Co lepsze - korek czy zakrętka? Omawiamy zamknięcia wina!

list Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 83
Co lepsze - korek czy zakrętka? Omawiamy zamknięcia wina!

Korek czy zakrętka - czy to ma znaczenie?

Zastanawiasz się, czym się różnią zamknięcia do wina? Czy mają wpływ na smak i jakość tego trunku? Dziś na warsztat bierzemy korek do wina - z czego jest, jakie ma zalety i czy istnieją dla niego alternatywy. Oprócz tego dowiesz się, czym charakteryzuje się wino zamknięte zakrętką i w jakich obszarach taki typ zamknięcia sprawdzi się najlepiej.

Historia korka i zakrętki w winiarstwie

Korki i zakrętki do wina mają zupełnie różne korzenie. Korek naturalny ma swoje początki w starożytności. Jeszcze większą popularność zyskał w okresie średniowiecza. W XVII wieku dodatkiem do korków do wina naturalnego stały się druciki, które do dziś zabezpieczają szampany i wina musujące. A w kolejnych latach powstały maszyny do produkcji korków, dzięki czemu ich dostępność się zwiększyła i stały się głównym zamknięciem butelki wina.

Zakrętki zaczęły zdobywać popularność dopiero w XX wieku. Obecnie taki typ zamknięcia wykorzystuje się głównie do młodych i świeżych trunków, np. Rieslingów, choć niektórzy producenci nadal preferują korki stożkowe do win przeznaczonych do szybkiego spożycia.

Tradycyjna rola korka

Tradycyjny korek do wina ceniono ze względu na elastyczność, szczelność i zdolność oddychania. Już Grecy i Rzymianie używali korka do zamykania naczyń. Zamknięcie butelki korkiem miało ogromne znaczenie dla procesu starzenia i przechowywania wina. Poza tym korki do wina naturalne chroniły trunek przed zepsuciem i wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych.

Czy korek ma wpływ na jakość wina?

Korek do wina musującego i cichego pełni funkcję nie tylko zamknięcia, ale również regulatora dojrzewania wina. Dzięki swojej porowatości umożliwia wymianę tlenu z wnętrzem butelki. To właśnie naturalny korek do zamykania wina sprawia, że z upływem lat trunek zyskuje złożoność smaku i aromatu.

Z czego zrobione są korki do wina?

Czy wiesz, z czego jest zrobiony korek do wina? Wytwarza się go z dębu korkowego (Quercus suber), który występuje głównie w krajach śródziemnomorskich. Właśnie dlatego 80% światowej produkcji korków do butelek z winem odbywa się w Portugalii i Hiszpanii. Z tego materiału tworzy się poszczególne rodzaje zamknięć butelek, np. korki lite do wina, korki warstwowe i aglomerowane.

Zalety i wady korka naturalnego

Wiesz już, z czego jest korek do wina, dlatego teraz warto poznać jego wady i zalety:

Zalety - największą zaletą jest zdolność do kontrolowanej wymiany tlenu. Zamknięcie butelki korkiem sprawia, że rozwija one swoje złożone aromaty i ma większy potencjał do starzenia. Dodatkowo materiał jest ekologiczny. Z kory dębu korkowego robi się korki biodegradowalne, doceniane przez konsumentów.


Wady - najczęstszym problemem związanym z użyciem naturalnego korka do wina jest ryzyko wady korkowej. Jego stosowanie jest również droższe w porównaniu do alternatywnych zamknięć. Ponadto średnica korka do wina może się od siebie różnić, a to oznacza brak powtarzalności pod kątem szczelności butelek.

Ryzyko wady korkowej

Wada korkowa, znana jest również jako choroba korkowa lub TCA (trichloranizol). Nadaje trunkowi nieprzyjemny zapach pleśni i sprawia, że staje się niezdatny do spożycia. Szacuje się, że nawet od 2 do 8% win zamkniętych korkiem naturalnym może być dotknięte tym problemem!

Alternatywa dla naturalnych korków do wina

Z czego robi się korki do wina oprócz naturalnej kory dębu? Mogą być one stworzone z różnych materiałów. W sklepach kupisz:

  • korek silikonowy do wina
  • szklany korek do wina
  • metalowy korek do wina
  • plastikowy korek do wina
  • korek z żywicy syntetycznej

Istnieją również inne rodzaje zamknięć, przeznaczone głównie do przechowywania otwartych butelek. Są to:

  • korki próżniowe do wina
  • korek grawitacyjny do wina
  • elektryczny korek do wina

Zakrętki – czy mogą dorównać tradycyjnemu korkowi?

Mimo dużej konkurencji, największą alternatywą dla korka stała się zakrętka do wina. Jest łatwa w użyciu, a korzystanie z niej zapewnia brak ryzyka wady korkowej. Choć wino zamknięte zakrętką kojarzy się często z trunkiem niższej jakości, tak naprawdę wcale jej nie definiuje. Nakrętki są w pełni szczelne, co zapobiega niekontrolowanej oksydacji wina.

Jaki typ zamknięcia wina wybierają producenci?

Wybór zamknięcia butelki wina często zależy od lokalnych tradycji, dostępności surowców oraz preferencji rynku docelowego. W Europie, a zwłaszcza we Francji czy Włoszech, korek naturalny wciąż dominuje nad zakrętką do wina. Szczególnie w przypadku win czerwonych. Z kolei w Wielkiej Brytanii, Australii i Nowej Zelandii, zakrętki to powszechne rozwiązanie.

Nie bez przyczyny producenci biorą pod uwagę również klimat. W cieplejszych regionach ryzyko szybkiego utleniania jest większe. Dlatego coraz częściej stosuje się zamknięcie wina zakrętką. Poza tym wielu winiarzy przykłada dużą wagę do estetyki. W tym przypadku nadal króluje elegancki korek do wina, na którym można umieścić swoje logo, nazwę lub rocznik trunku.

Ekologia i zrównoważone zamknięcia

W świecie winiarstwa nie bez znaczenia są ekologiczne korki do wina. Korek naturalny jest w pełni biodegradowalny i pochodzi z odnawialnych źródeł. To czyni go bardziej przyjaznym dla środowiska. Jednak metody recyklingu stają się coraz bardziej efektywne, co sprawia, że zakrętki mogą również wpływać na aspekt ekologiczny - przy okazji ograniczając wycinkę drzew.

Co jest lepsze dla konsumenta – korek do wina czy zakrętka?

Już wiesz, jaki korek do wina może zastąpić ten z naturalnej kory oraz czym charakteryzują się zakrętki. Ale co jest lepsze dla konsumentów? Jakie korki do wina wybierają najczęściej? Biorąc pod uwagę cenę, korzystniejsze są zakrętki do wina, co wynika z kosztów produkcji. Są też one bardziej praktyczne i łatwiejsze w użyciu, szczególnie w przypadku zabierania butelki na piknik lub w podróż. Korki do wina naturalne pozwalają zaś na powolne dojrzewanie bez ingerencji nowoczesnych technologii. To nadaje trunkowi wyjątkowy smak i aromat. Poza tym cenione są ze względu na tradycję, prestiż i elegancki wygląd. Podsumowując - ostateczny wybór zależy od Twoich preferencji. Jednak najlepiej zwracać uwagę na zawartość butelki, a nie na jej zamknięcie.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×