Białe wino wytrawne – do czego pasuje i jak je serwować?
Czy warto wybrać wytrawne wino białe?
Wina białe wytrawne cieszą się ogromną popularnością. Są idealnym wyborem na ciepłe, letnie wieczory ze względu na swoją lekkość i zrównoważoną kwasowość. Właściwości białego wina wytrawnego, takie jak niska zawartość cukru czy antyoksydanty sprawiają, że stanowi zdrowszą alternatywę dla bardziej słodkich odmian. Co więcej, można używać go w kuchni. Białe wytrawne wino do gotowania często sprawdza się jako składnik sosów na bazie śmietany.
Dobór gatunku białego wina do potraw
Dobre białe wino wytrawne może wzbogacić każdy posiłek. Różne odmiany mają unikalne właściwości smakowe, które doskonale współgrają z konkretnymi potrawami. Poniżej znajdziesz kilka popularnych gatunków białych win wytrawnych i ich rekomendowane zastosowanie.
Wino białe wytrawne Chardonnay
Chardonnay to jedno z najbardziej wszechstronnych win białych wytrawnych. Ma szeroki bukiet, który potrafi zachwycić różnorodnymi aromatami w zależności od miejsca uprawy tego szczepu. To białe wytrawne wino o szlachetnym smaku, które po leżakowaniu w dębowych beczkach wyróżnia się głębokim, kremowym smakiem. Idealnie komponuje się z daniami na bazie maślanych sosów, grillowanego kurczaka oraz delikatnych serów. Wino białe wytrawne Chardonnay to także doskonały wybór do ryb i jagnięciny.
Wino białe wytrawne Sauvignon Blanc
Wina białe wytrawne Sauvignon Blanc mają intensywny, świeży i owocowy aromat. Smak winogron z tego szczepu zmienia się w zależności od stopnia dojrzałości. Dlatego białe wina aromatyczne Sauvignon Blanc świetnie współgrają z owocami morza, grillowanymi warzywami, białym mięsem, a nawet daniami z kuchni azjatyckiej. Delikatna kwasowość i tropikalne akcenty sprawiają, że ten trunek sprawdzi się również jako aperitif. Ponadto to doskonałe wino do sałatek, ponieważ dobrze uzupełnia smak lekkich przekąsek.
Pinot Grigio - wino białe wytrawne
Pinot Grigio to białe wytrawne wino z Alzacji, którego produkcję do perfekcji opanowali Włosi. Znane jest ze swojej lekkości, delikatnej kwasowości i subtelnego smaku. To dobre wino białe wytrawne na lato. Doskonale komponuje się z owocami morza, rybami i lekkimi sałatkami z dodatkiem owoców. Natomiast wina włoskie białe wytrawne Pinot Grigio warto zestawić z makaronami, bruschettą i carpaccio.
Wino białe wytrawne Riesling
Niemieckie białe wino wytrawne Riesling oferuje szeroki wachlarz smaków. Wyrazista kwasowość i orzeźwiający, słodkawy posmak sprawiają, że świetnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej, drobiu, a nawet niektórych potraw na bazie wieprzowiny. Białe wino riesling można też podać z rybami, owocami morza oraz kiszonkami.
Zasady podawania wina białego wytrawnego
Aby wina białe wytrawne w pełni oddawały swój bukiet, powinny być serwowane zgodnie z pewnymi zasadami. Kluczowa jest tutaj odpowiednia temperatura podania. Lekkie białe wina powinny być schłodzone do 7-10°C. Natomiast beczkowane białe wytrawne należy serwować w temperaturze 10-13°C. Pamiętaj, że zbyt ciepłe wino traci swoją świeżość i staje się mdłe. Z kolei zbyt zimne może być ostrzejsze w smaku.
W kwestii podawania najlepiej sprawdzą się kieliszki w kształcie tulipana. Schłodzone białe wino wlewa się do szkła z dość smukłą czaszą delikatnie zwężającą się ku górze. To pozwala dłużej utrzymać niską temperaturę trunku. Dodatkowo kieliszki powinny mieć długie nóżki i cienkie szkło.
A jak serwować wytrawne wino białe podczas posiłków? Najczęściej podaje się je jako aperitif lub w trakcie pierwszych dań, zwłaszcza jeśli są one lekkie. Dzięki temu smak białego wina harmonijnie współgra z jedzeniem.
Ile kalorii ma wino białe wytrawne?
Białe wino, podobnie jak inne wina wytrawne, jest stosunkowo niskokaloryczne. Ten rodzaj trunku zawiera minimalne ilości cukru. Ile kalorii ma butelka wina białego wytrawnego? Przyjmując, że jej pojemność to 750 ml, zawartość będzie miała około 600 kcal. Warto pamiętać, że im wyższa zawartość alkoholu, tym więcej kalorii. Dlatego dla osób dbających o linię najlepszą opcją jest wino białe wytrawne bezalkoholowe.
Wino białe wytrawne to trunek o wielu obliczach, który idealnie pasuje do różnorodnych potraw i okazji. Dzięki tym wskazówkom dobierzesz odpowiednie wino do sałatek, mięsa i ryb, zachwycając podniebienia najbardziej wymagających gości.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz