Co warto wiedzieć o winach półsłodkich

Kategoria: Parę słów o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 1453

Co warto wiedzieć o winach półsłodkich

Jak rozpoznać wino półsłodkie?

Bogactwo rodzajów win może przyprawić o zawrót głowy, zwłaszcza, że etykiety często są w języku obcym. Jak rozpoznać wino półsłodkie? Oznaczone będzie, w zależności od kraju pochodzenia, jednym z poniższych terminów: medium sweet, semi sweet, demi doux, moelleux, demi dolce, semi dolce, feiedes, llebllch. Wina półsłodkie smakiem zbliżone są do win półwytrawnych, ale wyraźniej się w nich odznacza nuta słodyczy. Wina półsłodkie wytwarza się ze szczepów winorośli, które dają naturalnie słodkie owoce. Są to odmiany uprawiane w słonecznym klimacie. Zawartość cukru to od 10 do aż 45 g na litr a alkoholu - 11-13% obj.

Wino półsłodkie - dla kogo?

Wina półsłodkie stanowią dobrą opcję dla tych, którzy wino pijają raczej od święta. W Polsce to bardzo często wybierane wina, ponieważ jest przyjazne dla nieprzyzwyczajonych do wytrawnych smaków. Wina półsłodkie pije się łatwo, i można je skomponować z wieloma daniami. Mimo że doskonale poradzi sobie samodzielnie, polecamy je zwłaszcza w towarzystwie deski wędlin i serów.

Z czym pić wino półsłodkie?

Wino półsłodkie to najlepszy kompan deseru. Białe półsłodkie połącz z biszkoptem, tartą cytrynową albo sałatką owocową. Półsłodkie czerwone współgra z cięższymi deserami na bazie czekolady, typu brownie, wuzetka, tort Sachera i trufle.

Wino półsłodkie – ile to kalorii?

Bez względu na to, czy Twoim ulubieńcem jest wino różowe, białe czy czerwone, półsłodkie wino skrywa ok. 144 kcal w 150 ml, czyli jednym kieliszku.

Jakie jest dobre wino półsłodkie białe?

Henye Furmint Semi Sweet to wysokiej jakości wino z Węgier, polecane przez Roberta Makłowicza. Intensywne nuty owoców tropikalnych łączą się z miodowymi i kwiatowymi aromatami. Delikatna kwasowość równoważy słodkie wykończenie, które jeszcze długo rozpływa się na podniebieniu.

Jakie jest dobre wino półsłodkie czerwone?

BADAGONI Kindzmarauli to łagodne wino czerwone doskonałe na lato. Polecane do deserów, zwłaszcza na bazie lodów i czekolady. Karmelowe nuty w bukiecie sprawią, że zrozumiesz rosnącą popularność win gruzińskich.

Jakie jest dobre wino półsłodkie różowe?

Salmon Creek White Zinfandel dopełni lekkie potrawy i zachwyci Cię jedwabistą słodyczą zaskakująco skomponowaną z wyrazistą pikanterią. Rezultatem tego zabiegu jest rześkie wino o rozpływającej się w ustach konsystencji.

Jak zrobić domowe wino półsłodkie?

Wino z winogron - przepis na wino półsłodkie

Składniki:

  1. 10 kg czerwonych winogron,
  2. 1 l wody,
  3. 4 kg cukru,
  4. Drożdże burgund lub bordeaux (opcjonalnie),
  5. Pożywka mineralna (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Winogrona oberwij z kiści i lekko zmiażdż. Cukier zagotuj w 1 l wody. Tak przygotowany syrop cukrowy dolej do gronowej miazgi. Jeśli zdecydujesz się dodać drożdże, to jest ten moment. Winogrona jednak zawierają naturalne drożdże, więc powinny zacząć fermentować nawet bez dodatku drożdży. Zostaw pod przykryciem na około 3 dni. Po tym czasie oddziel sok z owoców od miazgi. Użyj winomierza do pomiaru stężenia cukru i w razie potrzeby dosłódź. Sok wlej z powrotem do wyczyszczonego gąsiora. Moszcz można też wzbogacić pożywką, by wspomóc fermentację.

Gdy wino przestanie się pienić, przecedź wino, pozbywając się osadu. Wino wlej do butelek i pozwól leżakować przez co najmniej pół roku.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj