Jak powinno leżakować wino? Miejsce, czas i temperatura

Leżakowanie wina — co musisz o tym wiedzieć?
Leżakowanie to sztuka, która potrafi uczynić zwykłe wino prawdziwie wyjątkowym trunkiem. Odpowiednia opieka nad tym procesem może podnieść jego jakość oraz zmienić bukiet. Dowiedz się, jak wino powinno leżakować, aby wyciągnąć z niego to, co najlepsze!
Jak leżakować wino?
Przechowywanie wina to złożony proces, który wymaga cierpliwości i odpowiednich warunków. Przede wszystkim należy zadbać o prawidłową wilgotność powietrza. Jeśli w pomieszczeniu będzie zbyt sucho, korek wyschnie i rozszczelni butelkę. W odwrotnej sytuacji, przy zbyt dużej wilgotności może pojawić się pleśń. Ponadto miejsce leżakowania musi być ciemne, najlepiej bez okien. Ważne jest również unikanie drgań i ruchu wina, a także odpowiednia temperatura.
Temperatura przechowywania wina
Prawidłowe leżakowanie wina zależy przede wszystkim od temperatury. Za idealną określa się zakres między 10 a 18°C. Wino starzejące się w zbyt ciepłym miejscu łatwo się psuje i traci aromat. Przechowywanie w poniżej 8°C może wpłynąć na klarowność trunku. Ponadto temperatura leżakowania wina powinna być stała. Zbyt częste i szybkie wahania sprawiają, że korek staje się nieszczelny. Przez to wino może przeciekać, a docierające do środka powietrze sprzyja rozwojowi mikroorganizmów.
Leżakowanie wina w butelkach
Butelki są najpopularniejszym wyborem dla leżakowania. Kąt ich ułożenia odgrywa tutaj ogromną rolę. Każda butelka powinna być ułożona poziomo, tak aby korek zawsze był zanurzony w winie. Dzięki temu uzyskuje się równomierne rozwijanie smaku i aromatu. Butelki są często wykorzystywane do leżakowania wina domowego. To najprostszy sposób na dojrzewanie własnoręcznie stworzonego trunku.
Leżakowanie wina w beczce
Beczki dębowe do leżakowania wina to rozwiązanie dla prawdziwych koneserów. Drewno nadaje trunkowi charakterystyczny, głęboki smak, który trudno uzyskać w inny sposób. Jednak nuty przechodzące do bukietu wina mogą się od siebie różnić. To zależy od rodzaju beczki, drewna oraz czasu dojrzewania. Najczęściej wyczuwalne są aromaty wanilii, kakao, cedru, tytoniu i kawy tak jak w przypadku francuskiego CHATEAU D’ARMAILHAC Pauillac, lub chilijskiego Augustinos Reserva. Warto pamiętać, że beczki wymagają stałej kontroli. Nadmierna ekspozycja na drewno może skutkować utratą subtelności i dominacją nut drzewnych.
Leżakowanie wina w balonie
Balon to kolejny sposób na to, jak powinno leżakować wino. Dzięki nietypowemu kształtowi i wielkości naczynia, trunek potrafi uzyskać intensywny i złożony charakter. Jednak wino trzeba nalać pod sam korek, aby nie dopuścić do środka powietrza. Balon świetnie się sprawdzi w przypadku leżakowania wina domowego. Jeden balon zajmie mniej miejsca niż kilkanaście butelek. Poza tym można pominąć etap przelewania trunku, co skróci czas procesu.
Ile czasu wino może leżakować?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, ile powinno leżakować wino. To zależy od wielu czynników, m.in. rodzaju szczepu, naczynia, korka, czy warunków przechowywania. Jednak mimo powszechnych opinii, zbyt długie leżakowanie nie zawsze jest korzystne dla wina. Wiąże się to z ryzykiem utracenia aromatów i świeżości. Zarówno białe, jak i czerwone wino najczęściej leżakowane jest od kilku miesięcy do kilku lat. W przypadku wieloletniego przechowywania należy zwrócić uwagę na zabezpieczenie przed powietrzem. Im więcej lat leżakuje wino, tym dłuższy powinien być korek.
Jakie wino nadaje się do leżakowania?
Wiele osób zastanawia się, jakie wino do leżakowania będzie najlepsze. Nic w tym dziwnego! Wbrew powszechnej opinii "im starsze wino, tym lepsze", niektóre trunki wiele na tym procesie tracą. Długie leżakowanie wina w beczkach, butelkach czy balonie sprawdzi się w przypadku solidnej struktury. Taki trunek powinien mieć dużą zawartość tanin. To one biorą udział w różnych procesach, przez które bukiet staje się głębszy. Nie bez znaczenia jest też wysoka kwasowość. Dzięki niej przechowywane wino dłużej pozostaje świeże.
Jak rozpoznać wino do leżakowania?
Wino do leżakowania najłatwiej rozpoznać po szczepie i składzie. Tego można dowiedzieć się z etykiety. Warto pamiętać, że leżakowanie to reakcje chemiczne, dlatego ważna jest wysoka zawartość alkoholu, cukru i kwasów. Poza tym trunek musi być dobrej jakości. Do dłuższego przechowywania bardziej nadają się czerwone szczepy z większą zawartością garbników, np. Cabernet Sauvignon lub Malbec. Ale leżakować mogą też białe wina, takie jak Chardonnay.
Podsumowując, leżakowanie nadaje trunkowi wyjątkowy charakter. Wystarczy zapewnić sprzyjające warunki przechowywania i wybrać odpowiedni gatunek wina.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz