Co do grzańca? Propozycje słodkich i wytrawnych przekąsek
Co podawać do grzanego wina? Najlepsze przekąski
Grzane wino to klasyk jesiennych i zimowych wieczorów. Jest aromatyczne, rozgrzewające i świetnie sprawdza się na wieczór z bliskimi. Jednak sam napój to połowa sukcesu. Jeśli chcesz w pełni cieszyć się jego smakiem, zadbaj o przekąski, które podkreślą jego smak. Dowiedz się, co pasuje do grzanego wina i jakie przekąski podawać do korzennych przypraw.
Czym jest grzane wino?
Grzaniec to nic innego jak wino podgrzewane z mieszanką przypraw, takich jak cynamon, goździki, anyż, czy imbir. Często dodaje się do niego również owoce i miód, aby nadać trunkowi słodycz. Z racji wysokiej temperatury podania spożywa się go w chłodniejsze miesiące. To dobry sposób na rozgrzanie i stworzenie przytulnej, świątecznej atmosfery.
Co podać do grzanego wina? Lokalne przekąski
Jedną z podstawowych zasad doboru przekąsek do wina jest zwrócenie uwagi na region. Tyczy się to również grzańca. Zestaw przypraw do grzanego wina może się różnić w zależności od kraju. To sprawia, że zarówno trunek jak i przekąski z nim podawane nabierają lokalnego charakteru. Co do grzanego wina podaje się w Niemczech? Tam królują aromatyczne pierniki i soczyste kiełbaski bratwurst. W Polsce idealnym wyborem będą tradycyjne oscypki z żurawiną, których słono-słodki smak świetnie zrównoważy intensywność wina. Dobrą przekąską do grzańca będą też toruńskie pierniki. Z kolei we Francji warto przygotować chrupiącą bagietkę z serem lub czekoladowe croissanty. Takie lokalne smakołyki wzbogacą smak zarówno czerwonego, jak i białego wina grzanego.
Wytrawne przekąski do grzanego wina
Wytrawne smakołyki to dla wielu osób najlepszy pomysł na przekąski do grzanego wina. Potrafią stworzyć z napojem zharmonizowane połączenia smakowe, które nie tylko sycą, ale podkreślają jego aromaty. Co pasuje do grzanego wina? Oto kilka propozycji, których warto spróbować:
Przekąski z ciasta francuskiego - aromatyczne paluszki i zawijańce wypełnione serem, szynką i ziołami mogą wspaniale balansować grzane wino.
Pieczywo - świeże, chrupiące bułki i chleby to podstawa do różnych dodatków. Można je podać z masłem, dipem i serami, które świetnie łączą się z ciepłym, aromatycznym grzańcem.
Zastanawiasz się, co do grzanego wina będzie pasowało z kategorii produktów sklepowych? Strzałem w dziesiątkę będą krakersy, gotowe zestawy antipasti czy bagietki czosnkowe. Możesz też eksperymentować i spróbować grzańca z ulubionymi, codziennymi przekąskami.
Co jeść do grzanego wina? Wędliny i sery!
Będąc przy wytrawnych przekąskach, nie można zapomnieć o wędlinach i serach. To dobry dodatek zarówno do wina podawanego na zimno, jak i na ciepło. Odpowiednio dobrane zrównoważą aromatyczny smak grzańca. Na jakie rodzaje wędlin i serów warto więc postawić?
Wędliny - wybierz wędzone i dość ostre wędliny, takie jak salami, chorizo, szynka parmeńska, boczek, a nawet kabanosy. Ich pikantność i wyrazisty smak to dobry kontrast dla słodyczy zawartej w kubku grzanego wina.
Sery - najlepsze będą intensywne sery, które nie zostaną zdominowane szczególnie przez korzenną wersję grzanego wina. Postaw na dojrzewające lub pleśniowe, np. cheddar, parmezan, gorgonzola i roquefort.
Słodkie przekąski do grzanych win
Co podać do grzanego wina, jeśli nie masz ochoty na wytrawne potrawy? Z pomocą przychodzą ciasta, ciasteczka i oczywiście... czekolada! Poniżej znajdziesz sprawdzone słodkie przekąski do grzańca, które warto wypróbować:
Czekolada - gorzka czekolada i trufle zajmują szczególne miejsce w sercach wielu osób. Podając je z grzanym winem, otrzymamy głęboki smak, który tworzy harmonijne połączenie z korzennymi nutami trunku. To idealny duet, dosłownie rozpływający się w ustach.
Tarty i ciasta - tarta z jabłkami i cynamonem, ciasto drożdżowe ze śliwką, czy placek z gruszkami z odrobiną miodu - każde z tych ciast doskonale komponuje się z przyprawami obecnymi w grzańcu. Delikatna słodycz i owoce dodają temu połączeniu świeżości.
Ciasteczka korzenne - co się dodaje do grzańca? Goździki, cynamon, kardamon, dlatego ciasteczka o tym samym smaku mogą spotęgować wrażenia przy degustacji wina podawanego na ciepło.
Bakalie - orzechy i suszone owoce to lekkie przekąski, które świetnie uzupełniają słodkie i korzenne nuty grzanego wina. Przede wszystkim warto spróbować moreli, śliwek, żurawiny, migdałów, orzechów włoskich i laskowych.
Do kategorii słodkich przekąsek do grzańca można zaliczyć również owoce. Świeże gruszki, winogrona i figi mogą dodać grzańcowi dodatkowej warstwy smakowej.
Dania główne i grzane wino – czy to dobre połączenie?
Jedzenie pasujące do grzańca to nie tylko słone i słodkie przekąski. Do ciepłego wina śmiało możesz podać dania główne. Zwłaszcza te, które są sycące i aromatyczne. Przykładem są dania jednogarnkowe, takie jak gulasz czy leczo. Równie dobrym wyborem będą tarty, quiche i różnego rodzaju zapiekanki. Ich wytrawny smak to świetny kontrast dla korzennych nut wina. Podsumowując - łącząc grzańca i danie główne zapewnisz sobie pyszny i obfity posiłek.
Jak dopasować dodatki do grzańca?
Dopasowanie przekąsek do grzańca powinno opierać się na sprawnym komponowaniu smaków. Jeśli wino ma wyczuwalne cytrusowe nuty, postaw na lekkie przekąski. Takie połączenie podkreśli orzeźwiające akcenty w winie, a całość nabierze lekkości. A co dodać do grzańca galicyjskiego, w którym dominują cynamon, kardamon i imbir? W tym przypadku doskonale sprawdzą się korzenne ciasteczka, ser o wyrazistym smaku i pikantne wędliny. Jeśli wybierasz grzańca o smaku czekolady lub chilli, przygotuj przystawki mające podobne aromaty. Dzięki temu nie zdominujesz trunku.
Dla osób niepijących alkoholu alternatywą jest grzane wino bezalkoholowe. Jego bazą często są naturalne soki, herbaty lub grzaniec galicyjski 0%. Wyróżnia się mocno owocowym smakiem, np. wiśni, jabłek, winogron, a nawet gruszek. Co dodać do grzanego wina jako przystawkę? To zależy od dodatków. Im więcej cytrusów i delikatnych przypraw w trunku, tym lżejsze przekąski.
Czerwone i białe grzane wino - jakie przekąski?
Smak przekąsek dyktuje również rodzaj trunku. Czerwone grzane wino jest głębokie i intensywne. Dlatego jedzenie także powinno mieć wyrazisty charakter - inaczej zostanie przyćmione. Tutaj najlepsze będą pikantne i słone potrawy równoważące słodycz napoju. Natomiast białe grzane wino jest lżejsze i bardziej owocowe. Takie też powinny być dodatki do grzańca. Idealnie sprawdzą się grissini z hummusem, tartaletki, ser camembert i owoce takie jak gruszki i brzoskwinie.
Praktyczne porady: jak serwować grzane wino i przekąski?
Każdy rodzaj wina podaje się inaczej. To samo tyczy się grzańca. Temperatura podania jest wysoka - wynosi ok. 60-80°C. W związku z tym najlepiej serwować go w kubkach, kuflach lub kieliszkach z grubego szkła. Dzięki temu utrzymasz ciepło i będziesz cieszyć się winem przez dłuższy czas, bez konieczności ponownego podgrzewania. Przekąski warto podawać na drewnianych deskach lub paterach, co ułatwi gościom próbowanie różnych wariantów smakowych.
Już wiesz, co dodać do grzanego wina i jakie przekąski będą królować na stołach w jego towarzystwie. Niezależnie od tego, czy wybierzesz słodkie, czy słone przystawki, pamiętaj o harmonii smaków, dzięki której wieczór z grzańcem zapamiętasz na długo!
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz