Aperitif jako element kultury społecznej

Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 75

Aperitif jako element kultury społecznej

Aperitif jest ważnym elementem kultury w wielu krajach na świecie. To doskonały sposób na celebrację, relaks i budowanie społecznych więzi. Dowiedz się, co to jest aperitif, jaka nazwa na ten trunek obowiązuje we Włoszech i Francji oraz jakie są najpopularniejsze drinki i przekąski na aperitif.

Aperitif — co to jest?

Aperitif to napój podawany przed obiadem lub kolacją. Degustuje się go w towarzystwie różnego rodzaju przekąsek. Jego celem jest odprężenie, pobudzenie apetytu i przygotowanie do zjedzenia cięższego posiłku, np. mięs lub makaronów. Dlatego aperitif bezalkoholowy lub alkoholowy zazwyczaj jest wytrawny, lekki i dość gorzki.

Można wyróżnić kilka rodzajów napojów pobudzających apetyt:

  • Gorzkie koktajle — drinki oparte na popularnych, gorzkich alkoholach. Dodaje się do nich wodę gazowaną, tonik lub sok. Jeden z najlepszych, gorzkich aperitifów to Aperol Spritz
  • Drinki na bazie wermutu — czyli aromatyzowane, zwłaszcza białe i wytrawne wino. Ziołowy lub korzenny wermut warto połączyć z wodą lub lodem, aby złagodzić słodycz. 
  • Alkohol anyżowy — często spotykany w regionie państw Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się mlecznym kolorem uzyskiwanym przez rozcieńczanie wodą.
  • Wino na aperitif — w niektórych krajach preferuje się lekkie, musujące napoje (np. szampan), a w innych wzmocnione, takie jak hiszpańskie sherry i portugalskie porto. 
  • Wino jako aperitif można podać na lodzie. Jeśli nie przepadasz za wytrawnymi, gorzkimi smakami, możesz postawić na orzeźwiającą alternatywę. Kwaśny koktajl będzie równie pysznym wstępem do obfitego posiłku.

Włoski aperitif vs. inne kraje świata

Wiele osób zastanawia się, skąd pochodzi nazwa aperitif, co to znaczy i jakie drinki podawane są na przystawkę w różnych krajach świata. Trunek na aperitif ma swoje korzenie w Europie. Włosi nazywają go "aperitivo", a Francuzi "apéritif". W obu przypadkach te słowa oznaczają "otwieranie". Natomiast aperitif po polsku tłumaczone jest jako przystawka. We Włoszech, tradycja aperitivo polega na spotykaniu się po pracy, by cieszyć się kieliszkiem wina lub popularnym aperitifem Aperol Spritz. To moment, kiedy można porozmawiać z przyjaciółmi i miło spędzić czas.

Włoski aperitif (Spritz, Prosecco, czy Campari) to najczęściej napój alkoholowy podawany wraz z przekąskami. Chociaż Włochy są uważane za kolebkę aperitivo, wiele innych krajów również ma swoje charakterystyczne aperitify. Alkoholem najczęściej spożywanym we Francji jest wino. Aperitif, jaki można z niego stworzyć to Kir, do którego wystarczy dolać Crème de cassis. Równie popularny jest Pastis, alkohol z dodatkiem anyżu i lukrecji. W Hiszpanii króluje Sangria — symbol radosnego i towarzyskiego stylu życia. A co na aperitif podaje się w Grecji? Intensywne, anyżowe Ouzo!

Aperitivo, aperitif i digestif — czym się od siebie różnią?

Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie aperitivo, aperitif i digestif? Dwa pierwsze określenia dzieli tylko nazewnictwo. Można ich używać zamiennie i nie jest to błędem. Natomiast digestif różni się od aperitif na przyjęciu tym, że ma poprawiać trawienie po posiłku, a nie pobudzać apetyt przed jedzeniem.

Rola aperitif w spotkaniach i celebracjach

Aperitif (drinki i przekąski) odgrywają ważną rolę w społeczeństwach na całym świecie. To nie tylko preludium do posiłku, ale też sposób na integrację i budowanie relacji. W niektórych krajach aperitif jako przystawka koktajlowa jest bardzo silnie zakorzeniona w kulturze. Podczas degustacji drinków można przyjemnie spędzić czas z przyjaciółmi i rodziną. Wtedy każdy znajdzie chwilę na podzielenie się swoimi historiami lub po prostu zrelaksowanie się. Ponadto aperitif na przyjęciach, takich jak wesele czy urodziny jest celebracją i formą kulturalnego przywitania gości.

Aperitif — przykłady najpopularniejszych koktajli

Zazwyczaj przepisy na aperitif są bardzo proste. Wystarczy wlać do szklanki z lodem swój ulubiony gorzki, ziołowy lub wytrawny alkohol. Czasem alkohole warto ze sobą zmieszać. Przykładem jest aperitif Aperol Spritz. Ten koktajl składa się tylko z trzech składników: Prosecco, Aperola i wody gazowanej. Inny szybki przepis na aperitif to woda i białe wino w proporcjach 1:1. Wystarczy udekorować drinka plasterkiem cytryny i Szprycer gotowy!

Przekąski na aperitif

Na całym świecie można spotkać się z wieloma rodzajami aperitif: drinkami, winem, czy anyżówką. Przystawki podawane do koktajli pobudzających apetyt też mogą się od siebie różnić. Popularne przekąski na aperitif to między innymi: orzechy, pistacje, sery, wędliny, grzanki, kanapki, guacamole, nachosy, krakersy i owoce. W niektórych restauracjach zdarzają się też bardziej wykwintne propozycje, jak ostrygi czy francuskie pasztety. Każdy kraj ma swoje unikalne zwyczaje. Włoski aperitif będzie różnił się od francuskiego, a przekąski mogą być serwowane na słono lub słodko. Jednak jest coś, co łączy aperitivo w każdym zakątku świata. To idea oderwania się od codzienności, relaksu wśród bliskich i radość ze wspólnie spędzonych chwil.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj