Jakie są różnice między winem półwytrawnym a półsłodkim?

list Kategoria: Parę słów o winie Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 306
Jakie są różnice między winem półwytrawnym a półsłodkim?

Wino półsłodkie a półwytrawne - na czym polega różnica?

Czy wiesz, czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego? Jakie cechy ma słodsza wersja tych trunków i z czym można ją podawać? Dziś przybliżymy Ci najważniejsze informacje na temat win półsłodkich i półwytrawnych. Dowiedz się, jak je od siebie odróżnić oraz z czym pić, aby idealnie podkreślały smak dania.

Czym różni się wino półsłodkie od półwytrawnego?

Czy z Twoich ust padło kiedyś pytanie, czym się różni wino półwytrawne a półsłodkie? Odpowiedź jest dość prosta i skupia się wokół smaku. Różnica między winem półsłodkim i półwytrawnym tkwi w poziomie cukru resztkowego. Aby to zrozumieć, należy wyjaśnić dwa pojęcia: zawartość cukru oraz poziom cukru resztkowego. 

Zawartość cukru wskazuje na naturalny poziom cukrów występujących w winogronach i jest mierzona w wyciśniętym moszczu. Z kolei cukier resztkowy odnosi się do ilości, która pozostała w winie po zakończeniu procesu fermentacji, czyli przemiany cukrów w alkohol.

Jednak różnica w smaku wina półwytrawnego a półsłodkiego może okazać się mało wyczuwalna. Niektóre propozycje "semi-sweet" są bardzo słodkie, niemal likierowe. Często zdarzają się też odwrotne sytuacje. Pijąc półwytrawny rodzaj wina, okazuje się, że ma ono w sobie słodycz. Wynika ona z dojrzałości zbieranych winogron albo dojrzewania w beczkach, które nadaje dodatkowe aromaty (np. karmel lub cynamon).

Podział win pod względem stopnia wytrawności

Wina można podzielić na kilka kategorii w zależności od zawartości cukru resztkowego pozostałego po fermentacji. Najpopularniejszy podział obejmuje następujące grupy:

Wino wytrawne - to wino zawiera cukier na minimalnym poziomie do 4 g/l, lub 9 g/l, jeżeli kwasowość całkowita jest co najmniej o 2 g/l niższa.

Wino półwytrawne - popularne wino półwytrawne zawiera cukier resztkowy na poziomie do 12 g/l. Chyba że kwasowość całkowita wyrażana w gramach kwasu winowego na litr jest co najmniej o 10 g/l niższa. Wtedy poziom cukru jest na poziomie nawet 18 g/l.

Wino półsłodkie - zawartość cukru resztkowego w tym rodzaju wina waha się między 12 lub 18 a 45 gramów na litr.

Wino słodkie - ta kategoria wina zawiera cukier resztkowy na poziomie od 45 g/l wzwyż.

Warto pamiętać, że różnica między winem wytrawnym a półwytrawnym jest nieznaczna. Często można nie rozpoznać danego trunku podczas degustacji. Natomiast wino półwytrawne a półsłodkie to ogromna przepaść pod względem zawartości cukru. Te pierwsze są lżejsze i bardziej kwaskowe. Przykładem półwytrawnego wina, które zaskakuje swoją rześkością i subtelnym zapachem zielonych owoców jest Riesling MATYLDA MULLER.

Z czym pić wino półwytrawne?

Półwytrawne trunki z roku na rok są coraz częściej wybierane przez Polaków. Nic dziwnego - to uniwersalny wybór, który świetnie sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wino półwytrawne idealnie spełni się również w roli aperitif. Ponadto białe wina półwytrawne, takie jak Sauvignon Blanc czy Gewürztraminer, doskonale komponują się z lżejszymi daniami i przystawkami, jak zimne przekąski, makarony czy ryby. Ich lekkość idealnie równoważy smak ostrych czy kwaśnych potraw. Z kolei czerwone półwytrawne wina stworzone zostały z myślą o grillowanych lub duszonych mięsach. Aksamitna struktura i wyczuwalne taniny zrównoważą pikantne sosy i marynatę.

Z czym pić wino półsłodkie?

Wiele osób uwielbia degustować dobre wino półsłodkie. Jednak ten rodzaj trunku jest doskonałym uzupełnieniem niektórych dań. Czerwone wina półsłodkie, takie jak Cabernet Sauvignon świetnie komponują się z deserami. Ich owocowa słodycz i bogactwo aromatów idealnie podkreśla czekoladę, lody czy kremowe musy. Ponadto perfekcyjnie pasują do deski serów. Przeciwieństwem jest półsłodkie wino białe, które rewelacyjnie współgra z owocami morza i delikatnymi rybami. Stanowi również znakomity dodatek dla indyka oraz dań w cytrusowych sosach. Podobnie jest w przypadku wina różowego półsłodkiego, które często podawane jest do lekkich potraw.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×