Czym jest wino musujące? Poznaj cechy, rodzaje i różnice
Co to jest wino musujące?
Wina musujące stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Chętnie wybieramy je nie tylko od święta, ale też do kolacji lub na prezent dla bliskiej osoby. Pasują do większości potraw, także tych, które ciężko sparować z alkoholem. Ze względu na orzeźwiające właściwości z przyjemnością sięgamy też po nie w ramach aperitif. Dowiedz się, jak wygląda produkcja popularnych win musujących, jakie są ich rodzaje i czym się od siebie różnią.
Wina musujące — rodzaje
Wino można podzielić na kilka kategorii, od słodkich po musujące. Różnią się od siebie regionem pochodzenia, techniką produkcji, szczepami, a nawet potencjałem dojrzewania. Trzy najbardziej znane i cenione rodzaje win musujących to:
Francuskie wino musujące Szampan — to wino produkowane w regionie Szampania. Wykorzystuje się do niego szlachetne odmiany, takie jak Chardonnay, Pinot Noir lub Pinot Meunier. Dają one bardziej cytrusowe, kwaśniejsze bukiety. Szampan wytwarzany jest metodą tradycyjną. To unikalne wino musujące - wyróżnia się długotrwałym dojrzewaniem i ciekawą historią.
Włoskie musujące wino Prosecco — stworzone w Wenecji Euganejskiej. Najpopularniejszym szczepem używanym do wytwarzania prosecco jest Glera, która daje słodki, gruszkowy aromat. Ten rodzaj trunku świetnie smakuje bez leżakowania. Techniką produkcji wina musującego Prosecco jest metoda Charmat.
Hiszpańskie wino musujące Cava — wytwarzana głównie w Katalonii. To wino musujące robione z lokalnych odmian, takich jak Parellada, Macabeo albo Xarello. Jednak w składzie coraz częściej można znaleźć również Chardonnay. W bukiecie wyczuwalne są jabłkowe nuty. Wino musujące Cava powstaje metodą szampańską.
Oprócz tych wysokiej jakości win musujących, istnieją też inne, mniej popularne warianty. Warto je poznać i wybrać te, które najbardziej przypadnie Ci do gustu. Do innych rodzajów win musujących należą m.in.: francuskie crémant, włoskie asti oraz niemieckie sekt.
Do czego podawać wino musujące?
Lekkie, musujące wina świetnie smakują w połączeniu z jedzeniem. Balans, jaki potrafią wprowadzić do kulinarnych kompozycji zachwyci każdego gościa. Warto jednak dopasować typ trunku do dania.
Wytrawne wina musujące charakteryzują się zrównoważonym, subtelnym smakiem. Są idealnym dopełnieniem przystawek i sałatek. Ten typ wina musującego często podawany jest z owocami morza, np. ostrygami i krewetkami. Równie dobrze komponuje się z delikatnymi serami, podkreślając ich aromat.
Dla win musujących słodkich najlepszym towarzyszem są ciasta i desery owocowe. To klasyczne połączenie stosowane jest w restauracjach na całym świecie. Słodkie wina musujące wspaniale harmonizują smak kwaśnej tarty cytrynowej lub musu malinowego. Takie trunki można też podać z bakaliami i miękkimi serami. Wina musujące półsłodkie i słodkie można również wykorzystać do drinków. Świetnie komponują się z kwaśnymi i orzeźwiającymi dodatkami, takimi jak limonka, pomarańcze lub mięta.
Szampan lub prosecco często podaje się samodzielnie. To idealna opcja dla tych, którzy dbają o kalorie - wino musujące ma jedną z najniższych zawartości cukru wśród trunków alkoholowych. Ta cecha czyni je świetnym wyborem na imprezę z przyjaciółmi czy wieczór degustacyjny.
Wina musujące — jakie wybrać?
Czasem chęć na wypicie kieliszka wina musującego jest większa, niż na jego tradycyjny, cichy odpowiednik. Szczególnie latem, kiedy chcemy się orzeźwić i schłodzić. Na co zwrócić uwagę wybierając typ wina musującego?
Na pewno ważne będą rodzaj i pochodzenie wina. Uważnie czytaj etykiety win musujących. Dzięki temu dopasujesz je do okazji i preferencji smakowych swoich i gości. Istotne jest także określenie stopnia słodyczy wina. Wytrawne wina musujące podkreślą inne dania, niż słodkie propozycje. Warto też spojrzeć na rodzaj bąbelków - czy są one delikatne i długotrwałe, czy też intensywne i szybko znikające. Kolejnym istotnym czynnikiem jest cena, która zależy od marki, regionu pochodzenia oraz użytej metody produkcji. Najlepszej jakości wina musujące kosztują setki, a nawet tysiące złotych!
Pamiętaj, że ten typ trunku nie musi powstawać tylko z białych szczepów. Jeśli preferujesz czerwone odmiany, możesz wypróbować mniej popularne różowe wina musujące.
Wino musujące i szampan — jakie są różnice?
Mimo tego, że dobre wina musujące i szampany łączy obecność bąbelków, w rzeczywistości różnią się kilkoma aspektami. Pierwszym z nich jest cena. Zazwyczaj szampan jest znacznie droższy, jednocześnie może dłużej leżakować. Poza tym wino musujące to szersza kategoria. Obejmuje trunki produkowane w różnych regionach świata, z różnych szczepów winogron. Natomiast do produkcji szampana używa się tylko trzech odmian. Kolejny aspekt to metody wytwarzania wina. Bąbelki powstają za sprawą fermentacji lub w kadziach. W przypadku szampana produkcja odbywa się wyłącznie metodą tradycyjną.
Jak produkowane jest wino musujące?
Delikatne i owocowe wina musujące podbiły nasze serca dzięki bąbelkom. Zastanawiasz się, w jaki sposób powstają? Sekret tkwi w dwuetapowej fermentacji wina. Pierwsza przebiega tradycyjnie tak jak w przypadku cichych odpowiedników. Druga fermentacja powoduje powstawanie bąbelków dwutlenku węgla.
Istnieje kilka metod wytwarzania wina musującego, z których każda wpływa na charakter, smak i jakość końcowego produktu. Dwie najpopularniejsze to:
Metoda tradycyjna (szampańska) — polega na powtórnej fermentacji w butelkach. Następnie przenosi się je do piwnic, gdzie powoli nabierają charakteru poprzez wytwarzany osad. Wino dojrzewa tam kilka miesięcy. Wyjątkiem jest szampan, którego minimalny czas łączenia wina z powstałym osadem to 15 miesięcy.
Metoda Charmata, (zbiornikowa) — to tańszy i szybszy sposób na wytworzenie bąbelków. Polega na fermentacji wina w zamkniętych zbiornikach, co pozwala na zachowanie świeżości i owocowości. Ta metoda jest szczególnie popularna w białych musujących winach prosecco.
Mniej znane techniki produkcji win musujących to metoda transferowa. Łączy ona tradycyjną i zbiornikową. Wina można również poddać nagazowaniu. Sztucznie wytworzone bąbelki są jednak bardzo duże, agresywne i szybko znikają z kieliszka.
Wino musujące — o czym warto wiedzieć?
Nie tylko najlepsze wina musujące wymagają odpowiedniej uwagi przy podawaniu i przechowywaniu. Aby w pełni docenić urok bąbelków, zaleca się serwowanie tego trunku w odpowiedniej temperaturze. Zazwyczaj jest to zakres od 6°C do 10°C. Ważne jest również delikatne obracanie butelki przed otwarciem, aby równomiernie rozłożyć osad drożdżowy. Wino musujące podawać należy w wysokich kieliszkach, np. tych w kształcie tulipana. Dzięki temu bąbelki utrzymają się znacznie dłużej. Otwartą butelkę schowaj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Dbałość o te szczegóły pozwoli cieszyć się pełnią smaku i aromatu białego wina musującego podczas każdej okazji.
Popularne wina musujące
Wśród najlepszych win musujących na pewno znajduje się szampan. Od wieków zachwyca elegancją i zbalansowanym smakiem. Francuskie wino musujące COMTESSE LAFOND Vintage Champagne jest tego doskonałym przykładem. Zachwyca delikatnymi aromatami egzotycznych owoców i maślano-miodowymi nutami. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają czegoś naprawdę wyjątkowego. Intrygujące w smaku jest również hiszpańskie wino musujące CAVA MANOS Brut. Przyciąga uwagę długotrwałymi bąbelkami i jabłkowo-ziołowym zapachem, przez co idealnie podkreśla smak owoców morza.
W ostatnich latach niezwykle popularne stało się prosecco. Ze swoim świetnym stosunkiem jakości do ceny umożliwiło celebrowanie drobnych przyjemności. Ciekawą propozycją jest włoskie wino musujące MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC. Ma słomkową barwę z zielonymi refleksami. W bukiecie wyczuwalne są białe owoce, zielone jabłko, cytryna i brzoskwinia.
Czy szampan to wino musujące?
Wiele osób zastanawia się, czy owocowe wina musujące i szampany są tym samym trunkiem. Odpowiedź brzmi: nie. Szampan jest jednym z najbardziej znanych i cenionych rodzajów wina musującego, jednak nie wszystkie wina musujące to szampan. Ten rodzaj wina musi pochodzić z Szampanii i być produkowany zgodnie ze ściśle określonymi normami. Prosecco czy cava, są równie pyszne i zasługują na uwagę, ale szampan wciąż pozostaje symbolem luksusu.
Każde z rodzajów win musujących oferuje coś wyjątkowego. Niektóre są delikatne i owocowe, inne mają dużą kwasowość. Dzięki temu możesz stale odkrywać nowe możliwości. Na pewno znajdziesz ulubione, unikalne wino musujące, które spełni Twoje wymagania i przypadnie Ci do gustu.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz