Białe wino - poznaj tajniki jego serwowania!

list Kategoria: Winne porady Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 825
Białe wino - poznaj tajniki jego serwowania!

Białe wino: do czego i jak je serwować?

Wino to jeden z najstarszych trunków na świecie. Wynalezione ponad 7 000 lat temu przez cywilizację Sumerów jest obecnie jednym z najchętniej spożywanych alkoholi do posiłków. I choć równie dobrze smakuje ono w pojedynkę, to właśnie z potrawami nabiera ono odpowiedniej oprawy. Dlatego też w poniższym artykule zdradzamy, do czego podawać białe wino oraz jak je serwować. Przeczytaj i dowiedz się więcej!

Białe wino i jego niezwykłe właściwości

Będące młodszym rodzeństwem wina czerwonego wino białe, zostało wynalezione ok. 3 500 r. p.n.e. Co więcej, przez wieki stanowiło ono jeden z ulubionych trunków władców i ich dworzan. Wazy tego trunku odnaleziono bowiem m.in. w grobowcu samego Tutanchamona. I nic dziwnego - walory smakowe białego wina od wieków wzbudzają zachwyt. Współcześnie jednak coraz częściej mówi się o jego właściwościach prozdrowotnych. Zdaniem naukowców białe wino wpływa bowiem korzystnie na: Odporność - zmniejszając ryzyko powstawania wrzodów oraz stanów zapalnych żołądka. Serce i układ krwionośny - redukując ryzyko występowania chorób serca zakrzepów i zatorów. Kości - ze względu na duże ilości wapnia (10-15 mg na 100 ml) oraz fosforu (10-30 mg na 100 ml) białe wino wzmacnia kości. Pęcherz - moczopędne działanie wina usuwa z organizmu toksyny, w tym m.in. amoniak. To z kolei ogranicza ryzyko kamicy nerkowej. Warto również wspomnieć o odmładzających właściwościach białego wina. Trunek ten zawiera bowiem duże ilości antyoksydantów i przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Co więcej, korzystnie wpływają one także na wydolność płuc.

Białe wino - do czego je podawać?

Koneserzy cenią sobie natomiast białe wino, za jego niezwykłe właściwości smakowe oraz sposób, w jaki podkreśla on smak niektórych potraw oraz serów. Kluczowe znaczenie przy doborze wina do konkretnego dania ma głównie stopień jego wytrawności. Ten z kolei zależy m.in. od rodzaju szczepu oraz regionu, z którego owoce te pochodzą. Rodzaje win białych.

Wina białe można podzielić na:

  • Białe wina wytrawne - produkowane m.in. ze szczepów Sauvignon Blanc i Chardonnay wino białe wytrawne serwuje się zwykle z wędlinami oraz serami długo dojrzewającymi lub wędzonymi. Dobre białe wino wytrawne sprawdzi się także do przystawek z czerwonego mięsa serwowanego na zimno, w tym chorizo czy podsuszanej kiełbasy. Z powodzeniem można je wykorzystać również do dań z drobiu, dziczyzny oraz smażonych ryb. Ponadto wina białe wytrawne można podawać też ze świeżymi owocami, oliwkami, szparagami lub włoską bruschettą.

  • Białe wina półwytrawne - wytwarzane ze szczepów Sauvignon lub nadreńskiej odmiany Riesling, znakomicie komponuje się z sałatkami, rybami, owocami morza oraz białym mięsem. Co więcej, wino białe półwytrawne można podawać też do deski serów, oliwek, pomidorów i dań warzywnych. Doskonale w ich towarzystwie wypadnie także białe wino gruzińskie, takie jak Badagoni wino białe. Wina białe półsłodkie - jednym z najbardziej znanych trunków tego typu jest m.in. wino białe Riesling lub Chardonnay, których półsłodki smak jest zasługą białych owoców lub miodu. Idealne do dań z indyka, gotowanych ryb i owoców morza, świetnie komponuje się z lodami owocowymi lub słodkimi przekąskami, których słodycz przełamano kwaśnym lub nieco gorzkawym posmakiem.

  • Białe wina słodkie - ze względu na wyczuwalną słodycz, przeznaczone są głównie do deserów. Podkreślają smak orzechów, czekolady, tortów oraz innych wypieków. Szczególnie dobrze smakują w towarzystwie ciasta francuskiego, lodów na bazie mleka oraz słodkich kremów. Warto jednak pamiętać o tym, że wino białe słodkie ma zwykle nieco wyższy woltaż. Zwłaszcza jeśli pochodzi ono z południa Europy, gdzie często dosładza się je sfermentowanymi białymi owocami. W tym miejscu należy również wymienić białe wino musujące. Polecane do ryb, kawioru I owoców morza, świetnie smakuje także w towarzystwie białego mięsa, pasztetów i grillowanych warzyw.

Poprawne serwowanie wina - jak serwować wino?

Zapraszając znajomych na kieliszek wina, warto znać podstawowe zasady serwowania wina. Mowa tu nie tylko o wyborze właściwej lampki do białego wina, ale i temperaturze, jaką powinno ono posiadać.

Temperatura serwowania wina

Mimo iż serwowanie wina nie jest wielce skomplikowane, bardzo wiele osób popełnia błąd, pijąc je w temperaturze pokojowej. W rzeczywistość jednak białe wina najlepiej smakują schłodzone. W zależności od szczepu najlepiej je podawać w temperaturze od 7 do 18°C. Te lekkie poleca się serwować w temperaturze 7-10°C, podczas gdy słodkie wino białe powinno zostać schłodzone do 6-8°C. W nieco wyższych temperaturach serwuje się natomiast białe wino beczkowe, które zdaniem specjalistów powinno się podawać, gdy osiągnie ono 10-13°C. Z kolei południowcy (głównie Grecy i Włosi) polecają je pić w temperaturze o minimum 6°C niższej od tej, jaką panuje na zewnątrz. W ich lampkach często można również spotkać kostki lodu, które chronią trunek przed podgrzewaniem.

Jaki kieliszek do białego wina?

Równie ważnym zagadnieniem jest wybór szkła, w jakim serwuje się ten alkohol. Co więcej, nie jest to kwestią przypadku - jego kształt ma bowiem ogromny wpływ na smak i aromat tego trunku. Tu powstaje więc pytanie, jaki kieliszek do białego wina sprawdzi się najbardziej? Białe wina najlepiej podawać w mniejszych lampkach na dłuższych nóżkach. Są one smuklejsze i delikatnie zwężają się ku górze. Taki tulipanowaty kształt pozwala utrzymać dłużej niską temperaturę wina oraz zatrzymać w lampce jego aromat. Równie istotna, co kształt lampki jest także grubość szkła, z jakiego ją wykonano. Powinno być ono cienkie i przezroczyste, co pozwoli podziwiać barwę wina.

Białe wino na specjalne okazje

Kieliszek białego wina idealnie sprawdzi się nie tylko do posiłków, ale i celebracji wyjątkowych momentów. Z powodzeniem więc można po nie sięgnąć zarówno na randce, jak i w trakcie spotkania z rodziną. Zanim jednak zaprosisz bliskich do wspólnej degustacji, zajrzyj na naszego bloga. Więcej przydatnych porad na temat serwowania wina, znajdziesz również w artykule: “Jak podawać wino - kilka praktycznych wskazówek”. Zapraszamy!

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×