korzeniowe: dynia, seler, marchew, ziemniak, bataty – pasują do pełnego, aromatycznego białego, różowego lub delikatnego czerwonego wina, np. MAUVE Tempranillo czy Malatinszky Signature Chardonnay.
  3. Fasola: biała, soczewica, cieciorka - wybierz wino musujące, różowe albo lekkie czerwone, np. Loma Pajarera Tempranillo DO La Mancha albo JP CHENET ORYGINAL GRENACHE CINSAULT.
  4. Pikantna papryka: chili czy jalapeno – jej smak złagodzi wino musujące, aromatyczne białe, różowe, a także średniej budowy czerwone, takie jak Johann Brunner Mosel Riesling lub LA JARA Prosecco Frizzante.
  5. Grzyby – rozważ dobrze zbudowane białe, a także pełniejsze czerwone wino, typu Villa D'Or Pinot Noir lub MALATINSZKY Noblesse Chardonnay.
  6. Orzechy – dobrze się odnajdą z aromatycznymi białymi, różowymi lub deserowymi winami. Wypróbuj zwłaszcza WINNICA MIŁOSZ Pinot Blanc & Solaris Botritis albo Vinho Verde Rose Aguarella.
  7. Świeże zioła: bazylia, mięta, kolendra - postaw na musujące, lekkie białe, różowe, ewentualnie delikatne czerwone wina. Polecamy COMTE DE CHAMBERI BLANCO BRTU oraz Cave de Turckheim Riesling Tradition.

Dobór wina do sposobu obróbki termicznej dania

Nie bez znaczenia jest sposób przygotowania posiłku:

  1. Wino czerwone – łączy się z potrawami grillowanymi, pieczonymi oraz wędzonymi.
  2. Wino białe – może zrównoważyć potrawy smażone, ale najlepiej odnajdzie się z daniami pieczonymi oraz grillowanymi.
  3. Wino różowe – dobre zwłaszcza do dań na surowo, typu sałatki i przystawki.

Najlepsze zestawienia dań wegetariańskich i wina

Jeśli szukasz inspiracji na smaczną kolację dla wegetarianina, wypróbuj nasze zestawienia:

  1. Do tarty z ricottą i szpinakiem podaj soczyste Sauvignon Blanc.
  2. Risotto z borowikami uzupełni Pinot Noir z Nowego Świata.
  3. Grillowany wegetariański hamburger (np. z soczewicy czy cieciorki) zyska na towarzystwie francuskiego Cabernet Savignion.
  4. Ostry gulasz z dyni i soczewicy może się zmierzyć ze starzonym w beczce Malbekiem.
  5. Tacos z fasolowym nadzieniem na ostro i guacamole połącz z Syrah z chłodniejszego klimatu.

Warto też wiedzieć, że obecnie wegetariańskie dania często do złudzenia imitują potrawy mięsne. Sojowe zastępstwo kotleta czy gulaszu z powodzeniem połączysz z winem, które wypiłbyś do jego mięsnego odpowiednika.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj