Jak dobrać idealne wino do deseru? Wskazówki i propozycje

list Kategoria: Winne porady Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 414
Jak dobrać idealne wino do deseru? Wskazówki i propozycje

Jakie wino do deseru? Podpowiadamy!

Wino to trunek dobry na deser i do deseru. Jednak aby w pełni cieszyć się smakiem tego połączenia, warto poznać podstawowe zasady wine pairingu. Dowiedz się, jakie wino do ciasta będzie najbardziej odpowiednie i które rodzaje pasują do poszczególnych smaków słodkich deserów.

Jakie wino podać do deseru?

Wiele osób do słodkiego posiłku wybiera kawę. Jednak według niektórych połączenie idealne to deser i wino. Tym bardziej, gdy dobór wina jest przemyślany i trafiony. Odpowiedni trunek często wydobywa ukryte smaki słodkich deserów. Potrafi też świetnie podkreślić konsystencję. A więc jakie wino do deserów będzie najlepsze? Przy wyborze kieruj się stopniem słodyczy i charakterem trunku. Pamiętaj też, że w niektórych przypadkach nie musisz kupować wina deserowego. Do lodów z kwaśnymi owocami pasują również propozycje półsłodkie i półwytrawne. Możesz też zwrócić uwagę na kolor. Białe wino będzie pasowało do jasnego deseru, a czerwone go ciemnego.

Wino do ciasta: białe czy czerwone?

Właściwy dobór wina może wydobyć z deserów całą paletę smaków. Białe, lekkie wina są orzeźwiające, co czyni je doskonałym kompanem dla delikatnych wypieków z kremami oraz białą czekoladą. Równie dobrze uzupełniają desery owocowe i lodowe. Z kolei czerwone trunki są bardziej wyraziste. Sprawdzą się jako idealne wina do deseru czekoladowego i z owocami leśnymi. Świetnie łączą się z wypiekami, do których wykorzystuje się korzenne przyprawy. Jednak pamiętaj, że intensywny smak może zdominować resztę składników. Trunek warto spożywać z umiarem. Szczególnie, gdy serwujesz cięższe słodkie czerwone wino.

Jakie wino do ciast będzie pasowało najbardziej?

Słodkie serniki, kawowe biszkopty czy piętrowe torty - każde z tych ciast wymaga innego towarzysza, który pozwoli w pełni rozkoszować się jego aromatem i konsystencją. Przyjrzyjmy się zatem, które wina najlepiej podkreślają popularne rodzaje wypieków:

Jakie wino do tiramisu?

Tiramisu to słynny włoski deser z kremowego mascarpone, biszkoptów, kawy i kakao. Ten uwodzicielski smak zasługuje na równie wyjątkowego kompana w postaci odpowiedniego wina. Nie wiesz, co będzie lepsze - białe czy czerwone wino do ciasta z dodatkiem kawy? Postaw na słodki, biały trunek o aromatach suszonych owoców, miodu lub kwiatowych nutach, które pięknie połączą się z aksamitną konsystencją tiramisu. Świetnie sprawdzi się także wytrawne, lekkie wino musujące. Przykładem jest GRANDE CONTE Prosecco D.O.C, którego delikatne bąbelki i świeże owocowe nuty idealnie komponują się z kawą i kakao.

Jakie wino do fondue?

Fondue czekoladowe jest słodszą alternatywą dla fondue serowego. To płynny deser, w którym można zamoczyć świeże owoce. Zastanawiasz się, jak dobrać wino do słodkiego deseru fondue? To zależy od tego, z jaką czekoladą masz do czynienia. Do tych z dużą zawartością kakao, idealnym winem będzie wzmacniane. Do mlecznej i białej czekolady najbardziej pasują wina słodkie, białe i aromatyczne. Przykładem jest francuskie SAINT ANAC Bordeaux Moelloux Blanc. Świeży smak i aromaty tropikalnych owoców sprawiają, że to idealne wino do fondue.

Jakie wino do sernika?

Sernik przybiera niezliczoną ilość odsłon - od baskijskiego i nowojorskiego, aż po klasyczny wiedeński. Ta różnorodność sprawia, że dobór odpowiedniego wina stanowi nie lada wyzwanie. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na dodatki i składniki. To one nadają im charakterystyczny smak. Niezaprzeczalnie jednak do większości serników najlepiej pasują słodkie wina białe, w szczególności szczepy Chardonnay i Sauvignon Blanc. Ich świeżość i delikatność będą doskonale współgrać z kremową konsystencją i owocowymi dodatkami.

Jakie wino do tortu?

Torty słyną z warstw i wielu kompozycji smakowych. Większość z nich to biszkopty przekładane kremem, musem i owocami. Dlatego wybór odpowiedniego wina zależy od konkretnych składników. Do tortów czekoladowych doskonale pasuje słodkie wino deserowe o bogatym bukiecie. Lekkie, z bitą śmietaną znakomicie komponują się ze świeżymi winami musującymi, takimi jak Prosecco. A jak dobierać wino do charakterystycznych i mocnych smaków, takie jak orzechy lub karmel? Wystarczy kierować się wspólnymi nutami smakowymi.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×