Dobre wina a cena

Czy droższe zawsze znaczy lepsze? Jak znaleźć dobre tanie wina? Ceny win zależą od wielu czynników, nie zawsze związanych z jakością samego trunku. Sprawdź, jak przekonać się, czy cena wina przekłada się na jego smak.
Rynek wina a cena
Największy segment rynku to najtańsze wino. Cena około 35% win sytuuje się poniżej 10 zł. Są to wina stołowe, czyli takie do picia na co dzień, do posiłku. Podobną ilość stanowią wina surowcowe, które wykorzystuje się do różnego rodzaju mieszanek.
Jednak to pozostałe trzy kategorie znajdują się w obrębie zainteresowań miłośników wina. Cena co czwartego wina oscyluje w granicach 20-30 złotych. Są to często wina regionalne o stałym standardzie.
Niecałe 10% produkcji stanowią wina wysokiej jakości, za które zapłacimy powyżej 40 zł za butelkę. Najczęściej pochodzą ze znanych regionów winiarskich i mają certyfikaty apelacji, typu DO, DOC, DOCG, AOC.
Wreszcie, mniej niż 3% rynku należy do win luksusowych z renomowanych winnic i produkowanych w limitowanych seriach. Do najdroższych należą wina francuskie. Ceny takich win sięgają tysięcy euro za butelkę. Do najbardziej prestiżowych regionów zalicza się Bordeaux, Burgundię, Toskanię, Piemont, Rioję oraz Ribera del Duero.
Produkcja wina a cena Twojej butelki
Na to, ile zapłacimy za butelkę wina, składa się wiele czynników, a koszt produkcji to tylko jeden z nich. Należy także wziąć pod uwagę wydatki związane z utrzymaniem winnicy, dlatego wina z Bułgarii czy Mołdawii będą z reguły tańsze od tych wywodzących się z Austrii, chociaż niekoniecznie gorszej jakości. Znaczenie ma także styl winifikacji, ponieważ wina, które są bardzo czasochłonne, będą również usytuowane na wyższej półce. W przypadku szczepów wina, cena może spadać przy najbardziej popularnych odmianach ze względu na ich masową produkcję, ale znajdziemy także niszowe gatunki w świetnych cenach, bo po prostu są nieznane. Następnie trzeba wliczyć sposób pakowania, a wreszcie marketing. W świecie win, jak w każdym innym biznesie, także panują mody i to często one dyktują, za jakie wina producenci mogą żądać wyższych stawek. Przykładowo Riesling w latach pięćdziesiątych zdobył taką sławę, że za jego butelkę trzeba było często zapłacić więcej niż za szampana!
Cena wina, czyli za co tak naprawdę płacisz?
Na cenę butelki wina wpływają także następujące czynniki:
- renoma regionu winiarskiego – te najsłynniejsze muszą też mierzyć się z wysokimi kosztami ziemi,
- stopień zmechanizowania produkcji,
- apelacja i kontrola jakości, czyli m.in. jak dużą ilość zbiorów producent musi wyrzucić, bo nie spełnia ona określonych wymogów,
- starzenie wina w beczkach - do produkcji beczek wykorzystuje się co do zasady dęby, liczące ponad 150 lat, dlatego ich koszt to co najmniej kilka tysięcy złotych. W dodatku wina wyciągają aromat z beczki już po kilku użyciach, dlatego trzeba je regularnie zmieniać,
- sposób zapakowania trunku – stąd rosnąca popularność wina w kartonie, które jest znacznie tańsze od butelki oraz nowość – wina w puszce,
- koszty transportu,
- podatek i akcyza.
Jak zaoszczędzić na winie bez utraty jakości?
Jeśli zależy Ci na jakości wina, cena nie powinna być jedynym wyznacznikiem. Poznaj nasze rady na to, jak kupić dobre wino w świetnej cenie:
- Wybieraj wina od mniejszych producentów, żeby Twoje wino nie było obarczone marżą za zatrudnianie kilkuset pracowników i koszty utrzymania gigantycznych posiadłości.
- Sięgnij po wino, które powstało w sprzyjającym klimacie umiarkowanym, aby nie płacić za intensywne nawadnianie, konieczne w miejscach o wysokich temperaturach. Warto też wiedzieć nieco o charakterystyce regionu, z którego pochodzi wino – na przykład tereny górzyste nie pozwalają na zmechanizowane zbiory i wymuszają droższy zbiór ręczny.
- Otwórz się na nowe szczepy. W ten sposób nie tylko możesz znaleźć wybitne wina w przystępnej cenie, ale też poszerzysz swoją gamę smakową.
- Kupuj lokalnie – wina z polskich winnic lub sąsiadujących krajów nie muszą doliczać do ceny butelki znaczących kosztów transportu, jak to ma miejsce przy winach z Nowego Świata oraz bardziej odległych regionów europejskich jak Hiszpania czy Portugalia.
- Dobrym sposobem na zakup dobrego wina w okazyjnej cenie są oczywiście promocje.
- Wykorzystaj sztuczkę profesjonalnych degustatorów i… pij w ciemno. Chociaż droższe wina niekoniecznie są smaczniejsze, to… mogą się takimi wydawać. Podświadomość wpływa na naszą percepcję, dlatego wina, za które więcej zapłaciliśmy, często smakują nam bardziej. To dlatego degustatorzy wina nie mogą zobaczyć butelki, dopóki nie wystawią swojej oceny i niejednokrotnie konkursy wygrywają wina, które wcale nie kosztują majątku.
Polecane tanie wina – ceny na każdą kieszeń
Za mołdawskie BOROGAVI Chardonnay zapłacimy 21,99 zł, a otrzymamy cudownie rześkie wino, przełamujące nuty cytrusowe dojrzałą brzoskwinią. Harmonijny smak pozostawia po sobie przyjemny, owocowy finisz. To wino wyśmienite jako aperitif oraz do ryb, miękkich serów, dań z drobiu w słodko-kwaśnych sosach.
Z kolei bułgarskie BULGARIAN GEM Red Semi Dry kosztować Cię będzie niecałe 20 zł. Pomimo tak niskiej ceny, wino charakteryzuje pełny, dobrze zbalansowany smak, który kojarzy się raczej z wyrafinowanymi winami uznanych winnic. Elegancki, owocowo-korzenny bukiet to soczysta uczta, w której królują dojrzałe wiśnie, śliwki oraz maliny. To wino uniwersalne, które doda charakteru każdemu posiłkowi, zwłaszcza daniom kuchni włoskiej, ciemnym mięsom w sosie pieczeniowym czy deserom czekoladowym.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz