Co lepsze - korek czy zakrętka? Omawiamy zamknięcia wina!
Korek czy zakrętka - czy to ma znaczenie?
Zastanawiasz się, czym się różnią zamknięcia do wina? Czy mają wpływ na smak i jakość tego trunku? Dziś na warsztat bierzemy korek do wina - z czego jest, jakie ma zalety i czy istnieją dla niego alternatywy. Oprócz tego dowiesz się, czym charakteryzuje się wino zamknięte zakrętką i w jakich obszarach taki typ zamknięcia sprawdzi się najlepiej.
Historia korka i zakrętki w winiarstwie
Korki i zakrętki do wina mają zupełnie różne korzenie. Korek naturalny ma swoje początki w starożytności. Jeszcze większą popularność zyskał w okresie średniowiecza. W XVII wieku dodatkiem do korków do wina naturalnego stały się druciki, które do dziś zabezpieczają szampany i wina musujące. A w kolejnych latach powstały maszyny do produkcji korków, dzięki czemu ich dostępność się zwiększyła i stały się głównym zamknięciem butelki wina.
Zakrętki zaczęły zdobywać popularność dopiero w XX wieku. Obecnie taki typ zamknięcia wykorzystuje się głównie do młodych i świeżych trunków, np. Rieslingów, choć niektórzy producenci nadal preferują korki stożkowe do win przeznaczonych do szybkiego spożycia.
Tradycyjna rola korka
Tradycyjny korek do wina ceniono ze względu na elastyczność, szczelność i zdolność oddychania. Już Grecy i Rzymianie używali korka do zamykania naczyń. Zamknięcie butelki korkiem miało ogromne znaczenie dla procesu starzenia i przechowywania wina. Poza tym korki do wina naturalne chroniły trunek przed zepsuciem i wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych.
Czy korek ma wpływ na jakość wina?
Korek do wina musującego i cichego pełni funkcję nie tylko zamknięcia, ale również regulatora dojrzewania wina. Dzięki swojej porowatości umożliwia wymianę tlenu z wnętrzem butelki. To właśnie naturalny korek do zamykania wina sprawia, że z upływem lat trunek zyskuje złożoność smaku i aromatu.
Z czego zrobione są korki do wina?
Czy wiesz, z czego jest zrobiony korek do wina? Wytwarza się go z dębu korkowego (Quercus suber), który występuje głównie w krajach śródziemnomorskich. Właśnie dlatego 80% światowej produkcji korków do butelek z winem odbywa się w Portugalii i Hiszpanii. Z tego materiału tworzy się poszczególne rodzaje zamknięć butelek, np. korki lite do wina, korki warstwowe i aglomerowane.
Zalety i wady korka naturalnego
Wiesz już, z czego jest korek do wina, dlatego teraz warto poznać jego wady i zalety:
Zalety - największą zaletą jest zdolność do kontrolowanej wymiany tlenu. Zamknięcie butelki korkiem sprawia, że rozwija one swoje złożone aromaty i ma większy potencjał do starzenia. Dodatkowo materiał jest ekologiczny. Z kory dębu korkowego robi się korki biodegradowalne, doceniane przez konsumentów.
Wady - najczęstszym problemem związanym z użyciem naturalnego korka do wina jest ryzyko wady korkowej. Jego stosowanie jest również droższe w porównaniu do alternatywnych zamknięć. Ponadto średnica korka do wina może się od siebie różnić, a to oznacza brak powtarzalności pod kątem szczelności butelek.
Ryzyko wady korkowej
Wada korkowa, znana jest również jako choroba korkowa lub TCA (trichloranizol). Nadaje trunkowi nieprzyjemny zapach pleśni i sprawia, że staje się niezdatny do spożycia. Szacuje się, że nawet od 2 do 8% win zamkniętych korkiem naturalnym może być dotknięte tym problemem!
Alternatywa dla naturalnych korków do wina
Z czego robi się korki do wina oprócz naturalnej kory dębu? Mogą być one stworzone z różnych materiałów. W sklepach kupisz:
- korek silikonowy do wina
- szklany korek do wina
- metalowy korek do wina
- plastikowy korek do wina
- korek z żywicy syntetycznej
Istnieją również inne rodzaje zamknięć, przeznaczone głównie do przechowywania otwartych butelek. Są to:
- korki próżniowe do wina
- korek grawitacyjny do wina
- elektryczny korek do wina
Zakrętki – czy mogą dorównać tradycyjnemu korkowi?
Mimo dużej konkurencji, największą alternatywą dla korka stała się zakrętka do wina. Jest łatwa w użyciu, a korzystanie z niej zapewnia brak ryzyka wady korkowej. Choć wino zamknięte zakrętką kojarzy się często z trunkiem niższej jakości, tak naprawdę wcale jej nie definiuje. Nakrętki są w pełni szczelne, co zapobiega niekontrolowanej oksydacji wina.
Jaki typ zamknięcia wina wybierają producenci?
Wybór zamknięcia butelki wina często zależy od lokalnych tradycji, dostępności surowców oraz preferencji rynku docelowego. W Europie, a zwłaszcza we Francji czy Włoszech, korek naturalny wciąż dominuje nad zakrętką do wina. Szczególnie w przypadku win czerwonych. Z kolei w Wielkiej Brytanii, Australii i Nowej Zelandii, zakrętki to powszechne rozwiązanie.
Nie bez przyczyny producenci biorą pod uwagę również klimat. W cieplejszych regionach ryzyko szybkiego utleniania jest większe. Dlatego coraz częściej stosuje się zamknięcie wina zakrętką. Poza tym wielu winiarzy przykłada dużą wagę do estetyki. W tym przypadku nadal króluje elegancki korek do wina, na którym można umieścić swoje logo, nazwę lub rocznik trunku.
Ekologia i zrównoważone zamknięcia
W świecie winiarstwa nie bez znaczenia są ekologiczne korki do wina. Korek naturalny jest w pełni biodegradowalny i pochodzi z odnawialnych źródeł. To czyni go bardziej przyjaznym dla środowiska. Jednak metody recyklingu stają się coraz bardziej efektywne, co sprawia, że zakrętki mogą również wpływać na aspekt ekologiczny - przy okazji ograniczając wycinkę drzew.
Co jest lepsze dla konsumenta – korek do wina czy zakrętka?
Już wiesz, jaki korek do wina może zastąpić ten z naturalnej kory oraz czym charakteryzują się zakrętki. Ale co jest lepsze dla konsumentów? Jakie korki do wina wybierają najczęściej? Biorąc pod uwagę cenę, korzystniejsze są zakrętki do wina, co wynika z kosztów produkcji. Są też one bardziej praktyczne i łatwiejsze w użyciu, szczególnie w przypadku zabierania butelki na piknik lub w podróż. Korki do wina naturalne pozwalają zaś na powolne dojrzewanie bez ingerencji nowoczesnych technologii. To nadaje trunkowi wyjątkowy smak i aromat. Poza tym cenione są ze względu na tradycję, prestiż i elegancki wygląd. Podsumowując - ostateczny wybór zależy od Twoich preferencji. Jednak najlepiej zwracać uwagę na zawartość butelki, a nie na jej zamknięcie.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz