Jak dobrać idealne wino do deseru? Wskazówki i propozycje
Jakie wino do deseru? Podpowiadamy!
Wino to trunek dobry na deser i do deseru. Jednak aby w pełni cieszyć się smakiem tego połączenia, warto poznać podstawowe zasady wine pairingu. Dowiedz się, jakie wino do ciasta będzie najbardziej odpowiednie i które rodzaje pasują do poszczególnych smaków słodkich deserów.
Jakie wino podać do deseru?
Wiele osób do słodkiego posiłku wybiera kawę. Jednak według niektórych połączenie idealne to deser i wino. Tym bardziej, gdy dobór wina jest przemyślany i trafiony. Odpowiedni trunek często wydobywa ukryte smaki słodkich deserów. Potrafi też świetnie podkreślić konsystencję. A więc jakie wino do deserów będzie najlepsze? Przy wyborze kieruj się stopniem słodyczy i charakterem trunku. Pamiętaj też, że w niektórych przypadkach nie musisz kupować wina deserowego. Do lodów z kwaśnymi owocami pasują również propozycje półsłodkie i półwytrawne. Możesz też zwrócić uwagę na kolor. Białe wino będzie pasowało do jasnego deseru, a czerwone go ciemnego.
Wino do ciasta: białe czy czerwone?
Właściwy dobór wina może wydobyć z deserów całą paletę smaków. Białe, lekkie wina są orzeźwiające, co czyni je doskonałym kompanem dla delikatnych wypieków z kremami oraz białą czekoladą. Równie dobrze uzupełniają desery owocowe i lodowe. Z kolei czerwone trunki są bardziej wyraziste. Sprawdzą się jako idealne wina do deseru czekoladowego i z owocami leśnymi. Świetnie łączą się z wypiekami, do których wykorzystuje się korzenne przyprawy. Jednak pamiętaj, że intensywny smak może zdominować resztę składników. Trunek warto spożywać z umiarem. Szczególnie, gdy serwujesz cięższe słodkie czerwone wino.
Jakie wino do ciast będzie pasowało najbardziej?
Słodkie serniki, kawowe biszkopty czy piętrowe torty - każde z tych ciast wymaga innego towarzysza, który pozwoli w pełni rozkoszować się jego aromatem i konsystencją. Przyjrzyjmy się zatem, które wina najlepiej podkreślają popularne rodzaje wypieków:
Jakie wino do tiramisu?
Tiramisu to słynny włoski deser z kremowego mascarpone, biszkoptów, kawy i kakao. Ten uwodzicielski smak zasługuje na równie wyjątkowego kompana w postaci odpowiedniego wina. Nie wiesz, co będzie lepsze - białe czy czerwone wino do ciasta z dodatkiem kawy? Postaw na słodki, biały trunek o aromatach suszonych owoców, miodu lub kwiatowych nutach, które pięknie połączą się z aksamitną konsystencją tiramisu. Świetnie sprawdzi się także wytrawne, lekkie wino musujące. Przykładem jest GRANDE CONTE Prosecco D.O.C, którego delikatne bąbelki i świeże owocowe nuty idealnie komponują się z kawą i kakao.
Jakie wino do fondue?
Fondue czekoladowe jest słodszą alternatywą dla fondue serowego. To płynny deser, w którym można zamoczyć świeże owoce. Zastanawiasz się, jak dobrać wino do słodkiego deseru fondue? To zależy od tego, z jaką czekoladą masz do czynienia. Do tych z dużą zawartością kakao, idealnym winem będzie wzmacniane. Do mlecznej i białej czekolady najbardziej pasują wina słodkie, białe i aromatyczne. Przykładem jest francuskie SAINT ANAC Bordeaux Moelloux Blanc. Świeży smak i aromaty tropikalnych owoców sprawiają, że to idealne wino do fondue.
Jakie wino do sernika?
Sernik przybiera niezliczoną ilość odsłon - od baskijskiego i nowojorskiego, aż po klasyczny wiedeński. Ta różnorodność sprawia, że dobór odpowiedniego wina stanowi nie lada wyzwanie. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na dodatki i składniki. To one nadają im charakterystyczny smak. Niezaprzeczalnie jednak do większości serników najlepiej pasują słodkie wina białe, w szczególności szczepy Chardonnay i Sauvignon Blanc. Ich świeżość i delikatność będą doskonale współgrać z kremową konsystencją i owocowymi dodatkami.
Jakie wino do tortu?
Torty słyną z warstw i wielu kompozycji smakowych. Większość z nich to biszkopty przekładane kremem, musem i owocami. Dlatego wybór odpowiedniego wina zależy od konkretnych składników. Do tortów czekoladowych doskonale pasuje słodkie wino deserowe o bogatym bukiecie. Lekkie, z bitą śmietaną znakomicie komponują się ze świeżymi winami musującymi, takimi jak Prosecco. A jak dobierać wino do charakterystycznych i mocnych smaków, takie jak orzechy lub karmel? Wystarczy kierować się wspólnymi nutami smakowymi.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz